[Relacja] MiG-17, Hobby Model 02/2001, 1:33

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Awatar użytkownika
bleriot

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: bleriot »

Buffeting to taki catering bufetowy, a tak serio Heinrich bardzo mi się podoba Twoja praca. Amen.
Never shall I fail my comrades
mad_vins

Post autor: mad_vins »

Nie mogę się z tobą zgodzić Ostoja. Otóż Buffeting to nie jest w żadnym razie drganie samowzbudne. Buffeting to jest zjawisko ostrej niestabilności. Objawia się drganiami wysokiej częstotliwości ale nie tylko usterzenia ale także całego płatowca. Polega na tym, że w pewnych zakresach lotu usterzenie poziome źle umiejscowione znajduje się pod wpływem strug spływających ze skrzydła. Jest to drganie wymuszone.
Flutter natomiast jest drganiem samowzbudnym. Dotyczy jednak nie tylko skrzydeł ale w ogóle płatów. Usterzenie jest także płatem. Jeśli usterzenie nie jest dość sztywne to także może przy dużych prędkościach wpadać we Flutter.
Tak Henirich. Drążki a raczej wysięgniki bezwładnościowe służą do hamowania Flutteru w MiGu-17stym, także w TS-11. W Migu 15 poprostu nawalili kilogramy ołowiu w końcówkach skrzydeł.
Awatar użytkownika
OSTOJA

Post autor: OSTOJA »

Masz rację, trochę się zagalopowałem z tym samowzbudnym bufftingiem. Dawno już z tymi zagadnieniami nie miałem do czynienia i w zasadzie zawodowo zajmowałem się cienkościennymi strukturami nośnymi. Pozdrawiam.
STEP BY STEP
Pośpiech jest wskazany tylko przy jedzeniu ze wspólnej miski.
W imadle:
Dorobek
Awatar użytkownika
Heinrich Kosmala
x 169

Post autor: Heinrich Kosmala »

Dzięki za uwagi i rzeczową dyskusję, to bardzo fajne, że na forum zawsze można się czegoś nauczyć. Nie wiedziałem, że MiG-15 miał ołów w skrzydłach!!!
Pozdrawiam
Henryk

moje modele
Awatar użytkownika
Heinrich Kosmala
x 169

Ostatnie części (zbiorniki dodatkowe paliwa, rurka Pitota, różne anteny) przyklejone, model gotowy. Nie zostały (prawie) żadne części!

Obrazek

Za bardzo zadowolony nie jestem, popełniłem (niestety jak zwykle) dość dużo błędów, wychodzą w dalszym ciągu moje niedoskonałości warsztatowe. Ale mam kolejnego MiG'a – pozostała rodzina (MiG-3, 15, -19, -21, -23, -29, -31) cieszy się! Praca nad modelem sprawiła mi też wystarczająco dużo przyjemności.

Zapraszam do galerii końcowej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To zdjęcie rodzinne niestety nie wyszło mi za bardzo...

Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz maja 13 2018, 18:08 przez Heinrich Kosmala, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam
Henryk

moje modele
Awatar użytkownika
OSTOJA

Post autor: OSTOJA »

Dobrnąłeś do końca z 17-tką pomimo wielu przeciwności i to z dobrym wynikiem. Piękna rodzinka migów. MiG-25 chyba stracił podwozie (pewnie najstarszy). Pozdrawiam.
STEP BY STEP
Pośpiech jest wskazany tylko przy jedzeniu ze wspólnej miski.
W imadle:
Dorobek
Awatar użytkownika
Szydercza Gała
x 169

Post autor: Szydercza Gała »

A taką piętnastkę północno koreańską też kiedyś miałem, to mi jakiś ciul podprowadził na zawodach w Rudzie Śląskiej :haha: , a taki ładny był.... radziecki :haha:
NUR FüR MASON!!!!! :haha:
ZŁO SQUAD
WSPÓŁZAWODNICTWO RACJONALIZATORSKIE- DŹWIGNIĄ POSTĘPU TECHNICZNEGO!
NIE OTWIERAM MINIATUREK !!!
Awatar użytkownika
Piotr80
x 228

Post autor: Piotr80 »

OSTOJA pisze:MiG-25 chyba stracił podwozie (pewnie najstarszy).
Mig-31 ;)

Także gratuluję ukończenia 17-tki i pokaźnej radzieckiej rodzinki, bardzo fajnie wszystkie razem wyglądają. Pozdrawiam!
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
Awatar użytkownika
Piterski
x 6

Post autor: Piterski »

Pokaźna kolekcja, a co do błędów to trzeba się starać ich unikać. Gratuluje ukończenia budowy i do zobaczenia w kolejnej relacji.
W budowie: Halny;
Awatar użytkownika
Heinrich Kosmala
x 169

Witam wszystkich i dziękuję za słowa uznania (nieco przesadzone) i otuchy (jak najbardziej na miejscu).
Ostoja, to „zwierzątko bez nóżek” to, jak już Piotr80 zauważył, MiG-31. Z tej perspektywy nie można prawie MiGa 25 odróżnić od MiGa 31. Podwozie nie odpadło, nigdy nie zostało przyklejone, kiedyś budowa jakoś tak sama usnęła – będę budował jeszcze raz, mam jeszcze jedną wycinankę.
Ponieważ to (technicznie bardzo złe – chyba rączka jakoś zadrżała) zdjęcie rodzinne MiGów nie dało mi spokoju, zrobiłem jeszcze raz, tym razem prosto z magazynu w piwnicy. Jeszcze raz wszystko wynosić do ogrodu nie chciało mi się (wiek robi swoje...)

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz maja 13 2018, 18:10 przez Heinrich Kosmala, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Henryk

moje modele
ODPOWIEDZ