Witam ponownie.
W ramach relaksu po żaglowcach ulepiłem tego "malucha".
Ma około 35 cm długości i 5 cm szer. mieści się na każdej półce.
Inspiracją była wzmianka w TV o tym że po gruntownym remoncie wrócił na swoje miejsce na Motławie w Gdańsku.
Rys historyczny:
„SOŁDEK”, SS (s/s – Steam Ship – parowiec), prototypowy parowy masowiec typu B-30 zbudowany w Stoczni Gdańskiej, oddany do służby 26 X 1949. Pierwszy z serii 6 rudowęglowców zamówionych w 1946 roku przez Gdynia-Ameryka Linie Żeglugowe (GAL) w Zjednoczeniu Stoczni Polskich (ZSP). Statki te miały przewozić węgiel i rudę żelaza pomiędzy portami skandynawskimi i polskimi. Projekt wstępny opracował zespół pod kierunkiem mgr. inż. Henryka Giełdzika, dokumentację warsztatową wykonała na zamówienie ZSP francuska stocznia A. Normand z Hawru.(https://www.gedanopedia.pl/gdansk/?title=SO%C5%81DEK)
Model jak wszystkie projekty z firmy JSC skleja się łatwo i przyjemnie. Zamiast
wręg dałem tylko mój ulubiony styrodur.
Podstawka też z paska styroduru.
PS. Wyedytowany aby dodać trzy dodatkowe zdjęcia z już lepiej naciągniętym olinowaniem.
Polecam także jako model dla początkujących sklejaczy
[G] S/S "Sołdek" 1:250 wyd JSC
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
[G] S/S "Sołdek" 1:250 wyd JSC
Ostatnio zmieniony pn paź 18 2021, 12:35 przez chochlik, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam kartoniarzy.
- Sklejacz Maciej
- x 111
Re: [G] S/S "Sołdek" 1:250 wyd JSC
Ale takielunek mogłeś trochę naciągnąć. Ostatnio gdzieś były opisy w jakimś wątku.
Troszkę bardziej naciągnięte liny, na pewno dodały by smaczku temu skądinąd fajnemu modelowi.
Pozdrawiam.
Troszkę bardziej naciągnięte liny, na pewno dodały by smaczku temu skądinąd fajnemu modelowi.
Pozdrawiam.
obecnie zamrożony:Iskander M (MZKT 79300 Astrolog)
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
- Fx-video.blogspot
- Kontakt:
Re: [G] S/S "Sołdek" 1:250 wyd JSC
Sołdek fajnie wyszedł. kiedyś byłem na nim nad morzem. I chodzi mi po głowie ,aby zrobić. pozdrawiam i dzięki za inspiracje