II wakacyjna zabawa Forumowiczów !!!
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Pytanie nr 52
Jaki samolot przedstawiono na zdjęciu i kiedy miał miejsce jego pierwszy lot (dd.mm.rr) ?
Odpowiedzi wyłącznie na adres zabawa@kartonwork.pl
Jaki samolot przedstawiono na zdjęciu i kiedy miał miejsce jego pierwszy lot (dd.mm.rr) ?
Oooj, jakos zapomnialem o tej sprawie, a ponadto nie mialem specjalnie czasu. Sorki za zwloke. A co do samego pytanie, to powiem Wam szczerze, ze teraz to i ja sam zglupialem. Formulujac pytanie oparlem sie na informacjach, ktore podane byly na kanale Discovery w programie pt.: Samoloty, ktore nigdy nie lataly". Tak jak napisalem wczesniej, program dotyczyl prototypu samolotu odrzutowego projektowanego przez biuro Lockheeda (jakis poprzednik E-28/39), a przy okazji omowiono inne prjekty firmy do F-117 wlacznie (chodzilo o projekty prowadzone pod kierownictwem Kelly'ego Johnsona). Tam wlasnie wspomniano o NB-36H. Wtedy tez powiedziane zostalo, ze w zwiazku z tym, ze Rosjanie rowniez nie osiagneli jakichkolwiek sukcesow tej dziedzinie, program NB-36H zostal anulowany. Po opadnieciu zelaznej kurtyny, kiedy pewne informacje zostaly odtajnione, okazalo sie, ze Rosjanie jednak oblatali swoj samolot atomowy, wlasnie Tu-119 (Tu-95 LAL byl tylko latajacym laboratorium wozacym reaktor jak NB-36H). Tylko jak to teraz podeprzec? Zanim zadalem pytanie przetrzepalem siec i znalazlem jakas strone, na ktorej bylo podane wprost, ze Tu-119 latal. W tym momencie nie moge jej znalesc, a zrodla w wiekszosci mowia, ze jednak Tu-119 nie latal na napedzie atomowym. Natknalem sie jednak na dwie strony, ktore mowia innaczej, choc tez nie bezposrednio:uboottd pisze:Yaa: kiedy doczekamy sie decyzji co do watpliwego pytania o rzekomo istniejacy samolot z napedem atomowym ?
Forum na abovetopsecret.com - przytoczony jest fragment artykulu z "AIR International" z czerwca 2002: "Unquestionably most radical modification of the Tu-95 was the Tu-95LAL (Lyetayushchaya Atomnaya Laboratoriya) airborne nuclear test-bed. The aircraft, converted to nuclear propulsion from a standard Tu-95M, using NK-14A (Atomny) engines, flew 34 sorties between May and August 1961 in connection with airborne nuclear powerplant research. Although generally successful and with radiation protection for the crew proving adequate, the flight tests releaved intolerably high costs for very little gain and it was decided to terminate the project."
Tutaj informacje tez sa sformuowane w sposob niejednoznaczny. Dla nieznajacych rosyjskiego jest tam na gorzes trony opcja "Translate to" z tym, ze nie zawsze mechanizm tlumaczacy dziala, czasem trzeba poprobowac kilka razy.
I teraz pytanie co zrobic z tym fantem. Proponuje potraktowac uczestnikow tak jakby pytania nie bylo, albo tak jakby nie udzielili na nie odpowiedzi, czyli 0 pkt. Dla mnie, jakoze podalem prawdopodobnie niepoprawna odpowiedz -2 pkt. czy takie rozwiazanie Was satysfakcjonuje? Prawde powiedziawsz jakos juz nie mam ochoty przekomarzac sie kto ma racje. Wy wiecie swoje, ja wiem swoje, nie potrafie w tym momencie tego udowodnic - trudno. To tylko zabawa. A przynajmniej bylo ciekawie
Pozdrawiam.
pytanie kolejne tym razem o broń pytamy. numer 53
W 1942 został wprowadzony do uzbrojenia nowy karabin maszynowy. Zastosowano w nim wiele nowatorskich rozwiązań, dzięki którym jest uważany za pierwowzór nowoczesnego karabinu maszynowego. Proszę podać:
-jaka to broń i na czym polegała zasada działania tej broni.
-kto był twórcą tego sposobu działania broni. Imię, nazwisko, narodowość.
W 1942 został wprowadzony do uzbrojenia nowy karabin maszynowy. Zastosowano w nim wiele nowatorskich rozwiązań, dzięki którym jest uważany za pierwowzór nowoczesnego karabinu maszynowego. Proszę podać:
-jaka to broń i na czym polegała zasada działania tej broni.
-kto był twórcą tego sposobu działania broni. Imię, nazwisko, narodowość.
Mam wątpliwości co do daty znalazłem stronkę i na niej widnieje inna data: http://www.geocities.com/hjunkers/ju_ju252_a1.htm - Ju352: 50 military passengers, f/f 18.08.1943
==============================
Quod Me Nutri Me Destruit ......
So Say We All ...
Quod Me Nutri Me Destruit ......
So Say We All ...
No to muszem siem zbuntowac... Tym razem ja Otoz tutaj podana jest data 18.08.1943, natomiast tutaj jest data 01.10.1943, a zeby bylo smieszniej tutaj podano, ze pierwszy lot odbyl sie w listopadzie 1943... No i jak to w koncu bylo? a poza tym, to czemu dostalem 0 skoro podalem nazwe samolotu?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.