Wykrojniki do małych otworów Fi 1,0-3,5 mm*
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N.
No ja muszę powiedzieć, że mój wybijak ma 1,55 mm i takie otwory robi. Jako podkładkę stosuje karton gdyż to w zasadzie klepanie a nie walenie młotkiem jest potrzebne:)
fakt kolega mówi już o bardzo małych średnicach, a w temacie postu stoi jak byk 1,0 - 3,5 mm. więc tego dotyczy, gdyż takich na rynku nie znalazłem, znalazłem 3,5 - 10,00 mm ale są one troszeczke źle zrobione gdyż krawędzie stożka rozchodzą się na zewnątrz co przy miękkiej podkładce powoduje że wybijak wchodzi za głęboko w karton powiększając tym samy jego otwór. Rada jest stosować jako podkładkę sklejkę lub twarde drewno np. deseczke z kuchni ...ale cicho przed żonami )))))
fakt kolega mówi już o bardzo małych średnicach, a w temacie postu stoi jak byk 1,0 - 3,5 mm. więc tego dotyczy, gdyż takich na rynku nie znalazłem, znalazłem 3,5 - 10,00 mm ale są one troszeczke źle zrobione gdyż krawędzie stożka rozchodzą się na zewnątrz co przy miękkiej podkładce powoduje że wybijak wchodzi za głęboko w karton powiększając tym samy jego otwór. Rada jest stosować jako podkładkę sklejkę lub twarde drewno np. deseczke z kuchni ...ale cicho przed żonami )))))
Tak kolega ma racje. One służą do wycinania kółek. Choć przy odrobinie wprawy można sobie dać radę.
Ja swoje kupiłem od rosjan, na bazarze. Dość prymitywnie i niechlujnie zrobione ale za to kosmicznie twarde jak w powiedzeniu "gniotsa nie łamiotsa"
Więc czsem ich używam ale do większych otworów. Brakowało mi do mniejszych, a tych właśnie jest najwięcej.
Ja swoje kupiłem od rosjan, na bazarze. Dość prymitywnie i niechlujnie zrobione ale za to kosmicznie twarde jak w powiedzeniu "gniotsa nie łamiotsa"
Więc czsem ich używam ale do większych otworów. Brakowało mi do mniejszych, a tych właśnie jest najwięcej.
A ja uzywam wybijaka, ktory mozna szybko wykonac w domu - w/g przepisu z ksiazki do ZPT dla 5 klasy SP (dla niewtajemniczonych: zajec-praktyczno-technicznych) sprzed ok. 30 lat. Robi sie to z dowolnego preta, najlepiej stalowego, moze byc tez rurka np. igla ze strzykawki, podpilowac polokraglym pilnikiem. Dziala super, a jak sie stepi wystarczy troche podszlifowac i dalej jazda - szybko i tanio!
Pozdrawiam!
-- --------------------------
PAPIERU!!!
-- --------------------------
PAPIERU!!!
wygladaja jak zwykle wybijaki szewskie. Mozna takie zakupic, ale jest problem... Średnice od 1mm do 10 mm z krokiem co 1mm - niestety (nie wiem skad masz 2,5mm :-) ).
powyzej 10mm sa rowniez - az do 18 (a moze 20mm) ale tam krok wynosi 2mm.
Cena: te mniejsze 1,2,3,4 mm po 4 zeta, wieksze (mam do 8mm) 5 zl za sztuke. Powyzej 8mm radze sobie nozyczkami :-)
powyzej 10mm sa rowniez - az do 18 (a moze 20mm) ale tam krok wynosi 2mm.
Cena: te mniejsze 1,2,3,4 mm po 4 zeta, wieksze (mam do 8mm) 5 zl za sztuke. Powyzej 8mm radze sobie nozyczkami :-)
pzdr
Kemot
Kemot