[R]TRAMWAJ 803na- na podstawie 102na/MODELIK/1:25

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pawelelka77
x 108

[R]TRAMWAJ 803na- na podstawie 102na/MODELIK/1:25

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: pawelelka77 »

Witajcie!

Po krótkim "odpoczynku" od nożyczek, kleju i makulatury powracam do tematyki komunikacji zbiorowej. Jakiś czas temu zabrałem się za cięcie modelikowej "parówy". Związany jestem z Bydgoszczą, więc postanowiłem przerobić ją na wersję wąskotorową. Bezcenna okazuje się relacja kolegi Wojtka (Niebieskie Forum). wyłapał chyba wszystkie poważniejsze błędy autora.
Dotychczas udało mi się złożyć jeden z wózków napędowych. Muszę przyznać, że strasznie mnie zmęczył. Plusem jest poziom jego zdetalizowania ale czasami nieczytelne rysunki, brak oznaczeń gdzie daną cześć dokleić, lub bardzo niewyraźnie oznaczone miejsca gięcia, mogą zniechęcić.
No ale dosyć marudzenia.
Wersja wąskotorowa zmusza do przerobienia konstrukcji wózka. Wózki będą malowane, dlatego w spód pojazdu raczej nie będzie retuszowany. Resztę planuję skleić w standardzie.
Na początek fotka pierwowzoru

Obrazek
Obrazek oraz gotowego wózka Obrazek Obrazek.

Tymczasem pozdrawiam!

Paweł
Awatar użytkownika
jacob
x 108

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: jacob »

No i załapię się na miejsce w pierwszym rzędzie. Bardzo fajny temat wybrałeś. Mnie też chodzi, nie jeździ taki po zakamarkach głowy oczywiście w wersji z Łodzi, gdzie jeździły głównie w wersji Konstal 803N ale były i takie. Tak samo też tramwaje poruszają się po wąskotorowych trasach. Będę kibicował! Może pomyśl o torowisku, będzie Ci łatwej składać na nim tramwaj do kupy i kontrolować ułożenie nadwozia itd. Trzymam kciuki :D
ODPOWIEDZ