[Relacja] MiG-17, Hobby Model 02/2001, 1:33

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Awatar użytkownika
Heinrich Kosmala
x 169

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Heinrich Kosmala »

P.S.
Dawno już rzuciło mi się to w oczy, ale dopiero teraz wpadam na pomysł, żeby zapytać:
Może ktoś wie, dlaczego w polskich znakach rozpoznawczych biało-czerwona szachownica raz ma białe pole po lewej stronie u góry, a raz po prawej stronie? Widać dobrze o co mi chodzi np. na „zdjęciu do dowodu”.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Henryk

moje modele
Awatar użytkownika
OSTOJA

Post autor: OSTOJA »

Zaraz po I WŚ było różnie raz tak raz tak. Przed II WŚ i po wojnie górne lewe pole szachownicy było zawsze czerwone (dla mnie taka szachownica wizualnie jest "wyrazistsza"). We Francji polskie samoloty miały szachownicę z górnym lewym białym polem oraz niektóre s-ty w Anglii miały takie szachownice ale nie wszystkie i tu trzeba uważać. W latach 90-tych zmieniło się i górne lewe pole jest białe (dla mnie taka szachownica wizualnie jest "blada"). Jeżeli jest w wycinance inaczej to jest to błąd wycinanki.
Popatrz sobie tutaj
Ostatnio zmieniony pn cze 07 2010, 13:12 przez OSTOJA, łącznie zmieniany 1 raz.
STEP BY STEP
Pośpiech jest wskazany tylko przy jedzeniu ze wspólnej miski.
W imadle:
Dorobek
Awatar użytkownika
Hurragan76

Post autor: Hurragan76 »

Panie Heinrichu , wspaniała kolekcja - GRATULUJĘ (tylko kto to odkurza :chytry: )
Awatar użytkownika
Heinrich Kosmala
x 169

Post autor: Heinrich Kosmala »

Ostoja, dzięki za wyjaśnienie i link. To musi być rzeczywiście błąd w opracowaniu modelu, skoro na usterzeniu jest oznakowanie stosowane do roku 1993, a na kadłubie po 1993...
Hurragan76, oczywiście ja, jeżeli o tym pamiętam - żona umywa ostentacyjnie ręce, chociaż w sumie jest „za” (moim modelarstwem – przynajmniej nie przeszkadza i nie torpeduje poczynań – mam nadzieję, że nie będzie tego czytała), czyli tak raz w roku (za rzadko!!!)
Już się zastanawiałem, czy nie zafundować sobie rozsuwanej obudowy z plexiglasu – szkło chyba byłoby za drogie i „za kruche”.
Pozdrawiam
Henryk

moje modele
Awatar użytkownika
Łosiu

Post autor: Łosiu »

Co do oznaczeń pamiętajcie że czasem życie weryfikuje teorie i pamiętam że bywały samoloty które miały rózne szacownice jednocześnie - prawidłowe i błędne. Taki układ jest jak najbardziej możliwy - a czy prawidłowy to inna sprawa :-)
Awatar użytkownika
Piotr80
x 228

Post autor: Piotr80 »

He he też kiedyś przerabiałem zawirowania wokół szachownicy, bo na różnych kalkach różnie była wykonana i nie miałem pojęcia jak jest prawidłowo :) Na szczęście dzisiaj mamy wikipedię, która rozwiewa wszelkie wątpliwości ;)
KLIK:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szachownica_lotnicza
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
ODPOWIEDZ