Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Awatar użytkownika
Piterski
x 8

Re: Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Piterski »

Wiedziałem, że gdzieś widziałem to lutowanie nie skojarzyłem tylko, że pewnie w twojej relacji.
Lutowania jeszcze trochę będzie bo jest kolejne kilka takich wywietrzników tylko z grubszego druty 1.2mm no i .... relingi. Te to będzie wyzwanie.
Piotrze ja tu użyłem pasty lutowniczej, a Ty czym traktujesz te druty i jakiej grubości cyną? U mnie chwyciłem to co miałem pod ręką czyli grubą cynę z dodatkiem miedzi i lutownicę transformatorową. Muszę jednak poćwiczyć to lutowanie z kolbową stacją do lutowania, mam tam cieniutkie groty, może będzie łatwiej.

Szablon umożliwiał mi przytrzymanie tych drutów szczypcami.
W budowie: Halny;
Awatar użytkownika
Piterski
x 8

Post autor: Piterski »

Pogaduchy
Tak trochę wyprzedając fakty chciałem zasięgnąć Waszej opinii w sprawie malowania szybek w sterówce.

Otóż w tym modelu nie ma jej wnętrza z wyposażeniem i początkowo myślałem czy nie pomalować całego wnętrza jakimś ciemnym kolorem.
Jednak kusi mnie inna opcja.
Tamiya ma dwie farby transparentne X-23 błękitna, lub taka przydymiona X-19.
Może spróbować nanieść je pędzelkiem od środka na szybki co nada im pewien odcień i nie będzie rzucać się w oczy, że tam jest pusto.
Kusi mnie ten błękit, bo to jak by zostawić tak jak jest w modelu teraz ale jednak to będzie szybka nie zamalowany karton.
W budowie: Halny;
Awatar użytkownika
gk
x 895

Post autor: gk »

malowałem x-19 smoke okna tutaj: https://www.kartonwork.pl/forum/viewtop ... i&start=20
w sumie daje radę
pzdr Grzegorz

ZŁO SQUAD
Awatar użytkownika
messer
x 35

Post autor: messer »

Piterski pisze: śr lis 20 2024, 22:28 Może spróbować nanieść je pędzelkiem od środka na szybki co nada im pewien odcień
Pędzlem nie gwarantuję równomiernego nałożenia tej farby, zdecydowanie polecam w tym momencie aerograf- przetestowałem obie opcje właśnie dla X-19.
ODPOWIEDZ