Pytanie dotyczy sposobu rozcienczania farb vallejo pod aerograf pierwszy raz uzywalem tych farb wiec w sklepie pytajac sie o sposoby rozcienczania sprzedawca zaproponowal mi rozcienczalnik do tych farb Vallejo THINNER
Efekt byl taki ze po rozcienczeniu pozostalo tylko czyszczenie aero z powodu zapchania. Nastepnie uzylem wody efekt byl ten sam:(. Farba zbyt szybko zasycha co powoduje zapchanie. Wiec nie wiem co zle robie czy zle proporcje czy moze jest jakis inny sposob rozcienczenia i zapobiegania zbyt szybkiego wysychania farby. Wszelka pomoc mile widziana:)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr lis 07 2007, 20:21 przez Marcin.P, łącznie zmieniany 1 raz.
Zakup Retader do farb akrylowych - np. Talensa. Spowalnia on zasychanie farby, przez co zapobiega jej osadzaniu się na iglicy i ogólnie - zapychaniu aerografu.
Dzieki za podpowiedzi. Fakt Vallejo posiada farby pod aerograf tylko w moim przypadku uzywam farby Russian Green wiec nie wiem jaki odpowiednik by byl dedykowany pod aero. Sprubuje z opuzniaczem do akryli Talensa zobacze jakie beda efekty.
Mc Maniak malował ostatnio trochę Vallejo oraz Pactrami i na początku stosował opóźniacz, jednak doszedł w końcu do tego, że najlepiej wychodzi miksturą farba + wódeczka bez innych dodatków. Najlepiej gdyby sam opowiedział coś o tym.