Jak malować aby nie zepsuć modelu (brak aerografu).

inne techniki modelarskie - plastik, żywica, drewno itd.

Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
eeagle

Jak malować aby nie zepsuć modelu (brak aerografu).

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: eeagle »

Witam. Zwracam się do z prośbą o udzielenie kilku wskazówek odnośnie malowania plastkiowych modeli. Jak malować duże powierzchnie takie jak pokład czy poszycie aby nie zepsuć modelu ( chodzi mi o efekt a nie uszkodzenie fizyczne). Niestety nie posiadam w swoich narzędziach areografu. Pozostaje tylko pędzel. Na razie tylko na próbe malowałem kawałek i niestety pędzel zostawiał smugi, nierównomiernie rozłożony kolor. Używam farb Humbrol. Może konieczny jest jakiś rozczieńczalnik??
Proszę o pomoc. Od gwiazdora:) otrzymałem model Bismarck 1-350, szkoda by było go spaprać.
Awatar użytkownika
Toff

Post autor: Toff »

Może konieczny jest jakiś rozcieńczalnik?
Oczywiście że jest konieczny. Ja używam takiego.

Obrazek

I nie staraj się pokryć farbą malowanego elementu jedną warstwą, połóż kilka cieńszych.
Co do techniki malowania możesz spróbować albo malować tylko w kierunku długości elementu.
Lub jedną warstwę kłaść "po długości" elementu, następną w poprzek, po długości, w poprzek, itd. aż uznasz, że jest ok.
Pozdrawiam
zbovid

Post autor: zbovid »

Dokladnie jak mowi kolega wyzej, mocno rozciencz farbe i poloz kilka wartsw.
Ale nie oczekuj cudow.
I zbieraj kase na aerograf! Naprawde, warto efekt jest - lagodnie mowiac - nieporownywalny.
Awatar użytkownika
Syzyf
x 2

Post autor: Syzyf »

Trochę jest mi niezręcznie podsuwać Ci mój temat :oops: , ale czasami cel podobno uświęca.
Napisałeś, że zależy Ci na efekcie końcowym. Może warto wydać 1-2 zł i spróbować? (to kilka(naście) razy mniej niż dobry pędzel :lol: ).
Moje modele: archiwum
Awatar użytkownika
eeagle

Post autor: eeagle »

dzieki za informacje. Rzeczywiscie farby modelarskie są za gęste i trzeba je rozcieńczać. Jak się nie rozcieńczy to widać ślady pociągnięć pędzlem.

Druga sprawa zastaniawiam sie nad kupnem aerografu. Dlatego mam pytnie czy dostępne np. na allegro kompresory samochodowe ( dużo tańsze od dedykowanych do aerografów) będą współpracowały z aerografami???
Poniżej linki: http://www.allegro.pl/item291199452_min ... wa_fv.html
W stoczni: 1:200 GPM BISMARCK
1:350 ACADEMY BISMARCK
Następnie: 1:200 HALIŃSKI YAMATO
Awatar użytkownika
kierownik
x 11

Post autor: kierownik »

Zdecydowanie najlepszy link dla Ciebie:

http://www.payo.pl/publikacje.html

A w nazwie kompresorka z allegro widnieje wyraz "samochodowy". Jeżeli Cię stać na wyrzucanie kasy to go kup, wypróbuj i przedstaw nam wnioski. Zaznaczam że takie wnioski nieraz na naszym forum już prezentowano (funkcja "szukaj" pomaga).
stash

Post autor: stash »

Ja z powodzeniem zastosowałem następujący sposób:
Najpierw nałożyłem 4 warstwy farby akrylowej, ciągle widać było smugi. Poddałem sie, nakleiłem kalkomanie i wszystko spryskałem bardzo delikatnie lakierem w sprayu Mr Top Coat. Jedna delikatna chmurka co 5 minut, znów ze 4 razy.

Trzeba to nakładać bardzo ostrożnie - spray jest bardzo narowisty i łatwo przesadzić. Ale efekt jest piorunujący - powierzchnia jednolicie matowa zupełnie jak z aerografu (nie próbowałem z lakierem błyszczącym).

Oczywiście, o rozjaśnianiu i cieniowaniu jak aerografem można tylko pomarzyć. Ale jeśli chodzi tylko o jednolitą powierzchnię, działa jak trzeba.

Pozdrawiam,
Staszek
Awatar użytkownika
Meggido
x 10

Post autor: Meggido »

Polecam umiejętne stosowanie lakierów samochodowych akrylowych firmy Motip. Odrobina wprawy i efekt murowany.
Pozdrawiam Jacek
:D 1:32 :D
ODPOWIEDZ