Problem z drukarką- nie trzymanie proporcji w pionie*
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N.
Problem z drukarką- nie trzymanie proporcji w pionie*
Mam taki dziwny problem z drukarka, chce drukować modele zeskanowane i na wydruku zawsze pojawia się rozciągnięcie w pionie. W poziomie skala 1:1 jest idealnie zachowana, a w pionie na całą kartkę A4 pojawia się rozciągnięcie do 3-5mm. Drukuje z programu IrfanView i ustawiam odpowiednie przeskalowanie w pionie jednak za każdym razem inaczej drukuje. Raz pasuje, a raz przesuwa się o +/-2mm ta różnica. Posiadam drukarkę HP OfficeJet 5510 i ma ona opcje ksero. Bezpośrednio z szyby pojawia się także taki sam problem. Drukuje na zwykłym papierze więc to nie jest spowodowane tym że ma problem z przeciągnięciem za grubego papieru.
Przeszukałem całe forum i nie znalazłem nic podobnego więc interesuje mnie czy ktoś miał podobny problem i czy go rozwiązał. Drukarka jest na gwarancji więc jeśli to problem z elektroniką to pójdzie na wymienię.
Już próbowałem sklejać jeden taki model ale jak jedna strona jest na +1mm a druga na -1mm to już różnica się robi 2mm i poszycia kompletnie nie pasują, wręgi poprzeczne nie mają tych samych wysokości co wzdłużne jeśli są na arkuszu w różne strony naniesione i się wszystko rozjeżdża.
Przeszukałem całe forum i nie znalazłem nic podobnego więc interesuje mnie czy ktoś miał podobny problem i czy go rozwiązał. Drukarka jest na gwarancji więc jeśli to problem z elektroniką to pójdzie na wymienię.
Już próbowałem sklejać jeden taki model ale jak jedna strona jest na +1mm a druga na -1mm to już różnica się robi 2mm i poszycia kompletnie nie pasują, wręgi poprzeczne nie mają tych samych wysokości co wzdłużne jeśli są na arkuszu w różne strony naniesione i się wszystko rozjeżdża.
- Marcintosh
- x 8
- Marcintosh
- x 8
A da się coś z tym zrobić? Czy wogóle coś takiego mozna reklamować? Do momentu gdy zaczełem drukować modele nie zauważyłem tego. Przeprowadziłem podobny test na innej drukarce HP z serii PSC, narysowałem dwie poziome linie jedna u góry strony drugą u dołu i zrobiłem kopie na urządzeniu w skali 1:1 i powstała też mała różnica tylko w pionie ale była mniejsza niż 1mm. Więc moje pytanie brzmi czy wogóle tego typu drukarki w tej klasie cenowej potrafią zachować dokładność wydruku i czemu pają problem tylko przesunięciem w zdłuż. Czy im szybciej drukują tym bardziej się mylą?
- Marcintosh
- x 8
IMHO wina po stronie sprzętu - zwłaszcza takiego typu (skaner, drukarka w jednym) - to sprzęt przeznaczony raczej do sekretariatów, ew. baaardzo mało wymagających użytkowników. Pozatym osobiście firma HP niezbyt dobrze mi się kojarzy (preferuję Epsona). Siostra ma podobne urządzenie,ale Canon'a z ciekawości też sprawdzę...
Sebastian
khe khe... na mojej HP 710C oraz 3360 wszystko idealnie i modele z tego kleje... a drogie nie sa... ba w przypadku pierwszej to juz zabytektomek_byd pisze:Więc moje pytanie brzmi czy wogóle tego typu drukarki w tej klasie cenowej potrafią zachować dokładność wydruku i czemu pają problem tylko przesunięciem w zdłuż. Czy im szybciej drukują tym bardziej się mylą?
probowales w czyms normalnym drukowac a nie w Irfanie?
ja drukuje wszystko w Corelu
na warsztacie: F-14 MM
w kolejce: rozbabrany 1,5 letni Yamato AH, Takao AH, Piorun MM, A6M2 Zero AH
w kolejce: rozbabrany 1,5 letni Yamato AH, Takao AH, Piorun MM, A6M2 Zero AH
Nie oczekuj dużej dokładności wydruku od uniwersalnego urządzenia biurowego. Bo nie od tego ono jest. ma skanować i powielać dokumenty szybko i w miarę wyraźnie.
Nie oczekuj również dobrego odwzorowania wymiarów od programów typu Infran View. Ten program jest dobry do przeglądania grafiki na monitorze (choć ja zamieniłem na rzecz XnView).
Do drukowania z niego raczej się nie nadaje. Przynajmniej do modeli.
Nie oczekuj również dobrego odwzorowania wymiarów od programów typu Infran View. Ten program jest dobry do przeglądania grafiki na monitorze (choć ja zamieniłem na rzecz XnView).
Do drukowania z niego raczej się nie nadaje. Przynajmniej do modeli.