nadbudówki RICHELIEU.
Moderator: kartonwork
nadbudówki RICHELIEU.
Cześć,czy ktoś wie, czy dalmierze(dalmierz + przyrząd kierowania ogniem) na wieży bojowej obracały się. A jeżeli tak , to czy robiły to niezależnie, każdy w swoją stronę.
Cześć!
Na nadbudówce głownej są dwa dalmierze. Musiały się one obracać, bo inaczej strzelać można by było tylko w stronę dziobu
Mam model w skali 1:400 Hellera. Oba dalmierze są zamontowane na okrągłych pierścieniach (jeden nad drugim). Zwróć uwagę, że dokładnie przez oś obrotu przechodzi maszt. Ten element nie powinien się obracać wraz ze stanowiskami. Myślę też, każde ze stanowisk obracało się niezależnie (tylko takie rozwiązanie ma sens).
pozdrawiam
Piotr
Na nadbudówce głownej są dwa dalmierze. Musiały się one obracać, bo inaczej strzelać można by było tylko w stronę dziobu
Mam model w skali 1:400 Hellera. Oba dalmierze są zamontowane na okrągłych pierścieniach (jeden nad drugim). Zwróć uwagę, że dokładnie przez oś obrotu przechodzi maszt. Ten element nie powinien się obracać wraz ze stanowiskami. Myślę też, każde ze stanowisk obracało się niezależnie (tylko takie rozwiązanie ma sens).
pozdrawiam
Piotr
Ceść
Z tego co napisałeś chdzi Tobie te dwa dalmiezre na nadbudówcw. Oby dwa są na jednej osi i każdy znich może obracać się indywidualnie. Tam gdzie "patrzyły" dalmierze w tą stronę strzelała naj częściej altyleria, ale o tym pisał juz Tobie kadlubek.
aie nie Wincenty
Ośią obrotu tych dalmierzy może być ten masze, któey jest w nie "wbity"
Hi JareK
P.S. fotka z MM tak na szybkiego. salut
Z tego co napisałeś chdzi Tobie te dwa dalmiezre na nadbudówcw. Oby dwa są na jednej osi i każdy znich może obracać się indywidualnie. Tam gdzie "patrzyły" dalmierze w tą stronę strzelała naj częściej altyleria, ale o tym pisał juz Tobie kadlubek.
aie nie Wincenty
Ośią obrotu tych dalmierzy może być ten masze, któey jest w nie "wbity"
Hi JareK
P.S. fotka z MM tak na szybkiego. salut
Cześć, dzięki za dobre rady.Zrobiłem tak jak mówicie:dalmierze obracają się oddzielnie, a maszt stoi sztywno.Bardzo przydadzą mi się zdjęcia i rysunek, co prawda u Halińskiego to wszystko wygląda inaczej, ale ogólne założenia są słuszne.Przy okazji dowiedziałem się do czego służą kropki na platformie pod dalmierzami.Tam mają stać lornety, których u mnie w modelu niestety nie ma, ale je dorobię. Pozdrawiam Was