[relacja] Diorama z Powstania Warszawskiego

inne techniki modelarskie - plastik, żywica, drewno itd.

Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gulus

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: gulus »

Jeżeli dobrze widzę, to najpierw pomalowałeś wnętrze kół, a później bandaże, może następnym razem spróbuj odwrotnie. Dokładnie pomaluj bandaże, a później wnętrze, stosując rozrzedzoną farbę i delikatnie przytykając pędzelek do granica bandaż - wnętrze. Siły adhesyjne rozprowadzą farbę delikatnie wewnątrz koła, nie zachodząc na bandaże. W razie niedokładności, ponownie można (nawet i teraz) pomalować wnętrze.

gulus
Awatar użytkownika
pulpetto
x 20

Post autor: pulpetto »

Tak było Gulus. Wnętrze kół było pomalowane przy okazji psikania całości aerografem. Później walczyłem z bandażami, jeszcze później wprowadziłem poprawki, tam gdzie zauważyłem. Ten fragment, który najbardziej rzuca się w oczy (na fotce) nie będzie widoczny w modelu, gdyż jest skierowany do wewnątrz.
Poza tym, koła będą troszkę ubłocone, bo jak dobrze pamiętam to dzień przed atakiem na Gęsiówkę, a może i w dniu ataku padał deszcz, a deszcz plus kurz, piach, itd daje fajną paćkę ;-) więc błotka trochę powstało.
Przyznam się szczerze, że nie wiem kiedy następny plastik będę miał na rozkładzie, bo przeważnie to kartoniarz ze mnie, a to taki mały wyjątek od reguły. Ale za rady dziękuje bardzo. Postaram się pamiętać, a i innym się na pewno przydadzą.
Pozdrawiam
Klub Modelarsko-Historyczny Sokół Radom
Awatar użytkownika
pulpetto
x 20

Witam ponownie.
Prace malarskie idą naprzód. Już nikt nie pomyli Powstańczej Pantery (co prawda o hmmm ciekawej nazwie "Pudel") z jakimś niemiecki Sdkfz cośtam ;-)
Namalowałem oznaczenia jakie były na tym czołgu korzystając z ostatnich "Militariów XX wieku" (ukłon w stronę autora, wydawnictwa, itd. - nie jest to post sponsorowany, ale piszę tak, bo artykuł i rysunki dużo mi pomogły). Pozostały do wykonania jeszcze lilijki na burtach, ale czy będą to się zobaczy, bo jak je przykryje osprzętem, to może ich nie być widać. A osprzęt muszę dorzucić, bo inaczej lipnie to by wyglądało.
Ale wróćmy do malowania. Wiem, że wygląda to jak nowe i prosto z fabryki, ale spróbuję to jeszcze troszkę przybrudzić (w swoim czasie). To tyle gadania, czas na fotki.

Obrazek Obrazek

Napis "Pudel" ma jakiś 4mm na 10 mm
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kopajt

Post autor: kopajt »

Ładnie - mam nadzieję że jednak dasz się przekonać i zabierzesz model na Sympozjum we wtorek ?
Najlepsze modele dopiero przed nami :)
w produkcji: Endurance (Interstellar)
KMH "Sokół" Radom
Pt-47

Post autor: Pt-47 »

:D Pulpetto proszę o zaprezentowanie nam swego modelu we wtorek na spotkaniu. Będą wszyscy i nie ma nie mogę.
Awatar użytkownika
pulpetto
x 20

No dobra, dobra marudy postaram się być.
I czołga też postaram się zabrać.

A teraz wracam do relacji:
dokleiłem trochę sprzętu, złożyłem (na chwilę - do fotki, później zdejmę, co by nic nie zepsuć przy montażu podwozia) wieże z kadłubem, a jak to wygląda widać poniżej.
Jak to fajnie, że jest makro w aparatach, widać wszystkie niedoróbki :twisted:
Koniec gadania, foty są poniżej :)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
gulus

Powstańcy nie rozszabrowali tych dodatków??

gulus
Awatar użytkownika
pulpetto
x 20

Niektóre na pewno, gąsienice zostawili :)
Ale jak pisałem wcześniej wstawiam osprzęt (choć niezbyt zgodnie z prawdą historyczną), bo musiałbym strasznie kombinować, żeby zrobić elementy mocujące ten sprzęt na kadłubie, a te zostały (może nie dali rady ich wyrwać ;-) ) Trzeba by to było robić całkowicie od podstaw, a przy tej skali, to dla mnie za wysoka liga :( Dlatego też przykleiłem te elementy, lepiej to wygląda niż dziury w kadłubie.
Nie krzyczcie na mnie, dobra? ;-)
Wiem, że idę na łatwiznę (mea culpa), ale w plastiku to jeszcze nie za mocno się czuję.
Awatar użytkownika
gulus

Oki doki, ja nie będę krzyczał na Ciebie. Poznałem wytłumaczenie i mi to wystarczy.

Może jednak spróbujesz, że tak powiem, na brudno, zrobić te elementy, a nóż widelec uda Ci się??

gulus
Awatar użytkownika
pulpetto
x 20

Gulus masz dar przekonywania :D
Zrobiłem na brudno, potem na czysto, i teraz ... wszystko schnie
Jutro malowanko i spróbuje to pokazać z bliska (będę musiał wycinać fragmenty zdjęć, bo mój aparat takiego maleństwa to nawet nie zobaczy ;-) ) Nie są to może orginalne zaczepy, ale cosik tam z tego kadłuba wystaje.
Ocene pozostawiam oglądaczom.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ