Nakrętki, nity w 1:25
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Nakrętki, nity w 1:25
Cześć. Więc potrzebne są tytułowe nakrętki. Myślałem czy tu dać temat czy w innych technologiach, jednak potrzeba dla kartonówki, więc tu dałem.
Na rynku modelarskim są wycinane laserowo (wolałbym coś hand made bo chyba o to chodzi w modelarstwie), a także formy (trafiłem w zasadzie tylko na jedną (wymiary dla kilku skal, ogólnie nie za bardzo do wykorzystania).
Pomyślałem aby zamówić formę z całą gamą nakrętek,nakrętek z wystającymi śrubami, nitów do tej skali (właściwie każdy może dostosować pod swoją skalę).
Aby taką formę wykonał ktoś potrzebny rysunek w pliku autoCada (stl).
I tu pytanie może jest ktoś biegły w temacie, może ktoś już coś takiego robił?
Jak do tej pory radzę sobie jak mogę;
Widziałem też w sieci ciekawe przyrządy typu:
Może ktoś coś pomoże, podpowie w temacie.
Na rynku modelarskim są wycinane laserowo (wolałbym coś hand made bo chyba o to chodzi w modelarstwie), a także formy (trafiłem w zasadzie tylko na jedną (wymiary dla kilku skal, ogólnie nie za bardzo do wykorzystania).
Pomyślałem aby zamówić formę z całą gamą nakrętek,nakrętek z wystającymi śrubami, nitów do tej skali (właściwie każdy może dostosować pod swoją skalę).
Aby taką formę wykonał ktoś potrzebny rysunek w pliku autoCada (stl).
I tu pytanie może jest ktoś biegły w temacie, może ktoś już coś takiego robił?
Jak do tej pory radzę sobie jak mogę;
Widziałem też w sieci ciekawe przyrządy typu:
Może ktoś coś pomoże, podpowie w temacie.
-
- x 102
Re: Nakrętki, nity w 1:25
O jaką formę ci chodzi? do wtrysku? czy do odlewania żywicy?
Czy nity mają być z papieru?
Jak z papieru to najlepiej zakupić właśnie pokazany przez ciebie na zdjęciu wykrojnik sześciokątny ( stempel + matryca )
Skąd masz to konkretne zdjęcie wykrojnika?
Sam bym sobie taki kupił może cena będzie mniejsza niż ten zestaw
"RP TOOLZ RP-HPD Hexagonal Punch " za 304 PLN
Czy nity mają być z papieru?
Jak z papieru to najlepiej zakupić właśnie pokazany przez ciebie na zdjęciu wykrojnik sześciokątny ( stempel + matryca )
Skąd masz to konkretne zdjęcie wykrojnika?
Sam bym sobie taki kupił może cena będzie mniejsza niż ten zestaw
"RP TOOLZ RP-HPD Hexagonal Punch " za 304 PLN
Myślę o formie silikonowej. A odlew z kleju dwuskładnikowego (np distal) . Nity z papieru "wykrawam" igłą lekarską. Widziałem nakrętki ręcznie wycinane i pozostawiają wiele do życzenia. Wykrojnikiem pochwalił się ktoś na jakimś forum, nie znalazłem takiego w sprzedaży..
To sobie całkiem dobrze radzi:
Sicore, tak jak Mateusz zauważył, fajnie byłoby znaleźć coś tańszego. Zwłaszcza że ten zestaw nie zaspokaja wszystkich potrzeb (nakrętki z wystającą śrubą np.).
Jeżeli nie znajdę lepszej alternatywy, przemyślę to. Na pewno posłuży lata.
Jeżeli nie znajdę lepszej alternatywy, przemyślę to. Na pewno posłuży lata.
Nie wiem jaka będzie żywotność tej plexi, z której wykonane są prowadnice wybijaków. A może to jest jednak jakiś inny materiał, bardziej trwały ?piootrek pisze:Na pewno posłuży lata
Pracochłonna to jednak będzie robota bo patrząc na mechanizm działania tego urządzenia to tak z 20 sekund na jeden element chyba trzeba będzie poświęcić. Ale nie miałem w ręku więc mogę się mylić.
Plexi to tylko prowadnica, mam od kilku lat i wszystko ok.
Wycina się szybko, wybić, wysunąć wybijak, przesunąć pasek plastiku i następny.
Na zdjęciu druga wersja z dodatkowymi pinami prowadzącymi dla mniejszych rozmiarów.
Jak potrzebuję wystającą śrubę, to doklejam. Mam też zestaw do okrągłych i non stop w użyciu, jedno z potrzebniejszych narzędzi.
O cenie nie będę dyskutował, ale jest to zakup na lata.
Wycina się szybko, wybić, wysunąć wybijak, przesunąć pasek plastiku i następny.
Na zdjęciu druga wersja z dodatkowymi pinami prowadzącymi dla mniejszych rozmiarów.
Jak potrzebuję wystającą śrubę, to doklejam. Mam też zestaw do okrągłych i non stop w użyciu, jedno z potrzebniejszych narzędzi.
O cenie nie będę dyskutował, ale jest to zakup na lata.
https://www.jadarhobby.pl/advanced_sear ... =&x=58&y=5
Najprościej pokombinować z takimi jak pod linkiem
Najprościej pokombinować z takimi jak pod linkiem
Już ten momęcik na 7 TP
http://bigtank120.blogspot.com/
http://bigtank120.blogspot.com/
Firma Green Stuff World zrobiła coś w tym kierunku, szkoda że tak niewiele rodzajów;
Oferuje ona cztery rodzaje nitów i nakrętkę z wystająca śrubą. To wszystko w czterech rozmiarach.
Oferuje ona cztery rodzaje nitów i nakrętkę z wystająca śrubą. To wszystko w czterech rozmiarach.
-
- x 102
Proponuję Piootrek zakup takiej formy silikonwej na próbę + dedykowana żywica do odlewów. Klej distal to nie jest najlepszy wybór bo ma za dużą lepkość i będzie dużo pęcherzyków powietrza. Proponuję na początek żywicę o niskiej lepkości RENCAST FC 55 0,25KG - cena około 22 PLN. Popróbuj sobie a zobaczysz że to nie jest takie proste jak się wydaje. Czas zalewnia do 2 minut, będzie też problem z odcinaniem każdej nakrętki od nadlewki.
Jakbyś kupił wykrojnik to masz zawsze równą grubość nakrętki. wiem że cena jest zaporowa ale zabawa z żywicą też nie będzie tania.
Teoretycznie mogę ci taki model formy w formacie STL zrobić za friko tylko musisz podać jakie rozmiary cię interesują. Jednak taki model 3D trzeba wydrukować na drukarce i tu zaczyna się kolejny problem bo przy rozmiarze nakrętki 0,7mm to ten wydruk też nie będzie najlepszy jako baza dla formy silikonowej. Lepiej jako formy użyć np heksagonalnych profili HIPS lub mini kluczy imbusowych, Jak potrzeba nakrętki ze śrubą to naklejasz mini krążek z polistyrenu.
Napisz jakie rozmiary cię interesują.
Jakbyś kupił wykrojnik to masz zawsze równą grubość nakrętki. wiem że cena jest zaporowa ale zabawa z żywicą też nie będzie tania.
Teoretycznie mogę ci taki model formy w formacie STL zrobić za friko tylko musisz podać jakie rozmiary cię interesują. Jednak taki model 3D trzeba wydrukować na drukarce i tu zaczyna się kolejny problem bo przy rozmiarze nakrętki 0,7mm to ten wydruk też nie będzie najlepszy jako baza dla formy silikonowej. Lepiej jako formy użyć np heksagonalnych profili HIPS lub mini kluczy imbusowych, Jak potrzeba nakrętki ze śrubą to naklejasz mini krążek z polistyrenu.
Napisz jakie rozmiary cię interesują.