Witam
W czasie pracy nad przemalowywaniem Spita, koledzy na forum poprosili mnie o podanie kody scriptu ktory uzywam do mierzenia dlugosci lini. Zrodzilo to we mnie chec rozwiniecia tego skrytpu w cos bardziej profesjonalnego. Zaczalem pisac cos co nazwalem Curve Edit. Chcialbym z tego zrobic ciekawa kolekcje scryptow przydatnych w przemalowywaniu lub projektowaniu modeli.
Oto co zrobilem do tej pory
Chcialbym was tutaj poprosic o podanie mi pomyslow na funkcje ktore takiego typu skrpyt powinien posiadac. Kazdy pomysl sie przyda.
Jesli ktos lubi programowac i ma dostep do Corel'a to oczywiscie zapraszam do wspolnej zabawy i nauki.
FimDan
VBA Script dla Corela - Curve Edit*
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N.
VBA Script dla Corela - Curve Edit*
Ciagle zajety w szkole
hello fimdan, popieram inicjatywę, choć z lekkim dystansem
nie obiecuję, że intensywnie się włączę w prace, ale na pewno będę podpatrywać. chociaż właśnie odpaliłem corela, przeglądam makra, i szczerze mówiąc, nie wiem czy dam radę przebrnąć przez te klasy i metody.
to samo, tylko bez większego wysiłku można osiągnąć w prawie każdym programie typu cad. podział odcinka na równe części i odmierzanie zadanych długości to standard, nie ma co na nowo odkrywać ameryki, no chyba że ktoś to lubi.
tak mi się wydaję, że ja swoje projektowanie będę jednak dalej ciągnął w microstation, w corelu zostanie tylko końcowa edycja.
p.s. o tutorialu dla rhino pamiętam...
p.p.s. a tak z zupelnie innej beczki - podmień proszę, swój zrzut z corela na jakiś węższy, tak żeby w całości mieścił się na ekranie.
nie obiecuję, że intensywnie się włączę w prace, ale na pewno będę podpatrywać. chociaż właśnie odpaliłem corela, przeglądam makra, i szczerze mówiąc, nie wiem czy dam radę przebrnąć przez te klasy i metody.
to samo, tylko bez większego wysiłku można osiągnąć w prawie każdym programie typu cad. podział odcinka na równe części i odmierzanie zadanych długości to standard, nie ma co na nowo odkrywać ameryki, no chyba że ktoś to lubi.
tak mi się wydaję, że ja swoje projektowanie będę jednak dalej ciągnął w microstation, w corelu zostanie tylko końcowa edycja.
p.s. o tutorialu dla rhino pamiętam...
p.p.s. a tak z zupelnie innej beczki - podmień proszę, swój zrzut z corela na jakiś węższy, tak żeby w całości mieścił się na ekranie.
* teoria [R.I.P.] i praktyka są zgodne tylko w teorii, a nie w praktyce *
A ja bym się chętnie włączył może nawet sam coś spróbuję zrobić. Choć wszystko co do tej pory robiłem było oparte na CorelScriptach z 9-tki ale programiki pracują równie dobrze w 12-tce. Jednym słowem logika jest jedna tylko słowa inne (w VBA)
Tak sobie tylko myślałem o takim programie który po obrysowaniu planów, rzutów powinien skatalogować wszystkie znalezione obiekty po czym je zanalizować i wyrysować ich rozwinięcia. I chyba to jest dobra myśl
Tak sobie tylko myślałem o takim programie który po obrysowaniu planów, rzutów powinien skatalogować wszystkie znalezione obiekty po czym je zanalizować i wyrysować ich rozwinięcia. I chyba to jest dobra myśl
DarekZet
doświadczam Mutsuki'ego
doświadczam Mutsuki'ego