[Prośba] techniki robienia makiet architektonicznych*
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N.
[Prośba] techniki robienia makiet architektonicznych*
Witam.
Mam dużą prośbę. Potrzebuję linków, ewentualnie tytułów książek (zdjęcia i opisy technik zastosowanych w budowie), które traktują o budowie makiet, które powstały na bazie projektów, wykorzystywanych później do budowy budynków. Najbardziej zależy mi na makietach domków jednorodzinnych i technikach ich wykonywania. Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek linki i pomoc...
Mam dużą prośbę. Potrzebuję linków, ewentualnie tytułów książek (zdjęcia i opisy technik zastosowanych w budowie), które traktują o budowie makiet, które powstały na bazie projektów, wykorzystywanych później do budowy budynków. Najbardziej zależy mi na makietach domków jednorodzinnych i technikach ich wykonywania. Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek linki i pomoc...
Ostatnio zmieniony śr sty 27 2010, 22:24 przez Rafal N., łącznie zmieniany 1 raz.
Jest takie niemieckie czasopismo, nazywa się "Architektur Wettbewerb", są w nim przedstwaione wyniki konkursów architektonicznych w Niemczech, na zdjęciach są makiety, a obok rzuty i przekroje zwycięskich projektów. Zawsze możesz coś podpatrzeć, jeśli chodzi o zastosowane na maietach materiały oraz parę innych bajerów (np. jak wykonać fajne drzewa). Na pewno mają te czasopismo w czytelni wydziału architektury PSz, (w Gdańsku na PG mieli), wystarczy się przejść i zapytać.
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=mak ... Google&lr=
hmmmm.... to raczej oczywiste....
i standardowo prawdodpodobnie wiekszosci wyda sie to glupie ale informacji ktorych poszukujesz, ja szukalbym u zrodla... poslac maila do danych firm z prosba o ewentualne linki czy porady.... ktoras firma odpisze w koncu ;) a maile nie kosztuja
pzdr
hmmmm.... to raczej oczywiste....
i standardowo prawdodpodobnie wiekszosci wyda sie to glupie ale informacji ktorych poszukujesz, ja szukalbym u zrodla... poslac maila do danych firm z prosba o ewentualne linki czy porady.... ktoras firma odpisze w koncu ;) a maile nie kosztuja
pzdr
Mądry ustępuje głupiemu! Smutna to prawda; toruje ona głupocie drogę do opanowania świata.
Marie von Ebner-Eschenbach
sprawa jest prosta jak konstrukcja cepa - i wbrew pozorom niewiele różni się od modelarstwa kartonowego.
dość często używa się materiału znanego jako "kappa" (nie wiem, czy jest to również nazwa handlowa), cienkiej plexi itp. w swoich makietach z reguły robiłem prosty szkielet drewniany (listewki 4x4mm) - ale nie jest to konieczne.
spróbuj konkretniej zadać pytanie - kilku architektów na forum jest, myślę, że się wypowiedzą
dość często używa się materiału znanego jako "kappa" (nie wiem, czy jest to również nazwa handlowa), cienkiej plexi itp. w swoich makietach z reguły robiłem prosty szkielet drewniany (listewki 4x4mm) - ale nie jest to konieczne.
spróbuj konkretniej zadać pytanie - kilku architektów na forum jest, myślę, że się wypowiedzą
zapraszam na Forum Historyczne
Nic bardziej mylnego Galwani. W przeciwieństwie do modelarstwa kartonowego czy plastikowego, budowanie makiet architektonicznych opiera się tylko i wyłącznie na posiadanej dokumentacji oraz inwencji wykonującego. I dlatego żadna z firm nie będzie udzielać informacji na temat własnych rozwiązań czy tricków. Tym bardziej, że większość z nich czerpie z tego zyski, wykonując modele architektoniczne zawodowo, a kolejny konkurent wcale nie jest potrzebny. Bo nie ma co ukrywać, modelarstwo architektoniczne to wyjątkowo komercyjna część światka modelarskiego. Są rozwiązania ogólnie dostępne, są jednak takie, których nikt Ci nie zdradzi.Galwani pisze: hmmmm.... to raczej oczywiste....
kto powiedzial ze trzeba sie podpisywac jako kolejny konkurent?
mozna wyrazic zainteresowanie ofertą danej firmy... a jako zainteresowany wypytac o pewne szczegoly... ot chociazby materialy uzyte do budowy czy sposob laczenia elementow... klient moze byc tym zainteresowany? oczywiscie ze moze
mozna wyrazic zainteresowanie ofertą danej firmy... a jako zainteresowany wypytac o pewne szczegoly... ot chociazby materialy uzyte do budowy czy sposob laczenia elementow... klient moze byc tym zainteresowany? oczywiscie ze moze
Mądry ustępuje głupiemu! Smutna to prawda; toruje ona głupocie drogę do opanowania świata.