ORP Conrad. Poszukuję dokumentacji

technika, historia, dokumentacja, linki itp

Moderator: kartonwork

galwani

ORP Conrad. Poszukuję dokumentacji

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: galwani »

witam :)

w związku z tym że wziąłem sięza moj pierwszy w życiou kartonowy model, a padło akurat na ORP conrad z mm 1-2/92 mam prośbę do Was. poszukuję planów, zdjęć opisów... czegokolwiek związanego z tym okrętem.... chciałbym aby wyglądał w miarę lądnie (wiem że piękny nei będzie... ale zeby nie był ochydny ;>) po prostu chciałbym go troszke...hm.... upgrade`owac :D

ponadto jeśli ktoś dysponuje tą wycinanką, i mógłby mnie wspomóc skanami wręgi na której są rozrysowane schematy dwóch innych części które trzeba dorobić z drutu... niestety nieopatrznie skleiłem cały szkielet i nie mam teraz dostepu do tego schematu a bez tego ani rusz.... częśc ta nosi w wycinance oznaczenie P5 ..... (przy okazji.... wręgi to rozumiem te które są w poprzek pokładu tak?? a te wzdłuż???)

i pozwole sobie zadać jeszcze jedno pytanko praktyczne.... wg wycinanki, a wlasciwie opisu wychodzi na to że najpierw powiniennem przykleić burty, potem poszycie denne a na końcu pokład.... ale z tego co widziałem w relacjach na forum zwykle najpierw przyklejacie pokład, potem poszycie denne a na końcu burty.... tak jest wygodniej czy akurat w wycinankach ktore sa na forum tak każą robić? :)na zdrowy chłopski rozum chyba wygodniej jest dopasować burty do pokładu a nie na odwrót... ale może coś przeoczyłem...

i jeszcze jedno... w wycinance poszycie denne ma kolor...brązowy... z tego co mi wiadomo (specem od okretow nie jestem..) dno zwykle ma kolor czerwony.... czy to jakis wyjątek? bład opracowania? czy może wina tego że papier tyle czasu leżał i troche kolory zmienił? ;) (to ostatnie chyba neizbyt mozliwe.... ale na papierze tez nieszczegolnei sie znam :D)

ogólnie model ma p[osluzyc mi jako pole do eksperymentów... przy jego budowie chcialbym sięjak najwięcej nauczyć żeby w miare możliwości nastepnego modelu nie spaprac :D

pozdrawiam i wybaczcie mi moje, prawdopodobnie dosc proste dla was, pytania....
aha...jak mi sie cos jeszcze przypomni to tez tu zapytam :]
Mądry ustępuje głupiemu! Smutna to prawda; toruje ona głupocie drogę do opanowania świata.
Marie von Ebner-Eschenbach
Awatar użytkownika
Pablo

Post autor: Pablo »

Awatar użytkownika
pulpetto
x 20

Post autor: pulpetto »

Poszycie denne nie zmieniło koloru pod wpływem lat. Sklejałem dawno temu ten model i rzeczywiście ma brązowe dno (ciekawe czemu).
A odnośnie kolejności przyklejania, to ja z reguły najpierw przyklejam poszycie denne, potem pokład a na końcu burty, które maskują wszystkie nierówności.
Klub Modelarsko-Historyczny Sokół Radom
galwani

hm...wczoraj jeszcze raz dokladnie przeczytalem cala instrukcje klejenia tego okretu.... i jasno z niej wynika ze burty powiniennem podkleic kartkami z bloku technicznego w taki sposob zeby ok 0,5-1cm papieru wystawalo w miejscu laczenia burt z dnem.... czyli jednak wypadaloby przykleic je przed dnem... sam nie wiem ;) narazie podkleilem poklad i zastanawiam sie czy nie zrobic relingow troche inaczej..... poki poklad nie jest przyklejony do szkieletu powiercic dziorki na relingi... w kazda dziorke wsadzic ok1-1,5 cm drutu... i pod pokladem go zawinac i przykleic do spodniej czesci pokladu....ale musialbym wiedziec gdzie wregi wypadna po glupio by bylo gdyby sie potem okazalo ze kawalek drutu wypada w miejscu wregi i trzeba kombinowac (strasznie kombinowania nie lubie ;> ) no nic... jade kupic mięcho i sie zastanowie w miedzyczasie :D
pozdrawiam :D
Mądry ustępuje głupiemu! Smutna to prawda; toruje ona głupocie drogę do opanowania świata.
galwani

ehh...chcialem uniknac malowania ale poklad sklada sie z 3 czesci... i kazda czesc ma inny odcien...ponadto w obrebie jednej czesci potrafia byc 3 odcienie.... po wstepnym przylozeniu wyglada to dosc ciekawie ;) jak pisanka tylko to nie te swieta wiec odpada ;) wobec tego pytanie kolejne: czy jesli caly poklad pomaluje farbka akrylowa (pactra) to nie poskreca mi sie on?? czy trzeba tutaj jakies specjalne techniki zastosowac?? aha... i jak uzyskac w maire rowna fakture?? smarowac z wierzchu klejem? jakos nie mam pomyslu... rbilem proby na scinkach ktore mi zostaly po wycinaniu szkieletu... i jak mauluje "goły papier" to widac fakture papieru a wolalbym tego uniknac :>
Awatar użytkownika
gk
x 897

Post autor: gk »

witam,
jak malowałem pokład mojego ORP Gryf to robiłem tak - pokład przyklejony do szkieletu malowałem dwukrotnie gęstym bezbarwnym lakierem Humbrola. Przetarłem papierem ściernym 800-1000 dla likwidacji włosków i gładkości powierzchni. Tak przygotowany pokład malowałem akrylową Pactrą (nie pamiętam ale chyba ze 4 cieniutkie warstwy)- nic się nie poskręcało a i faktury papieru niet.

pzdr Grzegorz
galwani

dzieki za porade :) tak zrobie...
zapytam tylko jeszcze...czy lakier matowy czy blyszczacy? bo w zasadzie ma mobydwa (chyba ;>)
Awatar użytkownika
gk
x 897

ja miałem tylko matowy - więc malowałem matowym. Sądzę że obydwa się nadają równie dobrze.

pzdr Grzegorz
galwani

ehh.... zastanawiam sie nad pomalwoaniem calego pokaldu... tylko nie wiem jaki kolor dobrac... do wyboru mam zolty, bardzo podobny do tego z wycinanki... nie prezentuje sie to najlepiej... kłuje w oczy ten zolty.... albo brą na pomaranczowym podkladzie...daje calkiem ciekawe efekty :] i chyba sie zdecyduje na ta druga opcje... tylko nie wiem jak w tym momencie z zachowaniem realiow historycznych.... hm... same dylematy ;)
Awatar użytkownika
gk
x 897

Hmmm… jeżeli przemalujesz deskowany pokład, a resztę pozostawisz nie malowaną to nie będzie to to wyglądać niekonsekwentnie? Papier w tym modelu jest raczej do bani – więc części niemalowane będą przy malowanych jak oddarte z pudełka po butach.
A co do koloru – na forum były obrazki i posty tego tyczące – na pewno znajdziesz. Próbowałem robić takie malowanie na małych częściach – deskowanie w szalupach, pontonach, gretingi – które były w wycinance żółte. Malowałem je Pactrą „Mud” czy jakiś inny „weatrhering” –rzadką i cienko – tak by nie przykryć całkiem żółtego koloru i pozostawić widoczne linie desek. Wychodziło to nawet nieźle – choć trochę za ciemne (patrz fotka). Następnym razem użyję rozjaśnionej farbki. W sumie to to samo o czym piszesz w opcji 2. Opcja pierwsza czyli malowanie na żółto jest powtórzeniem tego co już masz więc odpada.

Pzdr Grzegorz
ODPOWIEDZ