Udało mi się wreszcie postawić razem parowóz z tendrem - miałem pomocnika oczywiście
Dokleiłem dach i mój pomocnik postanowił dopasować klapę.
Ponieważ miałem problem ze zrobieniem kalkomani, napisy wycięte zostały w foli samoprzylepnej a następnie po nałożeniu na bok pomalowałem na biało i usunąłem folię.
a tak wyglądają napisy wycięte dzięki uprzejmości firmy ANGRAF
Folia jest bardzo cienka więc po pomalowaniu nie powstaje za gruba warstwa farby.
Większoćś parowozu malowałem czarną matową w sprayu firmy MOTTIP - jest to akrylowy lakier samochodowy.
Dopiero na zdjęciach zauważyłem jak zostaja ślady łapek na bokach budki. Na szczęscie daje sie to umyć
[relacja] Budowa parowozu Pm2-34 1:25 - testowa
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
- Maverick33
- x 4
- Heinrich Kosmala
- x 169
Bardzo mi się podoba, wyrazy uznania, śledzę relację z prawdziwą przyjemnością.
Jako nowicjusz w dziedzinie budowy modeli lokomotyw w skali 1:25 (samoloty 1:33 buduje się jednakowoż „nieco inaczej“) i fakt, że nie mam bezpośredniego dostępu do „polskich technologi“ modelarskich a tych tutejszych jeszcze tak do końca nie zgłębiłem, małe pytanko:
„… napisy wycięte zostały w foli samoprzylepnej …“ – jak można coś tak małego wyciąć? Może już gdzieś opisane? Jeżeli nie, proszę o parę słów na ten temat.
Serdeczne pozdrowienia.
Jako nowicjusz w dziedzinie budowy modeli lokomotyw w skali 1:25 (samoloty 1:33 buduje się jednakowoż „nieco inaczej“) i fakt, że nie mam bezpośredniego dostępu do „polskich technologi“ modelarskich a tych tutejszych jeszcze tak do końca nie zgłębiłem, małe pytanko:
„… napisy wycięte zostały w foli samoprzylepnej …“ – jak można coś tak małego wyciąć? Może już gdzieś opisane? Jeżeli nie, proszę o parę słów na ten temat.
Serdeczne pozdrowienia.
- Precyzyjny
- x 25
Witam
Ta peema wyglądą na bardzo szczegółową. Czy te wszystkie detale będą w wycinance, czy coś dodajesz od siebie ?
Ta peema wyglądą na bardzo szczegółową. Czy te wszystkie detale będą w wycinance, czy coś dodajesz od siebie ?
Pozdrawiam
Precyzyjny
Na warsztacie: parowóz Pu29
Ukończone: parowóz Ty2, parowóz Ol49, parowóz TKp30
* * *
Precyzyjny
Na warsztacie: parowóz Pu29
Ukończone: parowóz Ty2, parowóz Ol49, parowóz TKp30
* * *
- Maverick33
- x 4
Mariusz - wszystko jest w projekcie - są nawet części, których przyznaje się nie uzyłem bo i tak ich nie widać.
A co do zdetalizowania i ilości części to przeglądając dotychczas wydane projekty - jest to model z naprawdę dużą ilością części i najbardziej dotychczas zdetalizowany model parowozu.
A przekonałem się o tym myśląc, że go szybko ukończę. Ale naszczęście juz końcówka bo czekają następne projekty a i nowy wagon się projektuje.
Heinrich - napisy zostały wycięte laserem w foli samoprzylepnej.
A co do zdetalizowania i ilości części to przeglądając dotychczas wydane projekty - jest to model z naprawdę dużą ilością części i najbardziej dotychczas zdetalizowany model parowozu.
A przekonałem się o tym myśląc, że go szybko ukończę. Ale naszczęście juz końcówka bo czekają następne projekty a i nowy wagon się projektuje.
Heinrich - napisy zostały wycięte laserem w foli samoprzylepnej.
Na warsztacie
Sm48 1:25 - 100-%
Parowóz Ty51 - 60%
Jelcz P662D.43 1:25 - 100%
Parowóz Ty51 - 60%
- Maverick33
- x 4
I tak prace dobrneły do końca ( przyznaje btakuje jeszcze zasłonki w kabinie maszynisty - ale na razie brakuje mi koncepcji z czego zrobić ładną )
a więc
przykleiłem klapy na silniki, pomalowałem białe obwódki na wiatrownicach
dokleiłem przewody łączące z tendrem parowóz
dokleiłem tabliczki, osłony przeciwiatrowe przy oknach
nasypałem węgla - upsssss - chyba ktoś zawalił i cosik za mało
Teraz przygotowuje miejsce gdzie mógłbym zrobić sesje zdjęciową do galerii.
Parowóz z tendrem jest dosc długi co powoduje w domu małe problemy ze znalezieniem odpowiedniego miejsca na sesje zdjęciową.
a więc
przykleiłem klapy na silniki, pomalowałem białe obwódki na wiatrownicach
dokleiłem przewody łączące z tendrem parowóz
dokleiłem tabliczki, osłony przeciwiatrowe przy oknach
nasypałem węgla - upsssss - chyba ktoś zawalił i cosik za mało
Teraz przygotowuje miejsce gdzie mógłbym zrobić sesje zdjęciową do galerii.
Parowóz z tendrem jest dosc długi co powoduje w domu małe problemy ze znalezieniem odpowiedniego miejsca na sesje zdjęciową.
Na warsztacie
Parowóz Ty51 - 60%
Parowóz Ty51 - 60%