Varnish i Rozpuszczalnik ??/ Ludziska pomocy.

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
HANS87

Varnish i Rozpuszczalnik ??/ Ludziska pomocy.

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: HANS87 »

Witam
Mam zamiar zaimpregnować model takim oto środkiem:

Obrazek

I w związku z tym chciałbym się zapytać doświadczonych modelarzy czy ten oto środek się w czymś rozrabia np. rozpuszczalnik, alkohol, woda ??? Czy można go nakładać aerografem, I propo aerografu to jakiego rozpuszczalnika uzywać do przedmuchania, wyczyszczenia aerografu po pracy. Proszę jeśli można zamieścić nazwę rozpuszczalnika.
Dziękuję za informacje
Hans

p.s.
Wątek można za tydzień lub dwa usunąć lub gdzieś przykleić
-------------------------------------------------------
ONLY SKYDIVERS KNOW WHY THE BIRDS SING
Awatar użytkownika
Wujek Andrzej
x 2

Post autor: Wujek Andrzej »

Dobry środek i dobry pomysł . Werniksów używam do dziś . Najczęściej olejnych rozcieńczając je terpentyną balsamiczną . Jeśli akrylowych to rozcieńczając specyfikiem o nazwie X-20A THINNER Acrylic Paint Tamiya ( wodą nie próbowałem ) , doskonale się sprawdza przy czyszczeniu aerografów z farb akrylowych .

Musisz sobie sprawdzić co o tym napisano w instrukcji na opakowaniu twojego werniksu .

Wujek ... :usmiech:
Awatar użytkownika
HANS87

Faktycznie, tłumacząc z obcego jest informacja że mozna go mieszać z wodą :oops:
Skoro wspomniał Pan o tych olejnych werniksach mógłbym prosić o kilka informacji, a mianowicie cena i w jakich sklepach takowe są dostępne. Mój kupiłem za 7,50 w opakowaniu 17 ml
Jeszcze chciałem się dopytać czy aero można czyścić alkoholem albo jakimś rozpuszczalnikiem kupionym w osiedlowym sklepie z farbami, olejami i innymi podobnymi smierdzidłami z farb typu Humbrol, czy trzeba mieć odpowiedni rozpuszczalnik "modelarski" do tego.
Z góry przepraszam za głupie dla niektórych pytania, ale jestem kompletnym laikiem w tej kwestii i chiałbym się czegoś dowiedzieć :D
Awatar użytkownika
krisbaum

Post autor: krisbaum »

Humbrola pozbędziesz się rozpuszczalnikiem uniwersalnym, np taniocha firmy Dragon, do nabycia np. w Tesco za 4 złotówki/0,5 litra.
Awatar użytkownika
Wujek Andrzej
x 2

Mój poprzednik trafnie podpowiada tanie rozwiązanie kwestii czyszczenia aerografu z resztek farb olejnych .

Wracając do werniksów olejnych to używam dwu rodzajów :

Obrazek

To werniksy firmy SINUS z Rudy Śl. , są znacznie tańsze od twojego , za opakowania widoczne na zdjęciu ( oba po 125 ml ) zapłaciłem odpowiednio 7,90 PLN i 8,10 PLN . Specjalnie nie mieszałem zawartości w buteleczkach aby można się domyśleć powodów ich matowości i półmatowości ( ten osad na dnie każdej z nich to prawdopodobnie talk ) .

Podobne specyfiki z kategorii " chemii modelarskiej " są dostępne w sklepach dla artystów plastyków . W Krakowie raczej nie powinieneś mieć z nimi kłopotów . Taki sklep to dla każdego modelarza kartonowego skarbnica materiałowa .

Laicy powinni zorientować się co to jest werniks z tej oto definicji : http://pl.wikipedia.org/wiki/Werniks
Warto ten tekst przeczytać dokładnie .

Przypadkowo przykładowy asortyment wyrobów wspomnianej firmy z Rudy Śl. można prześledzić na Aukcjach Interii lub Allegro :
http://www.allegro.pl/sklep/3368087_pphu_sinus_art

... dla modelarzy wszelakiego autoramentu to nie lada gratka . Też polecam dokładne zapoznanie się z ofertą i zastanowić się czy coś teraz lub w przyszłości mogłoby się przydać .

Można także o werniksach poczytać na stronie renomowanej firmy : http://www.tap-art.pl/pl/141/art324.html

Tam też można garść ciekawostek adoptować .

Uwaga generalna : werniksów najlepiej używać jako zabezpieczenia modeli kartonowych już ukończonych i malować aerografem .

Wujek .
Awatar użytkownika
Łosiu

Post autor: Łosiu »

Mam pytanie, jak pigmenty nakładane na sucho reagują z werniksami? Mam problem w swoim TKSie, po nałożeniu brudu i rdzy pigmenty schodzą przy dotykaniu, a po naniesieniu lakieru bezbarwnego w spraju zanikają.
Awatar użytkownika
Wujek Andrzej
x 2

Wszelkiego rodzaju pigmenty , farby w proszku , suche pastele , plamki i ślady uczynione farbkami akwarelowymi itd. itp. zawsze są nietrwałe . Nie należy ich dotykać lub "palcować" a przynajmniej tego unikać .
Matowy werniks nałożony aerografem ( nie pędzlem ) czyli w małych ilościach i "bezdotykowo" pozwala efekt utrwalić . Jako przykład zdjęcie modelu plastikowego w którym błotka - grudki - plamy wykonałem plakatówkami i akwarelami a następnie zabezpieczyłem tym matowym werniksem pokazanym wcześniej ( jedna jedyna warstwa - oczywiście aerografem ) i tak to po zabiegu wyglądało :

Obrazek

Jeszcze jeden przykład ( rdza itp. "waloryzacje" na wewnętrznych stronach otwartych klap przedziału silnikowego również w technikach plakatówkowo/akwarelowych i również matowy werniks i także aerograf ) : album_page.php?pic_id=3276

Wujek .
Awatar użytkownika
PITERPANZER
x 1

Post autor: PITERPANZER »

Jeśli mogę tylko jedna uwaga dotycząca rozpuszczalników .
Wiele lat temu czyszcząc rosyjski aerograf uszkodziłem na skutek reakcji rozpuszcalnika z gumą uszczelkę dyszy powietrznej (a właściwie uszczelkę kanału doprowadzającego powietrze ) . Oring spuchł i nie pozwolił się ponownie wprowadzić do kanału.
Czy była to wada gumy , czy zbyt agresywny rozpuszczalnik nie wiem .Warto może o tym pamiętać stosując rozpuszczalniki z "chemicznego".
Pozdrawiam i zapraszam PITERPANZER
ZAPRASZAM NA FORUM BROŃ PANCERNA W SKALI 1-25
Obrazek
Awatar użytkownika
HANS87

Dziękuję Panu Andrzejowi za krótka, lecz tresciwą ściągę z obsługi werniksów. Przerzucę się na te z plastycznego bo wychodzą dużo taniej niż te z modelarskiego.
Piter w sprawie rozpuszczalnika dziekuję za informacje, aero na poczatek kupiłem najtańsze. Na pierwszy raz spóbuję z takim zwykłym uniwesalnym może mu nie zaszkodzi.
ODPOWIEDZ