No i stało się - po długiej przerwie startuję z nową relacją. Z duszą na ramieniu, przyznaję to, i po długim wahaniu. Po pierwsze dlatego, ponieważ od dawna mam duże trudności z kończeniem modeli - deficyty czasowe (a nieraz także motywacyjne) sprawiają, że rozpoczęte projekty ciągną się w nieskończoność. Po drugie - bo akurat ten model właściwie jest dla mnie za trudny...
Dlaczego więc się za ten model biorę? Otóż jakiś czas temu na czarnym forum pojawiła się dość krytyczna recenzja tego opracowania (w 2D). O ile trudno kwestionować błędy i braki opracowania wskazane przez autora tamtej recenzji, to już zasadność nieco dramatyczno-histerycznej oceny ich prawdopodobnego wpływu na proces budowy modelu budzi moje wątpliwości. Mam już bowiem pewne doświadczenie z projektami Rafała Ciesielskiego i ich niedoskonałości nigdy nie okazały się nie do przeskoczenia dla średnio doświadczonego modelarza. Postanowiłem więc na własnej skórze przekonać się, czy rzeczywiście z tym modelem jest aż tak źle.
A czy sobie poradzę z tą skalą trudności modelu? Cóż, jak już mam spadać, to z wysokiego konia...
Tak więc zawiesiłem rozgrzebane projekty i wiedziony ciekawością, jak sobie z takim wyzwaniem poradzę, ruszyłem z tym nowym opracowaniem AWOT-a.
Jest już pierwsza, wyjątkowo pięknie zapowiadająca się relacja na sąsiednim forum, do której na pewno będę sięgał po pomoc. Swoją budowę zaczynam od silnika - nie będzie tak ładnie, jak u sąsiada w jego relacji (to jednak inna liga...), ale na pewno będę się starał.
Startujemy - tradycyjnie najpierw okładka:
Pierwsze elementy - nic szczególnego, dość proste bryły, jednak od siebie dodałem wzmocnienia tekturą 0,5 mm płaszczyzn czołowych i podstaw w elementach bloku silnika. To ułatwiło sklejanie tych pudełek oraz ich wzmocnienie i ograniczyło ryzyko deformacji:
Przyznam się, że jest to już mój drugi silnik oparty na tym samym projekcie - od jakiegoś czasu buduję Bf-109 E-4 TROP z GPM-u, również opracowany przez Rafała Ciesielskiego. Mam cichą nadzieję, że ten drugi wyjdzie mi jednak troszkę lepiej...
[Relacja] Kawasaki Ki-61 Hien, Model Hobby
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
[Relacja] Kawasaki Ki-61 Hien, Model Hobby
Na warsztacie: Leopard 2A5, J6K1 Jinpu
Zawieszone: Pogoria, XP-61E
Archiwum: Saab J35 Draken, Pietropawłowsk, F/A-18F Super Hornet, Churchill, MiG-21, Mirage III EA, Bf-109 K-4
-----------------------------
Wspieram .oO R357
Zawieszone: Pogoria, XP-61E
Archiwum: Saab J35 Draken, Pietropawłowsk, F/A-18F Super Hornet, Churchill, MiG-21, Mirage III EA, Bf-109 K-4
-----------------------------
Wspieram .oO R357