[Relacja]T-34/85 - Modelik

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Piterski
x 6

[Relacja]T-34/85 - Modelik

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Piterski »

POGADUCHY
Na początek wypadało by dać kilka słów wyjaśnienia dla powodów powstania tej relacji.
Otóż zbliżam się małymi kroczkami do zakończenia Dwóch dotychczasowych realizowanych projektów.
Zawęża mi się zakres prac jakie mam przy nich do wykonania i powoduje to iż czasem nie mam wogóle ochoty tykać się roboty przy tych modelach, a czasu szkoda.
W czasie jednego z takich kryzysów wyciągnąłem jeden z pękatych segregatorów i wzrok mój padł na ten właśnie model.

Obrazek

Generalnie stwierdziłem, że spełnia moje oczekiwania czyli:
- nowe komputerowe opracowanie,
- wystarczająco zdetalizowany,
- model, który (zdaniem niektórych kolegów) każdy powinien mieć na półce,
- itd.

Postanowiłem, że wykonam go w standardzie bez malowania. To się oczywiście może zmienić ale wolał bym jednak nie.
Jako że pod ręką znalazły się dwa kolory Pactry z których zachciało mi się mieszać kolor do retuszu to prace nabrały przyśpieszenia.

Obrazek

Arkusze wycinanki zostały potraktowane mieszaniną lakieru Capon z rozpuszczalnikiem Nitro w proporcjach 1:1.

UWAGA taka mieszanina rozpuszcza farbę Pactry.

Relacja miała się przy sprzyjających okolicznościach ukazać dopiero za czas jakiś, ale właśnie :-?
To jest model, jak to określił Prezes, dla masochisty albo ja jeszcze jestem naprawdę za cienki w uszach i muszę praktykować modelarską podstawówkę.
Nie będę tu wytykał błędów opracowania, co najwyżej wskaże jakieś istotniejsze sprawy by następnym chętnym było łatwiej. Bardziej sam liczę na Waszą pomoc.
Nie znalazłem za dużo relacji z budowy tego modelu. Właściwie tylko jakieś fragmenty (mówię o polskojęzycznych forach). Jeśli ktoś gdzieś coś widział u sąsiadów bardzo bym prosił o linka.

RELACJA
Dłubałem w wolnych chwilach i tak po 15 godzinach pracy.
Czyli: wycinanie, gruntowanie, docinanie, pasowanie i składanie mam to:

Obrazek

Szkielet poskładany na sucho, a poniżej kilka wątpliwości.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Z grubsza się już zorientowałem, że będą kłopoty w bezstresowym oklejeniu szkieletu poszyciem. Dwóch części nie mogę się doszukać na arkuszach i nawet nie wiem jaki mogą mieć numer bo nie ma ich oznaczonych na rysunkach. Przypuszczam ze to 7 z jakąś literką, oklejki dolnej części wieży. Jednym słowem rośnie lista znaków :?: :?: :?:
Dlatego tak istotna okazać się możne każda wskazówka i pomoc z Waszej strony.

CDN... ale nie szybko
W budowie: Halny;
ODPOWIEDZ