Jak impregnować klejem BCG?
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Jak impregnować klejem BCG?
Witam mam pytanko a mianowicie chodzi mi o to jak impregnowac karton ?
Tzn czy impregnowac go obustronnie czy jednnostronie po stronie z nadrukiem . Impregnowac chce BCG. Prosze o jakieś porady za które z góry dziex.
Tzn czy impregnowac go obustronnie czy jednnostronie po stronie z nadrukiem . Impregnowac chce BCG. Prosze o jakieś porady za które z góry dziex.
Nie impregnowałem nim dużych powierzchni, raczej małe elementy i krawędzie. Cienki papier się pod wpływem wody faluje dlatego jak tylko wniknął w głąb i przeschła to wkładałem ja pomiędzy dwie płaskie drewniane powierzchnie. I tak na kilkanaście godzin ok. doby.
Jeżeli chcesz smarować całe powierzchnie to rób to moim zdaniem obustronnie. Papier ponalowany obustronnie ma tendencje do tego że sam sie prostuje jak wysycha, z tym żę Wikolowate wolniej wnikają we włókna papieru.
Jeżeli chcesz smarować całe powierzchnie to rób to moim zdaniem obustronnie. Papier ponalowany obustronnie ma tendencje do tego że sam sie prostuje jak wysycha, z tym żę Wikolowate wolniej wnikają we włókna papieru.
Ostatnio zmieniony śr sty 04 2006, 8:43 przez Piterski, łącznie zmieniany 1 raz.
W budowie: Halny;
- Wujek Andrzej
- x 2
- Wujek Andrzej
- x 2
Absolutnie nie nadaje sie do malowania nim , tak jak Ponal-em , dużych powierzchni .
Klej aktywuje się pod wpływem wilgoci . Próba trzymania lekko wilgotnymi dłońmi pokrytego tym klejem np. kadłuba samolotu /przez dłuższą chwilę/ kończy się ... no klei się do palców.
Do pokrytych BCG/Grand/Glue Pen itp. elementów po jakimś czasie przyklejają się wszelkiego rodzaju paprochy lub włoski . Są później trudne do usunięcia .
Być może trochę to przejaskrawiłem ale tak to mniej więcej wygląda ...
Pozdrawiam. Wujek .
Klej aktywuje się pod wpływem wilgoci . Próba trzymania lekko wilgotnymi dłońmi pokrytego tym klejem np. kadłuba samolotu /przez dłuższą chwilę/ kończy się ... no klei się do palców.
Do pokrytych BCG/Grand/Glue Pen itp. elementów po jakimś czasie przyklejają się wszelkiego rodzaju paprochy lub włoski . Są później trudne do usunięcia .
Być może trochę to przejaskrawiłem ale tak to mniej więcej wygląda ...
Pozdrawiam. Wujek .