Poszukuję zdjęć dotyczących tego samolotu a konkretnie zdjęć silnika, piasty śmigła, kabiny pilotów, ,,olinowania,, szczególnie sposoby mocowania ,,drutów,, ze szczególnym uwzględnieniem tego czołowego tuż przy natarciu skrzydła, gdyż jak pamiętam z czasów służby wojskowej ten czołowu to był raczej płaski ale nie wiem czy obydwa .
Pozdrawiam !
Więcej drutu na ,,druciaki,,
An-2: materiały poszukuję*
Moderatorzy: kartonwork, Aviator, Rafal N.
No może jeszcze trochę jest tu: www.lotnictwo.net
Z tego co wiem, tego Ankta pokazano w ubiegłym roku w Moskwie na MAKS-ie 2003. Relacja jest tu: http://lotnictwo.net/doc.php?doc=03102301
Jak tak patrze na ta fotke to przypomnialo mi sie to :
Pewnego razu w trakcie imprezy "towarzyskiej", ostro zakrapianej wszelkimi trunkami, właściciele AN'a założyli się z załogą F-14, że ich samolot jest szybszy. Kiedy już rano wytrzeźwieli, jeden z nich uświadomił sobie co zrobili:
- Stary! Co my teraz zrobimy ?!?
- Spokojnie, podczepimy się linką. Jakoś to będzie.
Jak powiedział tak zrobili. Oba samoloty wyjechały na pas i startują. Po starcie pierwszy pilot F-14 pyta drugiego:
- I jak? Widać ich jeszcze?
- Tak siedzą nam na ogonie... Przyspiesz.
Po chwili pierwszy pyta znowu:
- No i co? Zgubiliśmy ich?
- Nie bardzo. Nadal siedzą nam na ogonie.
No i tak przyspieszali, F-14 zmienia geometrię skrzydeł , bariera dźwięku i nadal przyspiesza. W pewnym momencie 2 pilot mówi.
- Cholera! Przegraliśmy!
- Dlaczego? - dziwi się drugi.
- Bo tamci dopiero chowają podwozie i zmieniają geometrię skrzydeł...
Pewnego razu w trakcie imprezy "towarzyskiej", ostro zakrapianej wszelkimi trunkami, właściciele AN'a założyli się z załogą F-14, że ich samolot jest szybszy. Kiedy już rano wytrzeźwieli, jeden z nich uświadomił sobie co zrobili:
- Stary! Co my teraz zrobimy ?!?
- Spokojnie, podczepimy się linką. Jakoś to będzie.
Jak powiedział tak zrobili. Oba samoloty wyjechały na pas i startują. Po starcie pierwszy pilot F-14 pyta drugiego:
- I jak? Widać ich jeszcze?
- Tak siedzą nam na ogonie... Przyspiesz.
Po chwili pierwszy pyta znowu:
- No i co? Zgubiliśmy ich?
- Nie bardzo. Nadal siedzą nam na ogonie.
No i tak przyspieszali, F-14 zmienia geometrię skrzydeł , bariera dźwięku i nadal przyspiesza. W pewnym momencie 2 pilot mówi.
- Cholera! Przegraliśmy!
- Dlaczego? - dziwi się drugi.
- Bo tamci dopiero chowają podwozie i zmieniają geometrię skrzydeł...