Część Kolegów bardzo zachwala kredki akwarelowe, jako narzędzie do retuszu. Czym różni się retusz wykonany taką kredką od retuszu zwykłą farbą akwarelową ? Akwareli nawet nie warto używać do malowania bo bardzo szybko tracą kolor w słońcu. Plakatówki też są marne pod tym względem. Farby olejne, najbardziej wredne w użyciu, są jednak najlepsze.
Retusz wykonuje się raczej na niewielkich powierzchniach i w zakamarkach więc nie ma się co martwić blaknięciem. A kredki są dużo mniej kłopotliwe niż jakiekolwiek farby.
najważniejsze przy zabawie w "brudzing" jest to, bez względy na to czego się używa, że trzeba potem model pomalować jeszcze lakierem bezbarwnym, wtedy nie ma problemu z wycieraniem się farb np. akwareli czy blaknięciem
pozdrawiam WIT
w powietrzu znajdują się tylko dwa rodzaje samolotów: MYŚLIWCE I ICH CELE
Ja powiem szczerze nie jestem zabardzo zadowolony z kredek akwarelowych...jakoś słabo pozostawiają kolor na krawędzi.....chyba że to wina koloru bo mam szary taki jasny i może dlatego.
W celu próby kupiłem coś innego, a nazywa się to chyba kredka pastelowa..
Bruynzeel *design PASTEL * 8640 * HOLLAND
i kosztuje 4,40 PLN/szt.
Kredka odjazdowa ale bardzo krucha trzeba uważać żeby gdzieś nią nie stuknąć bo się kruszy, pęka i potem są problemu żeby to naostrzyć ...
Cały czas mam dylemat !!! W sklepach są zarówno pastele suche jak i olejne ! Jaka jest między nimi różnica ??? Tzn. mniej więcej się domyślam ale wolałbym się upewnić ! Co do tego ,które są lepsze to widzę, że wszyscy chwalą olejne !!! Więc jak to z nimi jest ???
To różnicę już znam ! A jak jest z zastosowaniem ??? Które lepiej kupić i które lepiej będą służyły ??? I wogóle , które lepiej się nadają do retuszu ???