[galeria]ORP "Orzeł" eight five alfa (1:200)

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Awatar użytkownika
jacob
x 108

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: jacob »

Jak napisałem -> Z bulajami rzeczywiście jest problem. To zakrzywienie to niezły ból głowy, szczególnie jak ma to być zbudowane w standardzie i rozumiem Twoje podejście. Mój kiosk był glutowany, szlifowany i tak kilka razy żeby ciutek zbliżyć się do oryginału...
Co do testu, dziękuję za propozycję ale na całość nie znajdę teraz czasu. Poza tym, 1:200 to dla mnie mikrokosmos -> marny ze mnie tester. Pozwól mi tylko na jedną luźną sugestię, może warto zmniejszyć tą krzywiznę (na osłonie działa w ogóle nie ma tego u Ciebie), wtedy górna granica okien pójdzie do góry, a granica "zielonego" się do nich zbliży? Sam nie wiem, oceń czy to jest realne. Zdaje się, że termin wydania modelu się zbliża, a tu jakiś gość (->ja) na Forum wymyśla Ci "usprawnienia"...
Awatar użytkownika
jacob
x 108

Chyba mi pogrzało, ale przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł na ten kiosk (rysunek). Może zastąpić te listki z krzywizny pojedynczym paskiem dookoła przodu pomostu nachylonym w stosunku do całości (na zdjęciu wygląda to tak, jakby ta krzywizna zmniejszała się w kierunku tyłu pomostu – może z tego wynika ta cała zagadka z zielonym).

Obrazek

Zyskałbyś może w ten sposób możliwość podniesienia bulajów do góry i prostszego dopasowania ich części przechodzących na tą krzywiznę. Sprawa zielonego też może być się rozwiązała. Dobra, już nie truję, możliwe że mnie poniosło.
Awatar użytkownika
ramm
x 1

Post autor: ramm »

Kontynuując wątek kiosku dodam że brakuje mi w miejscu gdzie jest schowana łódź ratunkowa otworów
Obrazek
oraz tak się zastanawiam czy wnętrze kiosku, ściany a także włazy z którego wysuwa się działo przeciwlotnicze nie powinny być zielone. Patrząc z lotu ptaka całość była by zielona i zlewała się z morzem utrudniając rozpoznanie. Taką mam teorię.

Model Orła chcesz wydać z nr taktycznym 85A, wiec jest to okres jego służby w Royal Navy. Po ucieczce z Estonii Orzeł przeszedł w Anglii kilka napraw min kiosku gdzie środkowy bujal został zasłonęty płytą. Wypadało by graficznie to uwzględnić i nie robić go na czarno jak resztę.
Naprawiono także przestrzelony dziób stąd ta łata na dziobie. Dobrym pomysłem było by dodanie kolory zaspasu dla osób które by swój model chciały zwaloryzować.
Obrazek
☠Rock Honor Ojczyzna☠
Awatar użytkownika
strk
x 20

Post autor: strk »

jacob pisze:Chyba mi pogrzało, ale przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł na ten kiosk (rysunek). Może zastąpić te listki z krzywizny pojedynczym paskiem dookoła przodu pomostu nachylonym w stosunku do całości
:D To akurat najgorsze rozwiązanie, już przeze mnie sprawdzone. Wtedy profil kiosku zupełnie nie odpowiada rzeczywistości :(
Zdaje się, że termin wydania modelu się zbliża, a tu jakiś gość (->ja) na Forum wymyśla Ci "usprawnienia"...
A na dodatek miotam się między pralką, żelazkiem, robieniem zakupów, i pieluchami :)) :lol: :lol:
Awatar użytkownika
strk
x 20

ramm pisze:Kontynuując wątek kiosku dodam że brakuje mi w miejscu gdzie jest schowana łódź ratunkowa otworów

Poprawię
oraz tak się zastanawiam czy wnętrze kiosku, ściany a także włazy z którego wysuwa się działo przeciwlotnicze nie powinny być zielone. Patrząc z lotu ptaka całość była by zielona i zlewała się z morzem utrudniając rozpoznanie. Taką mam teorię.
Myślę, że teoria błędna. Szare są wszystkie powierzchnie pionowe - zielone są poziome. Co do włazu - ok, ale jest on szary tylko w beta-wersji. Właśnie spawdziłem finalną, jest zielony.

Model Orła chcesz wydać z nr taktycznym 85A, wiec jest to okres jego służby w Royal Navy. Po ucieczce z Estonii Orzeł przeszedł w Anglii kilka napraw min kiosku gdzie środkowy bujal został zasłonęty płytą. Wypadało by graficznie to uwzględnić i nie robić go na czarno jak resztę.
Naprawiono także przestrzelony dziób stąd ta łata na dziobie. Dobrym pomysłem było by dodanie kolory zaspasu dla osób które by swój model chciały zwaloryzować.
A ta płyta to nie jest przypadkiem zamknięta blindklapa?? Która może być otwarta?? Zapas koloru jest. Modelarz będzie mógł wyciąć środkowy bulaj i od środka podkleić go szarym papierem. Wtedy będzie zachowany maksymalny realizm.
Ostatnio zmieniony pt wrz 18 2009, 12:30 przez strk, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
strk
x 20

ramm pisze:Okno na kiosku też za wąskie, zrób szersze.
Na zdjęciach nie idzie się dopatrzeć ale czy zrobiłeś obok koła ratunkowego coś na wzór drabinki?
Tam powinny być "telefony" takie rury przez które można rozmawiać z maszynownią, centralą itp.
W okolicy koła ratunkowego są tzw szprechrury, widać je na foto. Obok są drzwi zejściówki, naklejane osobno.
Awatar użytkownika
jacob
x 108

"...A na dodatek miotam się między pralką, żelazkiem, robieniem zakupów, i pieluchami..." -> no, tytan pracy z Ciebie. Gratuluję świetnej organizacji tego wszystkiego jak jeszcze dajesz rade ciągnąć projekt. Good Luck!
Awatar użytkownika
strk
x 20

jacob pisze:. Gratuluję świetnej organizacji tego wszystkiego jak jeszcze dajesz rade ciągnąć projekt. Good Luck!

A gdzie ja napisałem, że daję radę ciągnąć projekt???? Ja się zastanawiam, jak tu znaleźć chwilę wolnego w tym kołowrotku :D :lol:
Awatar użytkownika
strk
x 20

Poprawiłem większość wskazanych błędów:

-powiększyłem bulaje i przesunąłem je do góry (niewiele, nie zachodzą na listki, z powodów już wymienionych)
-zielony kolor dosunąłem maksymalnie do przodu (jeszcze nie przetestowane, możliwe, że tę zmianę będę musiał cofnąć)
-zmieniłem rozkład części na arkuszach, co pozwoliło dodać zapas koloru
-dorysowałem szpigaty na osłonie łodzi wiosłowej
Awatar użytkownika
Piterski
x 6

Post autor: Piterski »

strk pisze:[...] miotam się między pralką, żelazkiem, robieniem zakupów, i pieluchami :)) :lol: :lol:
Pocieszę Cię, że za kilka miesięcy będzie trochę lepiej, pod pewnymi względami :lol:
W budowie: Halny;
ODPOWIEDZ