[Relacja] V1 Maus wyd. Modelik

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adin

[Relacja] V1 Maus wyd. Modelik

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: adin »

Obrazek

Witam wszystkich serdecznie, zapraszam do mojej relacji.

Ten pojazd zawsze mnie "fascynował", podobnie jak słynny Kubuś czy Sd.Kfz 252 - toteż kompletnie nie mogłem powstrzymać się przed jego kupnem i jak najszybszym wrzuceniem go w swoje niedoświadczone łapy. Będę szczery, do kupna w pewnej mierze zachęciła mnie też informacja że "model dla początkujących i średnio zaawansowanych" :) Zakupiłem też dodatkowo zestaw wręg wycinanych laserowo także wystartowałem z nim jak z procy.

Do tej pory udało mi się skleić szkielet kadłuba oraz wieży - kłopotów żadnych nie uświadczyłem. Podszlifowałem też co nieco a żyletką usunąłem wszelkie nie pożądane naddatki. Do retuszu wybrałem farbkę Pactry A96 oraz mieszaninę A103 z kilkoma innymi gdy w drogę wejdzie mi element z natryśniętym ciemniejszym kamuflażem.
Myszka będzie sklejona w standardzie ew z drobnymi dodatkami jeżeli takowe w trakcie ujrzę. A gdyby udało mi się zadowalająco dobrać kolory to okaleczę model dodatkowo nitowaniem. Na tą chwilę starczy tego gadania bo co ja jako świer(ż)zaczek mogę się wychylać z planami i zamierzeniami :P Postaram się nic nie spaprać po prostu :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

+ porównanie z kadłubem T-55
Obrazek

Do następnego ;-)
Ostatnio zmieniony wt paź 12 2010, 23:12 przez adin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sicore
x 41

Post autor: Sicore »

Szkieletu nie ma co komentować, aby pasował do poszycia. A jak nie, to pamiętaj, poszycie jest ważniejsze, szkielet to element pomocniczy i on ma psować do poszycia, a nie odwrotnie.

Ale nie o tym. Mała uwaga odnośnie zdjęć. Oświetlaj obiekt z kierunku, z jakiego robisz zdjęcia, a nie z boku. Druga lampka też by się przydała. Ogólnie więcej światła z odpowiedniej strony.
ZŁO SQUAD

Samuraj nie ma celu, tylko drogę.
Ki-61 . I-16 typ10 . MS.406 C1 . Bf-109D
raziel79

Post autor: raziel79 »

Czy to już koniec relacji? Z zaciekawieniem wyczekuję kolejnych postepów, ponieważ kilka ładnych lat temu też robiłem MAUS-a. Nie pamiętam wydawnictwa, chyba GPM, był jednak w niezbyt ładnym jednolitym szarym ubarwieniu. Model faktycznie jeden z łatwiejszych ze względu na swoje gabaryty i fakt, że nie posiada zbyt wielu detali w porównaniu z innymi modelami tej wielkości. Oczywiście wynika to z faktu, że ma charakterystyczną bryłę. Gorąco dopinguję i czekam na ciag dalszy
cyrylus

Post autor: cyrylus »

No jest kawał "konserwy". :) Ciekawy model, jakby go ktoś jeszcze z wnętrzem opracował... :D Będę śledził relację.
cyrylus

Post autor: cyrylus »

Właśnie coś znalazłem ciekawego. Niemcy kombinowali z czymś większym od tej "myszy".
http://monumentalne.pl/niemieckie-superczolgi/
:D
raziel79

Post autor: raziel79 »

Hitler ewidentnie miał jakiś problem z wielkością ;)
Awatar użytkownika
OSTOJA

Re: [Relacja] V1 Maus wyd. Modelik

Post autor: OSTOJA »

adin pisze:wystartowałem z nim jak z procy.
Jakaś licha ta proca a może była słabo naciągnięta.
STEP BY STEP
Pośpiech jest wskazany tylko przy jedzeniu ze wspólnej miski.
W imadle:
Dorobek
ODPOWIEDZ