model z ZAPAŁEK - Malbork
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
-
- x 8
Cześć Malbork.
Pytałeś o przeznaczenie wieży "gdanisko". Otóż jest taki łącznik pomiędzy zamkiem gónym a gdaniskiem i na samej górze tego łącznika jest długi korytarz, którym można przejść z zamku górnego do gdaniska właśnie. Dzisiaj robi się to w celach turystycznych, ale w średniowieczu robiło się to po to, żeby się po prostu w....ć. Bo gdanisko wtedy było niczym innym, jeno kibelkiem dla braci rycerskiej. Kibelki w postaci, o ile dobrze pamiętam, dwóch sporych boksów znajdują sie na poziomie tego korytarza w łączniku. Kupki rycerskie spadały stamtąd na samo dno gdaniska, gdzie w rynnie płynęła sobie bieżąca woda skierowana z rzeki, i która to woda wracając znowu do rzeki spłukiwała tam rycerskie "kasztany". Taki, dziś byśmy powiedzieli, nieekologiczny system kanalizacyjny ze spłukiwaniem poziomym.
Uśmiech wonny dla wszystkich czytających ten post,
Edmund
Pytałeś o przeznaczenie wieży "gdanisko". Otóż jest taki łącznik pomiędzy zamkiem gónym a gdaniskiem i na samej górze tego łącznika jest długi korytarz, którym można przejść z zamku górnego do gdaniska właśnie. Dzisiaj robi się to w celach turystycznych, ale w średniowieczu robiło się to po to, żeby się po prostu w....ć. Bo gdanisko wtedy było niczym innym, jeno kibelkiem dla braci rycerskiej. Kibelki w postaci, o ile dobrze pamiętam, dwóch sporych boksów znajdują sie na poziomie tego korytarza w łączniku. Kupki rycerskie spadały stamtąd na samo dno gdaniska, gdzie w rynnie płynęła sobie bieżąca woda skierowana z rzeki, i która to woda wracając znowu do rzeki spłukiwała tam rycerskie "kasztany". Taki, dziś byśmy powiedzieli, nieekologiczny system kanalizacyjny ze spłukiwaniem poziomym.
Uśmiech wonny dla wszystkich czytających ten post,
Edmund
A to już wiem o którą wierzę chodzi byłem tam i wiem o jeszcze jednej ciekawostce, tam też była zapadnia jak chcieli się kogoś pozbyć to tamtą drogą pozbywano się gościa z zamku na zawsze.
Pozdrawiam
Waldek
http://www.szczecinek.org/forum/viewtopic.php?t=26
............................
Modele z zapałek.
Waldek
http://www.szczecinek.org/forum/viewtopic.php?t=26
............................
Modele z zapałek.
Naprawde DOBRE!!!
Bardzo mi sie podoba ten pomysł i jego wykonanie, kleje kilka lat karton i naprawde podziwiam tego młodego człowieka za jego przykładanie sie do pracy, za jego dokładność- Życze wielu sukcesów i POWODZENIA
Krzyżacy ten sposób "kanalizacji" zaczerpneli od arabów. Jeśli ktoś będzie zwiedzać twierdze arabskie,niech przypatrzy się uważnie temu właśnie sposobowi usuwania nieczystości z zamku.Zapobiegało to wybuchom epidemii . Rycerze krzyżowi, jako, że działali na terenach, gdzie kultura chrześcijańska mieszała się z kulturą islamu, podpatrzyli to i owo i ściągneli co lepsze pomysły ...
Przepraszam za off topic a' propos historii klozetów
Przepraszam za off topic a' propos historii klozetów