[Koniec] ORP GROŹNY (351) 1:50 R/C
Moderator: kartonwork
Wiem, że może zabrzmi to nieprzyjemnie ale zbiory, które posiadam nie są moją własnością i do większości z nich nie posiadam praw autorskich stąd nie mogę nimi publicznie dysponować. Przykro mi z tego powodu i przepraszam, że nie mogę Tobie pomóc.
A co do projektowania to wydaje mi się, że na tym forum najlepiej by to zrobił chyba strk. Ja nie potrafię projektować modeli komercyjnych. Staram się je jedynie budować ze zdjęć w najprostszy możliwy sposób, bo to dla mnie najwyższa poprzeczka i największa satysfakcja.
Pozdr
A co do projektowania to wydaje mi się, że na tym forum najlepiej by to zrobił chyba strk. Ja nie potrafię projektować modeli komercyjnych. Staram się je jedynie budować ze zdjęć w najprostszy możliwy sposób, bo to dla mnie najwyższa poprzeczka i największa satysfakcja.
Pozdr
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
i wysokim ciśnieniu ;)
Plewus;
Jeżeli zależy ci na ścigaczach 912M to możesz zakupić naprawdę dobre plany wersji WOP (912), dostępne u Jurgena Eichardta
http://www.ship-model-today.de/obluze-klasse.htm
a następnie w oparciu o zdjęcia dostępne na necie wprowadzić odpowiednie zmiany.
Jeżeli zależy ci na ścigaczach 912M to możesz zakupić naprawdę dobre plany wersji WOP (912), dostępne u Jurgena Eichardta
http://www.ship-model-today.de/obluze-klasse.htm
a następnie w oparciu o zdjęcia dostępne na necie wprowadzić odpowiednie zmiany.
Jeżeli chodzi o te plany to przede wszystkim trzeba zadać pytanie co za okręt one przedstawiają?
Wg mnie te plany (i wykonany z nich model) historycznie nawiązują do projektu 912M, o czym świadczy numer burtowy 353 (ORP Zręczny?) i radar kierowania ogniem MR-104 ale nimi nie są - stanowią wariację nt. projektów 912 i 912M tj. mix nadbudówki, radarów i masztu obu projektów. Okręty projektu 912 nigdy nie otrzymały radaru MR-104, natomiast projekt 912M to przekonstruowana nadbudówka i wiele, wiele innych zmian. Plany te i owszem stanowią lepszą bazę wyjściową niż żadną, są dobre jeżeli chodzi o linie teoretyczne kadłuba, ale reszta co na pokladzie to pole minowe i bez dobrej dokumentacji zdjęciowej wyjdzie coś mniej więcej "Obluze class" ;)
Pozdr
Piotr
Wg mnie te plany (i wykonany z nich model) historycznie nawiązują do projektu 912M, o czym świadczy numer burtowy 353 (ORP Zręczny?) i radar kierowania ogniem MR-104 ale nimi nie są - stanowią wariację nt. projektów 912 i 912M tj. mix nadbudówki, radarów i masztu obu projektów. Okręty projektu 912 nigdy nie otrzymały radaru MR-104, natomiast projekt 912M to przekonstruowana nadbudówka i wiele, wiele innych zmian. Plany te i owszem stanowią lepszą bazę wyjściową niż żadną, są dobre jeżeli chodzi o linie teoretyczne kadłuba, ale reszta co na pokladzie to pole minowe i bez dobrej dokumentacji zdjęciowej wyjdzie coś mniej więcej "Obluze class" ;)
Pozdr
Piotr
Ostatnio zmieniony czw lis 12 2020, 19:44 przez Piotr80, łącznie zmieniany 1 raz.
i wysokim ciśnieniu ;)
i wysokim ciśnieniu ;)
Plastik i drut po pryśnięciu podkładem w końcu zaczął wyglądać jak maszt i jest gotowy do wyposażania.
Jeszcze tylko brakuje radaru nawigacyjnego, anten urządzenia Nichrom-RR, anten UKF, anteny GPS, świateł szczytówek, świateł pozycyjnych (są w drodze z Niemiec razem ze śrubami), rozgłośni, okablowania i... Hmmm chyba tyle z masztu ;) Ale nie wszystko już teraz zamontuje, część dopiero po docelowym pomalowaniu.
Pozdr
Piotr
Jeszcze tylko brakuje radaru nawigacyjnego, anten urządzenia Nichrom-RR, anten UKF, anteny GPS, świateł szczytówek, świateł pozycyjnych (są w drodze z Niemiec razem ze śrubami), rozgłośni, okablowania i... Hmmm chyba tyle z masztu ;) Ale nie wszystko już teraz zamontuje, część dopiero po docelowym pomalowaniu.
Pozdr
Piotr
Ostatnio zmieniony czw lis 12 2020, 19:43 przez Piotr80, łącznie zmieniany 1 raz.
i wysokim ciśnieniu ;)
i wysokim ciśnieniu ;)
-
- x 1
Okropieństwo? Okropieństwo to dopiero kurzący się SIURek!Grzegorz75 pisze:Okropieństwo
Po ostatnim zagranicznym zakupie z Modellbau-Kaufhaus i proteście finansowym towarzyszki małżonki, muszę trochę poczekać na farbki do Siurka :/ Ale jak tylko otworzy się kolejna bramka finansowo-przestrzenna, i nie zdewastuje jej mój przyszły potomek, to zrealizuję pre/post/wash/rust/szajdingową itepe i tede listę i wtedy dopiero będzie zabawa ;)
Wiem, że niektórym zwolennikom nazistowskiej techniki może się to nie spodobać ale zamiarem moim jest sprofanować nieco Seehunda (BTW pochodzącego ze zbiorów Grzegorza75 za co GREJT TENKS )!
Już jako Siura, zamierzam go pokryć docelowym malowaniem Groźnego stąd prefiks ORP i numer 3510, gdzie "0" jak to w naszej flocie się przyjęło, oznacza "doświadczalny" Trenowanie docelowego malowania z założenia powinno pozwolić mi ograniczyć czas na eksperymentowanie i skupić się tylko na Groźnym. Co z tego wyjdzie, zobaczymy za jakiś czas.
Z tym TATKO to na dniach/godzinach bo młodzieży z brzucha na tą jesień zimą jakoś się nie śpieszy ;) A co do jesiennego rajdu na Zachód to czemu nie - z przyjemnością Kondziokonradoo pisze:Widzę "TATKO" że idziesz jak burza i to z jakim efektem, mam nadzieję że jesienią odwiedzisz "śledziogród" Very Happy i będzie okazja zobaczyć go na żywo :Smile:
Pozdr
Piotr
Ostatnio zmieniony czw lis 12 2020, 19:46 przez Piotr80, łącznie zmieniany 1 raz.
i wysokim ciśnieniu ;)
i wysokim ciśnieniu ;)
Wracam sobie z piwnicy gdzie zawzięcie szlifuję kadłub Groźnego, włączam net i... mam ochotę zejść do piwnicy by wyrzucić mój kadłub na śmieci .
Potem jednak dochodzę do wniosku, że każdy robi tak jak mu dano talentu i jednak będę dalej szlifował moją marną imitację modelu i dalej katował się oglądając pięknie detale w Twoim wykonaniu.
Na marginesie pewnie nie każdy na tym forum widział to
Potem jednak dochodzę do wniosku, że każdy robi tak jak mu dano talentu i jednak będę dalej szlifował moją marną imitację modelu i dalej katował się oglądając pięknie detale w Twoim wykonaniu.
Na marginesie pewnie nie każdy na tym forum widział to