*[Relacja/Czołg] Polski czolg lekki 7TP MM

Zakończone relacje i galerie gotowych modeli.

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

Awatar użytkownika
JaCkyL
x 2

*[Relacja/Czołg] Polski czolg lekki 7TP MM

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: JaCkyL »

Dopisek 2 lipca 2008
To moja pierwsza relacja na tym forum, a praktycznie też pierwszy model po bardzo długiej przerwie, zatem nie wzorujcie się na tym wykonaniu 7TP przy budowie swoich modeli. Zostawiam ta relacje jako ciekawostkę i na pamiątkę, bo modelu już nie ma - skończył jako cel na strzelnicy siostrzeńca. Pozdrawiam i zapraszam do oglądania.

Witam
właśnie zabieram się za sklejanie 7TP z MM 1/97, mam zamiar go trochę ulepszyć, po pierwsze cały pomalować i tu mam właśnie pytanko do bardziej doswiadczonych kolegow - jakim kolorem malować ? mozecie podac numerek farby? to ma byc kolor fabryczny, calkiem nowy prosto z fabryki czolg :)
szukalem i jakos nic nieznalazlem o malowaniu 7TP, wogle o malowaniu polskich czolgow z poczatkow IIwojny swiatowej

druga sprawa to chcialbym wykonac chociaz namiastke silnika i wnetrza, niestety rowniez nieznalazlem nic, zadnych zdjec wnetrza pojazdu
wiem ze bylo opracowanie 7TP w jednym z wydawnictw z mozlowoscia wykonania wnetrza - tu kolejna moja prosba - jakies linki do zdjec lub jezeli ktos ma to skany wspomnianych czesci wnetrza pojazdu

Obrazek

bede wdzieczny za wszelka pomoc
wkrotce relacja z budowy :)
Ostatnio zmieniony śr lip 02 2008, 0:13 przez JaCkyL, łącznie zmieniany 4 razy.
paperman

Post autor: paperman »

To był model z Gpm. Mam fotki dołączone do modelu. Co do malowanie jeśli ma być nowy to najlepiej Humbrol 86
Na warsztacieCrown Vic '78-'88 i
Fiat 1800 z MM
W avatarku Warszawa 224
Awatar użytkownika
JaCkyL
x 2

:)
dzieki za kolor farbki, a co do zdjec - czy mogbys mi je przeslac na e-mail ?
czy wogle ktos sklejal ten model ostatnio ? jakies wrazenia co do sklejalnosci ? wykryte bledy itd ?
paperman

Post autor: paperman »

Fotki mogę przesłać. Model skleiłem a teraz przerabiam. Da się skleić ale w niektórych miejscach jest uproszczony albo nie pasuję .Preześlę Ci fotki zawieszenia i podwozia. To jest uproszczone. Przy modelu malowanym trzeba poprawić.
Na warsztacieCrown Vic '78-'88 i
Fiat 1800 z MM
W avatarku Warszawa 224
bigamek

Post autor: bigamek »

a)linki w dziale "to co jedzi a nie lata"
b)poczekalnia na stronie Konradusa

pozdrawiam
Awatar użytkownika
JaCkyL
x 2

oto moje postepy w budowie 7TP
niemialem wiekszych problemow z dopasowaniem poszycia, troche szlifowania szkieletu
teraz czas na podwozie
niezdecydowalem sie jednak na wykonywanie jakiegokolwiek wnetrza, zbyt duzo przerobek, a tak wogle to moj pierwszy w "karierze" czolg wczesniej popelnilem tylko kilanascie samolotow i dwa zaglowce

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony sob maja 07 2005, 16:35 przez JaCkyL, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
QN
x 166

Post autor: QN »

Może niekoniecznie wkład. Wystarczy zwykła kartka z zeszytu lub kalka techniczna. I tak wszystko jest malowane. Poza tym szew nie rzuca się tak w oczy jeśli znajduje się na dole.
Kat

Post autor: Kat »

a jak juz jest pomalowane to mozna szef zeszlifowac i pomalowac jeszcze raz
Awatar użytkownika
JaCkyL
x 2

lufke wymienie raczej na jakas rurke z dziurka :)

mam pytanko w zwiazku z siateczka z tylu, wentylacja czy cus takiego
zrobilem to z bandaza, zalane klejem i potem pomalowane, chodzi mi o to jak to sie ma do kwalifikowania modelu do klas na konkursach i wystawach modelarskich, do tego mocno malowany, przerobki inne, to raczej standart niebedzie prawda ?
jaka trzeba zgromadzic dokumentacje do zgloszenia modelu na konkurs ? jeszcze nigdy nie wystawialem nic do oceny , chcialbym sie sprawdzic jaki to poziom reprezentuja moje dziela :) hihihihi

Obrazek
Ostatnio zmieniony sob maja 07 2005, 16:39 przez JaCkyL, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JaCkyL
x 2

powoli docieram do podwozia, i kolejne pytanko - kola nosne i podtrzymujace malowac matowa farba czy metalikiem ?
gasiennice zamierzam pomalowac humbrolkiem 53 metallic, moze byc ?

Obrazek
Obrazek

edit:
Gasiennice powstaly wlasnie z takich kawaleczkow jak na zdjeciu powyzej, polaczonych ze soba dosyc gruba nicia - teraz z perspektywy czasu wiem ze to byl srednio udany pomysl, roboty kupa a efekt sredni
Ostatnio zmieniony sob maja 07 2005, 16:43 przez JaCkyL, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ