Zmiana skali oryginalnej wycinanki z Modelika czy legalne?

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
pony1980

Zmiana skali oryginalnej wycinanki z Modelika czy legalne?

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: pony1980 »

Witam!
Ostatnio kupiłem wycinankę Stara 28 z Modelika i czy legalne będzie wydrukowanie tej wycinanki w innej skali? Czy nie naruszę wtedy praw autorskich? Inna skala bardziej mi odpowiada. Liczę na krótkie i pewne odpowiedzi
Awatar użytkownika
Hastur
x 47

Post autor: Hastur »

Jeżeli będziesz to robił na własne potrzeby i nie rozpowszechniał wydruków komercyjnie, to jest to legalne.
Awatar użytkownika
gk
x 890

Post autor: gk »

Legalne - nie narusza praw autorskich.

pzdr Grzegorz
Awatar użytkownika
Constructor

Post autor: Constructor »

Nie byłbym taki pewien. "Powielanie, kopiowanie, wykorzystanie jakiejkolwiek części bez zgody autora [...]" - taka standardowa formułka. Jeżeli jednak kupiłeś oryginał to i autor na pewno się ucieszył.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
gk
x 890

Post autor: gk »

constructor,

moja odpowiedź dotyczy konkretnie oraz tylko i wyłącznie zadanego pytania.

Pytanie brzmi: kupiłem wycinankę, czy legalne będzie wydrukowanie tej wycinanki w innej skali?

Odpowiedź brzmi : tak, legalne – nie narusza praw autorskich.

Nie ma tu miejsca na żadne wątpliwości. Nabywca egzemplarza utworu w ramach osobistego dozwolonego użytku może sobie robić z nim co chce. Może powiększać, zmniejszać, kopiować, powielać, przerabiać, zniszczyć, użyć jako rozpałki oraz w WC w dowolnym celu.

Jeżeli zaś tak proste pytanie zaczniemy komplikować przez dodawanie do niego kolejnych elementów – w domyśle – zastosowań takiego wydruku innych niż użytek osobisty, to oczywiście odpowiedzi mogą być różne.

Wskazywana przez Ciebie formułka to w rzeczywistości, w naszym systemie prawnym, pic na wodę. Zapisywanie takiej formułki, lub jej nie zapisywanie, nie rodzi żadnych skutków prawnych. Można jej przypisać wyłącznie charakter zwyczajowy, ewentualnie „straszący”. Prawa autorskie regulowane są przez przepisy ustawy, a nie formułki wypisywane na „dziełach”.

Pzdr Grzegorz
ODPOWIEDZ