*[Relacja/Statek] Tender "Pospiesznyj"-1:96 Shipworks
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
*[Relacja/Statek] Tender "Pospiesznyj"-1:96 Shipworks
Witam ponownie
Tender czyli statek pomocniczy służył do zaopatrywania floty w prowiant i inne rzeczy, ten powstał w 1845 roku, czyli na długo przed Aurorą
Zgodnie z obietnicą, skromna relacja z budowy tej małej łódeczki,razem z bukszprytem 340mm dł, a wys 280 mm
Kupiłem tą wycinankę zachęcony pięknymi ilustracjami i laserowo wyciętymi elementami.
Miałem nadzieję że sklejanie pójdzie "jak po maśle" i srodze się zawiodłem
Po złożeniu wręg i wypełnieniu kadłuba styrodurem oszlifowałem wszystko zeskosowując odpowiednio wręgi i wychodzi na to że popełniłem błąd, bo pod poszycie gr 1mm miało być klejone na wręgi nie fazowane, wyszło mi to wyraźnie na rufie, gdzie musiałem nakleić styrodur uprzednio zeszlifowany.
Dziwne to ale dałem rady.
Jak zawsze zaimpregnowałem wycinankę rozrzedzonym lakierem nitro, można i kaponem.
Oklejanie poszycia zacząłem od góry i o ile wewnętrzne poszycie grało z otworami w pod poszyciu, to już zewnętrzne (cz 24 L i P)nie pasowało, rozmijając się z otworami o jakieś 2mm, musiałem je przeciąć obciąć i i dopasować
Reszta poszycia już poszła. Do klejenia używam głównie kleju BCG, styrodur tak jak i styropian nie lubi klejów nitro
Oto kilka zdjęć tego co już zrobiłem
Musiałem zmienić hosting zdjęć
Na rufie widać nie przykryte jeszcze miejsce na rumpel sterowy
CDN
Tender czyli statek pomocniczy służył do zaopatrywania floty w prowiant i inne rzeczy, ten powstał w 1845 roku, czyli na długo przed Aurorą
Zgodnie z obietnicą, skromna relacja z budowy tej małej łódeczki,razem z bukszprytem 340mm dł, a wys 280 mm
Kupiłem tą wycinankę zachęcony pięknymi ilustracjami i laserowo wyciętymi elementami.
Miałem nadzieję że sklejanie pójdzie "jak po maśle" i srodze się zawiodłem
Po złożeniu wręg i wypełnieniu kadłuba styrodurem oszlifowałem wszystko zeskosowując odpowiednio wręgi i wychodzi na to że popełniłem błąd, bo pod poszycie gr 1mm miało być klejone na wręgi nie fazowane, wyszło mi to wyraźnie na rufie, gdzie musiałem nakleić styrodur uprzednio zeszlifowany.
Dziwne to ale dałem rady.
Jak zawsze zaimpregnowałem wycinankę rozrzedzonym lakierem nitro, można i kaponem.
Oklejanie poszycia zacząłem od góry i o ile wewnętrzne poszycie grało z otworami w pod poszyciu, to już zewnętrzne (cz 24 L i P)nie pasowało, rozmijając się z otworami o jakieś 2mm, musiałem je przeciąć obciąć i i dopasować
Reszta poszycia już poszła. Do klejenia używam głównie kleju BCG, styrodur tak jak i styropian nie lubi klejów nitro
Oto kilka zdjęć tego co już zrobiłem
Musiałem zmienić hosting zdjęć
Na rufie widać nie przykryte jeszcze miejsce na rumpel sterowy
CDN
Ostatnio zmieniony śr mar 28 2018, 10:05 przez chochlik, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam kartoniarzy.
Re: [R] Tender "Pospiesznyj"-1:96 Shipworks
Wygląda dobrze. Nie ma co narzekać
Mimo swoich mankamentów, ten model super wygląda po sklejeniu. Też mam go w planach, więc uważnie będę się przyglądał.
Mimo swoich mankamentów, ten model super wygląda po sklejeniu. Też mam go w planach, więc uważnie będę się przyglądał.
Witajcie w Nowym Roku
Dzisiaj wrzucam kilka zdjęć moich najnowszych efektów dłubania przy tym modelu
Zbudowałem całą artylerię, teraz tylko zamontować na pokładzie, ale poczekam aż dorobię resztę wyposażenia pokładu.
Jak dotąd to te armaty były moim największym wyzwaniem, takie maleństwa.
Wszystko sklejone w standardzie zgodnie z rysunkami, lufy pomalowane czarnym akrylem.
Poszczególne etapy na zdjęciach
CDN
Dzisiaj wrzucam kilka zdjęć moich najnowszych efektów dłubania przy tym modelu
Zbudowałem całą artylerię, teraz tylko zamontować na pokładzie, ale poczekam aż dorobię resztę wyposażenia pokładu.
Jak dotąd to te armaty były moim największym wyzwaniem, takie maleństwa.
Wszystko sklejone w standardzie zgodnie z rysunkami, lufy pomalowane czarnym akrylem.
Poszczególne etapy na zdjęciach
CDN
Ostatnio zmieniony wt mar 27 2018, 17:47 przez chochlik, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam kartoniarzy.
Dzisiaj chcę się podzielić moimi wątpliwościami co do artylerii tego żaglowca. Wiem już na pewno że to nie są armaty tylko karronady, coś pośredniego między działem a moździerzem, do strzelania z bliskiej odległości
tak wyglądały w rzeczywistości
a tak wyglądały te dwa działa na dziobie
jak widać w żadnym z tych przypadków nie ma żadnych "uszu" na liny do mocowania na lufie, są "uszy" na lawetach, autor strzelił tu "byka"
zdjęcia zaczerpnąłem z wycieczki po twierdzy sewastopolskiej, są dostępne w internecie.
Tutaj zdjęcie sławnego dowódcy tego żaglowca Grigorija Butakowa
Przy okazji muszę ostrzec o następnym bugu, przykrycie rumpla steru cz 63 i 62 są za wąskie dość sporo, patrz zdjęcie, dokleiłem z zapasu koloru
a tu już praca przy szalupie, też klejona z pod poszyciem i potem poszycie i tu ciekawostka klejenie tego robi się na "kopycie" które jest formą dla kadłuba, jeszcze się z czymś takim nie spotkałem
a teraz kilka zdjęć tego co już zamontowałem
po drodze skleiłem jeszcze kotwicę, ale nie robię osobnych zdjęć bo jest zbyt prozaiczna w wykonaniu laserowo wycięta tylko pomalować dokleić poprzeczkę i kółko no i powiesić na miejscu
Jakieś pytania, wątpliwości??
CDN
tak wyglądały w rzeczywistości
a tak wyglądały te dwa działa na dziobie
jak widać w żadnym z tych przypadków nie ma żadnych "uszu" na liny do mocowania na lufie, są "uszy" na lawetach, autor strzelił tu "byka"
zdjęcia zaczerpnąłem z wycieczki po twierdzy sewastopolskiej, są dostępne w internecie.
Tutaj zdjęcie sławnego dowódcy tego żaglowca Grigorija Butakowa
Przy okazji muszę ostrzec o następnym bugu, przykrycie rumpla steru cz 63 i 62 są za wąskie dość sporo, patrz zdjęcie, dokleiłem z zapasu koloru
a tu już praca przy szalupie, też klejona z pod poszyciem i potem poszycie i tu ciekawostka klejenie tego robi się na "kopycie" które jest formą dla kadłuba, jeszcze się z czymś takim nie spotkałem
a teraz kilka zdjęć tego co już zamontowałem
po drodze skleiłem jeszcze kotwicę, ale nie robię osobnych zdjęć bo jest zbyt prozaiczna w wykonaniu laserowo wycięta tylko pomalować dokleić poprzeczkę i kółko no i powiesić na miejscu
Jakieś pytania, wątpliwości??
CDN
Ostatnio zmieniony pn sty 22 2018, 11:57 przez chochlik, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam kartoniarzy.
Żadnych wątpliwości nie ma , może oprócz miniaturek - nie lepiej tak ?
Poprawię się , żadnych więcej miniaturek
To zdjęcie z lepiej widoczną kotwicą robione przy świetle dziennym, bez makra który pokazuje nawet drobiny kurzu na modelu. aż przykro patrzeć
To zdjęcie z lepiej widoczną kotwicą robione przy świetle dziennym, bez makra który pokazuje nawet drobiny kurzu na modelu. aż przykro patrzeć
Pozdrawiam kartoniarzy.
Bardzo mi się ta łajba podoba.
Może by trochę opuścić szalupę, żeby było widać atrakcyjne lustro rufy?
Może by trochę opuścić szalupę, żeby było widać atrakcyjne lustro rufy?
Hastur zrobiłem co się dało aby sprostać Twojemu życzeniu
Myślałem że ktoś się zapyta z czego był sławny ten dowódca, ale widzę że wujek gogle dostarcza odpowiedzi, zresztą tak jak i mnie.
Jedno jest pewne żaglowiec został zatopiony podczas walk pod Sewastopolem z koalicją turecko francusko angielską w 1855r
Myślałem że ktoś się zapyta z czego był sławny ten dowódca, ale widzę że wujek gogle dostarcza odpowiedzi, zresztą tak jak i mnie.
Jedno jest pewne żaglowiec został zatopiony podczas walk pod Sewastopolem z koalicją turecko francusko angielską w 1855r
Pozdrawiam kartoniarzy.
No i fajnie, teraz widać nazwę łajby.
Butakow, Nachimow, znane postaci carskiej floty...
Butakow, Nachimow, znane postaci carskiej floty...
Jakby ktoś był ciekaw jak się wykonuje detale wyposażenia, to instrukcja
ciekawostką jest pokazanie grubości, koloru i sposobów wiązania lin, to może się przydać każdemu sklejaczowi żaglowców
ciekawostką jest pokazanie grubości, koloru i sposobów wiązania lin, to może się przydać każdemu sklejaczowi żaglowców
Pozdrawiam kartoniarzy.