II wakacyjna zabawa Forumowiczów !!!
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Dzis lekko opóźniony bo rodzina mnie nawiedziła z Francyjiiii...pyt numer 30..
Kto zameldował się na mecie jako pierwszy, kto zwyciężył i dlaczego w pierwszym i jedynym w historii automobilizmu wyścigu do okoła świata?
Odpowiezi nadsyłamy wyłącznie na adres zabawa@kartonwork.pl....
Odpowiedzi na pytani adzisiejsze i bonus zapodam jutro.. rano..
Kto zameldował się na mecie jako pierwszy, kto zwyciężył i dlaczego w pierwszym i jedynym w historii automobilizmu wyścigu do okoła świata?
Odpowiezi nadsyłamy wyłącznie na adres zabawa@kartonwork.pl....
Odpowiedzi na pytani adzisiejsze i bonus zapodam jutro.. rano..
no jestem chwila wolna po plażowaniu i wygrzewaniu się na słońcu i kąpieli w Bałtyku....
Odpowiedź na pytanie nr 29....
Samolot (pilot chorąży Tadayoshi Koga z lotniskowca Ryujo) został
odnaleziony w 1942 na małej wysepce Akutan Island na Aleutach. Brał on
udział w nalocie na Dutch Harbour 3 czerwca 1942 roku , wskutek
braku paliwa pilot próbował wylądować na wyspie. Lądowanie zakończyło
się kapotażem i śmiercią pilota. Samolot został odnaleziony przez
załogę patrolowej Cataliny i następnie przewieziony do fabryki
Grummana w Californi.
Jedna osoba pomyliła lotniskowiec...
Odpowiedź na pytanie nr 29....
Samolot (pilot chorąży Tadayoshi Koga z lotniskowca Ryujo) został
odnaleziony w 1942 na małej wysepce Akutan Island na Aleutach. Brał on
udział w nalocie na Dutch Harbour 3 czerwca 1942 roku , wskutek
braku paliwa pilot próbował wylądować na wyspie. Lądowanie zakończyło
się kapotażem i śmiercią pilota. Samolot został odnaleziony przez
załogę patrolowej Cataliny i następnie przewieziony do fabryki
Grummana w Californi.
Jedna osoba pomyliła lotniskowiec...
Odpowiedź na pytanie bonusowe....
"B-29, który zrzucił bombę atomową na Nagasaki nosił nazwę Bockscar (spotyka się również nazwę Bock's Car), a nazwa pochodzi od nazwiska pilota-dowódcy tego egzemplarza, które brzmi Frederick C. Bock. Bockscar - Fura Bocka. Jako ciekawostka: sam Bock, z pewnych względów, w wyprawie nad Nagasaki, nie brał udziału."
Eeee nie sprawiła wam kłopotu Eeeeee za dobrzy jesteście...
"B-29, który zrzucił bombę atomową na Nagasaki nosił nazwę Bockscar (spotyka się również nazwę Bock's Car), a nazwa pochodzi od nazwiska pilota-dowódcy tego egzemplarza, które brzmi Frederick C. Bock. Bockscar - Fura Bocka. Jako ciekawostka: sam Bock, z pewnych względów, w wyprawie nad Nagasaki, nie brał udziału."
Eeee nie sprawiła wam kłopotu Eeeeee za dobrzy jesteście...
ja chcialem jedynie powiedziec ze wczorajsze dwa pytania były bardzo ciekawe
google nie wypluwały gotowych odpowiedzi w pierwszym wyniku.... szczerze mowiac troszke sie naszukałem ale ile przy okazji roznych informacji przeczytałem.... uuuu :D duzo :D:D
ja chce wiecej takich pytan :D
google nie wypluwały gotowych odpowiedzi w pierwszym wyniku.... szczerze mowiac troszke sie naszukałem ale ile przy okazji roznych informacji przeczytałem.... uuuu :D duzo :D:D
ja chce wiecej takich pytan :D
Mądry ustępuje głupiemu! Smutna to prawda; toruje ona głupocie drogę do opanowania świata.
Marie von Ebner-Eschenbach
Marie von Ebner-Eschenbach
Jeśli chodzi o Zero chorążego Kogi to przez wiele lat uważano je za pierwszy tego typu samolot zdobyty przez Aliantów, będący w stanie nadającym się do lotu ( oczywiście po drobnych naprawach ). Jednak ostatnia analiza różnych dokumentów wskazuje, że pierwsze Zero zostało zdobyte w Chinach, jeszcze przed japońskim atakiem na Pearl Harbor, a dokładnie 26.XI.1941 roku. Zainteresowanym polecam styczniowy numer Lotnictwa z tego roku