Czy my kochamy faszystów - polemika
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Zostawmy Marcintosha ... zostańmy przy Bushu....nie wyleczony alkoholik, bo alkoholizmu nie można wyleczyć a jedynie przy przerwaniu spożywania napojów wyskokowych, można ograniczyć skutki uzależnienia....hm... Konkluzja jest przerażająca...Najbardziej aroganckim krajem na świecie włada gość po odwyku...hm... to wiele posunięć polityczno – militarnych tego kraju tłumaczy...... :-) (gorzki uśmiech....)
- Marcintosh
- x 8
- Marcintosh
- x 8
Pogawędzić można - od tego jest forum. A temat jest i to ważny - wyraźnie napisałem w temacie, że chodzi mi o nazistów a dalej uszczegółowiłem, że mówię o perspektywie polsko - niemieckiej. Nie zaś o zasadności wojen (to już lepiej sobie poczytajcie Frycza Modrzewskiego zamiast wyważać otwarte drzwi) czy o tym, że zabijali Amerykanie lub Rosjanie, albo nawet o tym, że broń służy do zabijania. Ja wyraźnie mówię o takim kompleksie znanym z psychologii - ofiara przywiązuje się do oprawcy (w sprzyjających warunkach rzecz jasna...) i zaczyna go lubieć, a nawet patrzeć nań z podziwem (o tym jest rewelacyjny film z Alem Pacino - jeszcze jak był młody i grał a nie odcinał kupony to zagrał w "Pieskim Popołudniu" z Johnem Cazale - genialna rola - tam jest właśnie o przywiązaniu ofiary do kata).
I to się niestety trafiło nam - Polakom w stosunku do oprawców Niemiec. Dlatego sprawa jest dla mmnie niewygodna. Nota bene ten sam problem mają np. Niemcy w stosunku do Rosji - to się przeniosło z dziedziny historii na wiele akcji politycznych jakie teraz maja miejsce między tymi krajami.
TAD
I to się niestety trafiło nam - Polakom w stosunku do oprawców Niemiec. Dlatego sprawa jest dla mmnie niewygodna. Nota bene ten sam problem mają np. Niemcy w stosunku do Rosji - to się przeniosło z dziedziny historii na wiele akcji politycznych jakie teraz maja miejsce między tymi krajami.
TAD
- Marcintosh
- x 8
- Marcintosh
- x 8