Witam Wszystkich serdecznie!
Chciałabym zaprezentować mój pierwszy w karierze projekt modelu kartonowego - i mam nadzieję że nie ostatni;-) Jest to projekt wieży Bismarck'a znajdującej się w Żaganiu i zostanie wydany w wydawnictwie Świat z Kartonu.
Projektowanie modelu rozpoczęłam 5 stycznia 2013 r. Udałam się wówczas do miejsca gdzie znajduje się wieża i wykonałam mnóstwo zdjęć, tak bym później mogła się nimi posiłkować podczas projektowania modelu. Model zaprojektowałam w skali 1:100. Uważam, że jest to model dla średniozaawansowanych modelarzy, większość elementów wprawdzie jest prosta ale są szczegóły, które mogą sprawić nieco problemów mniej doświadczonym modelarzom.
Zapraszam do obejrzenia jednoczęściowej relacji z projektowania oraz budowy modelu. Liczę na konstruktywne uwagi, które pomogą doskonalić mi moje umiejętności w projektowaniu modeli na przyszłość.
Krótka historia:
Wieże Bismarcka, niem. Bismarcktrum – powstawały w latach 1869 – 1934, były prostymi budowlami w kształcie wieży lub kolumny, budowane na cześć Ottona von Bismarcka, miały wyrażać niemiecką dumę narodową. Wież powstało ok. 240 na całym świecie. Ustalono też, że kilkakrotnie w ciągu roku na wieżach rozpalany będzie ogień, ku czci Bismarcka. Uroczystości takie przypadały na rocznice urodzin i śmierci patrona, ale i inne święta, np. przesilenie letnie. Zwyczaj ten przetrwał w Niemczech w stanie szczątkowym do dnia dzisiejszego. Na terenie Polski znajduje się 17 z prawdopodobnych 40 wież Bismarcka (nie sposób czasami dotrzeć do dokumentów potwierdzających, że dana wieża była z założenia "wieżą Bismarcka").
Opis wieży Bismarcka w Żaganiu
Uroczyste otwarcie wieży nastąpiło 27.06.1909. Na miejsce budowy wybrano Wzgórze Zamkowe położone po wschodniej stronie miasta.
Głównymi wykonawcami prac budowlanych byli budowniczy Bernikau i kierownik budowy Engel z Jabłonowa (Schönbrunn).
Do budowy użyto głazów narzutowych z okolic Żagania oraz granitu z kamieniołomów Hermanna Thaslera z Gniewkowa (Girlachsdorf) koło Bolkowa (Bolkenhain). Głowica wieży wykonana została z granitu śląskiego.
Podstawa ponad 22 metrowej wieży widokowej z możliwością rozpalenia ognia jest prostokątna.
Na pierwszy ogień poszła podstawka oraz fasada budynku, które obrazują poniższe zdjęcia oraz rendery.
W ściany budynku zostały wklejone już okna i drzwi.
Kolejnymi częściami modelu były: podest przed drzwiami oraz portal.
Następnie jedna z dość ciężkich części do zaprojektowania ze względu na obły kształt, ale mam nadzieję, że wybrnęłam z tego przyzwoicie.
Dalej podłoga balkonu, ściany oraz kolumny.
Sufit balkonu.
Kilkuelementowy dach na którym znajduje się palenisko.
Taras wraz ze schodami otaczające wieżę.
Efekt końcowy.
Pamiętajcie że to mój pierwszy model
Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.
[Relacja/Projekt własny] Wieża Bismarcka w Żaganiu 1:100
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
No ciekawa rzecz, i ładnie ten model wychodzi , podoba mi się ta budowla chociaż fanem Bismarcka nigdy nie byłem , ale szczerze to nie miałem pojęcia, że takie coś budowano, także poza oryginalnym modelem, czegoś się można ciekawego dowiedzieć z opisu przy okazji. No i mam nadzieję, że powstaną kolejne projekty, bo dobrze to wychodzi.