Witam.
Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią chciałbym zaprezentować kolejny model parowozu w skali HO (1:87) firmy Italieri.
Model jest już na ukończeniu. Obecnie trwają prace nad podstawkami do obu lokomotyw wg przepisu kolegi Rolanda.
Wkrótce też zostaną nałożone kalkomanie.
Model posiada części wspólne z drugim modelem tej firmy - BR 41 i na ramkach znajdują się części, których nie trzeba wykorzystywać.
Największym znalezionym błędem jest zastosowany w modelu mechanizm stawidłowy (jeśli się mylę co do nazwy to przepraszam), który jest krótszy w tym modelu, jednak otwory do jego poprawnego przyklejenia znajdują się w całkiem innym miejscu.
Co jest dziwne, ponieważ pomost w tym modelu jest inny (dłuższy) niż w BR 41.
Drugą znalezioną "usterką" jest przewidziana przez producenta, duża odległość pomiędzy lokomotywą a tendrem, prawdopodobnie w celu pokazania wnętrza budki lokomotywy.
Co do jej usuwania, pozostawiam sprawę otwartą.
Ja, po uwadze kolegi Tempesta, zmniejszyłem ją w modelu BR 41, dlatego w tym modelu uczyniłem podobnie.
Uwaga! Chociaż podwozie tendra w obu modelach jest takie same, w tym modelu tender na inne nadwozie, stąd odległość do skorygowania jest inna.
Pomimo opisanych wad polecam ten model, jak i BR 41. Skleja się przyjemnie, a duże uproszczenie modelu czyni go łatwym, nawet dla takich nowicjuszy jak ja.
Pozdrawiam
[R/G] BR 50 Skala HO ITALERI
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
[R/G] BR 50 Skala HO ITALERI
półkownik pospolity, czyli zbieracz... ale do czasu :-)
Witam.
Przepis na podstawkę wziąłem z sąsiedniego forum:
http://www.papermodels.pl/index.php?topic=7428.0
Fanem skali 0 jestem od kiedy w moje ręce wpadła książka Pana T. Dąbrowskiego: "Modele kartonowe wagonów i lokomotyw" (to już kilkanaście lat ).
Mam wszystkie wydane modele w tej skali.
Model T448p powoli się już skleja. Na razie powstaje wózek (problemy z detalami wycinanymi laserowo - ale o tym w relacji) oraz torowisko.
Jednak, to na razie troszkę za mało aby zacząć o nim pisać...
W szafie czeka również jeszcze jeden model plastikowy lokomotywy, ze względu na wielkość czeka na zwolnienie miejsca w warsztacie
Na zdjęciu poniżej, fragment lokomotywy i tendra w porównaniu do modeli BR41 i BR50:
Przepis na podstawkę wziąłem z sąsiedniego forum:
http://www.papermodels.pl/index.php?topic=7428.0
Fanem skali 0 jestem od kiedy w moje ręce wpadła książka Pana T. Dąbrowskiego: "Modele kartonowe wagonów i lokomotyw" (to już kilkanaście lat ).
Mam wszystkie wydane modele w tej skali.
Model T448p powoli się już skleja. Na razie powstaje wózek (problemy z detalami wycinanymi laserowo - ale o tym w relacji) oraz torowisko.
Jednak, to na razie troszkę za mało aby zacząć o nim pisać...
W szafie czeka również jeszcze jeden model plastikowy lokomotywy, ze względu na wielkość czeka na zwolnienie miejsca w warsztacie
Na zdjęciu poniżej, fragment lokomotywy i tendra w porównaniu do modeli BR41 i BR50:
półkownik pospolity, czyli zbieracz... ale do czasu :-)