[Relacja] Mig-29 MM 3/2006

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

nibek

[Relacja] Mig-29 MM 3/2006

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: nibek »

Witam wszystkich,

Ostatnim modelem jaki kleiłem był rudy, ze starego wydania MM, niestety model został brutalnie potraktowany przez moją żonę i został spłaszczony... następnie wylądował w kominku a ja odstawiłem modelarstwo na bok.

Jak widać nie na długo.. znowu nabrałem ochoty na sklejanie papieru :) Tym razem padło na coś nowszego - szukając odpowiedniego modelu trafiłem na HMCS Agassiz, napisane było że model średnio ciężki, za to bajecznie wykonany... kiedy przyszła paczka i zobaczyłem drobnicę postanowiłem zacząć od czegoś łatwiejszego. Mig-29, jak na razie model klei się bardzo dobrze, wręgi pasują idealnie, poniżej postępy z budowy:

Okładka :lol: :
Obrazek

Moje narzędzia do pracy:
Obrazek

Postępy:
Obrazek

Zapraszam do oglądania relacji i do krytykowania :)
nibek

Postanowiłem nie kleić na zakładkę, jak to jest w wycinance.. jakoś dziwnie to potem wygląda. Sklejam poszycie cienkimi paskami papieru z instrukcji :lol:

Obrazek Obrazek
nibek

Dzisiaj miałem świetnego kompana przy klejeniu, ja obrabiałem wręgi, a ona formowała poszycie :D

Obrazek

Aktualnie mam małe problemy z wręgami - niektóre za małe, niektóre za duże, ale wystarczy kilka minut pracy i są idealne. Jak są za duże piłuję je pilniczkiem od żony, taki na tekturce do paznokci ;-) Jak za małe to obklejam paskami papieru aż do odpowiedniej wielkości.

Największy bubel jaki napotkałem to wręga nr 6 na którą naklejamy poszycie, potem wciskamy dźwigar skrzydeł w wycięte szpary. Otóż jak widać na obrazku poniżej, odległość od brzegu do miejsca na dźwigar wynosi około 0.7mm, wręga jest naklejona na tekturę 1mm i potem jest problem z włożeniem dźwigara... musiałem spiłować go o 3mm i dopiero wtedy wszystko pasowało.
Obrazek

A tutaj wszystko już poklejone i dopasowane :)
Obrazek

Jutro dalsza część zabawy

:lol:
Ostatnio zmieniony pt paź 05 2007, 19:12 przez nibek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
-BARTEK-

Post autor: -BARTEK- »

Ja miewam podobnych kompanów klejenia, tzn kocura (waga 12 kg) oraz kilkumiesięczną kokę (strasznie ruchliwa :) ).
A model widzę idzie Ci powoli do przodu ;-)

Oby tak dalej...
Spikie'83

Post autor: Spikie'83 »

No ladnie ladnie. Musze sobie chyba tez kota kupic, niech odwala najciezsza robote hehe :lol:
A tak powaznie to zasiadam w pierwszym rzedzie i bede z uwaga sledzil Twoje poczynania. Tez sie wlasnie zabieram za samolocik po dluzszej przerwie [choc to inny model] :)

Polamania nozyka hehe ;)
nibek

Witam ponownie, dziękuję za wpisy i już pokazuję co narobiłem przez te 2? dni :) Kocurowi się znudziło klejenie i formowanie kartonu - woli byczenie się na kanapie... Ja natomiast chętnie odkupie od was czas wolny bo zaczyna mi go zaje***cie brakować !

Bawiłem się z fotelem i grosikiem :D, na drugim zdjęciu sklejone kilka segmentów.
Obrazek Obrazek

Jakość klejenia średnia, ale prawdę mówiąc jestem początkującym w wycinaniu skalpelami i dopiero dobieram i testuje odpowiednie techniki cięcia. Dzięki relacjom na tym forum jest to o wiele łatwiejsze - można wiele zerżnąć od innych :D
Awatar użytkownika
Rogacz

Post autor: Rogacz »

Witam!
Zbieram się do klejenia tego modelu więc ostrzegam: będę pilnie śledzić relację! ; )
Awatar użytkownika
jan66

Post autor: jan66 »

Siema nibek i co dalej z tym modelem ?
tad

Post autor: tad »

Siema jan66 - a co Ty taki popędzacz? Pokaż jakieś swoje modele - tym najlepiej zdopingujesz do pracy.
TAD
kokos

Post autor: kokos »

:shock:
Sklejałem kiedyś ten model, ale i on uległ destrukcji bo spadł z półki:d
Powodzenia!

PS. Powiedz żonie, że jeżeli i ten model spłaszczy to niech uważa bo i ono może zostać spłaszczona.:D

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ