F6F-5 Hellcat [relacja z budowy]
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
- SeventhSon
NO !!! Wreszczie :-)irQ pisze:to niesportowo!!
szpachlowanie... alu blacha....
proponuje przeniesc wątek do: New technology i manufaktura
:>
Czekałem na ten moment
Sam nie wiedziałem gdzie się z tym kociskiem wepchnąć ale w końcu 90% tego modelu to karton będzie .....
..... zaszpachlowany, zalakierowany i okuty
Zdarłem tą folię alu i tak jest do dzisiaj (to była tylko wprawka).
Poświęciłem trochę uwagi kabinie pilota.
Zastosowane materiały w całej kabinie tylko i wyłącznie:
karton, papier, druciki (wszelkiej maści), farby (Pactra) i klej cyjanoakrylowy.
Główny panel deski rozdzielczej (i zegary) powstał w wyniku naklejenia na właściwą deskę drugiej, z grubszego kartonu z powycinanymi otworami i pomalowanej na czarno. Zegary zalane lakierem błyszczącym (czyli sposób wszystkim doskonale znany).
Bardzo proszę o nie komentowanie fatalnej jakości zdjęć. Poniekąd są one archiwalne (sprzed kilku miesięcy) a stan modelu jest już inny i do tych ujęć nie ma powrotu.
Poświęciłem trochę uwagi kabinie pilota.
Zastosowane materiały w całej kabinie tylko i wyłącznie:
karton, papier, druciki (wszelkiej maści), farby (Pactra) i klej cyjanoakrylowy.
Główny panel deski rozdzielczej (i zegary) powstał w wyniku naklejenia na właściwą deskę drugiej, z grubszego kartonu z powycinanymi otworami i pomalowanej na czarno. Zegary zalane lakierem błyszczącym (czyli sposób wszystkim doskonale znany).
Bardzo proszę o nie komentowanie fatalnej jakości zdjęć. Poniekąd są one archiwalne (sprzed kilku miesięcy) a stan modelu jest już inny i do tych ujęć nie ma powrotu.
Elementy zacząłem sklejać:
i dodawać co nieco:
i naklejony panel główny:
Dodałem później nowe elementy: dźwignia ręcznej pompy oleju (na podłodze) i nad nią przekładnia z korbą do otwierania owiewki. Jak widać powstała też konstrukcja mocowania fotela:
i dodawać co nieco:
i naklejony panel główny:
Dodałem później nowe elementy: dźwignia ręcznej pompy oleju (na podłodze) i nad nią przekładnia z korbą do otwierania owiewki. Jak widać powstała też konstrukcja mocowania fotela:
Fotel pilota.
Gorąco polecam zastąpienie oryginalnego fotela z wycinanki (o dziwnym kanciastym kształcie) materiałem na pograniczu „New technology i manufaktura” – kartka papieru ksero nasączona klejem cyjanoakrylowym, przeszlifowana papierem ściernym i pomalowana – super materiał!
Pasy i klamry to niestety z papieru już się gorzej tnie:
Fotel wstawiony:
Gorąco polecam zastąpienie oryginalnego fotela z wycinanki (o dziwnym kanciastym kształcie) materiałem na pograniczu „New technology i manufaktura” – kartka papieru ksero nasączona klejem cyjanoakrylowym, przeszlifowana papierem ściernym i pomalowana – super materiał!
Pasy i klamry to niestety z papieru już się gorzej tnie:
Fotel wstawiony:
Jak dla mnie, to marnosc tych fotek tkwi tylko i wylacznie w ustawieniach ostrosci, a jesli robisz przy pomocy lupy, to po prostu nie trzymasz jej w takiej odleglosci jak powinienes i dlatego wyszly takie rozmyte. Sprobuj jeszcze raz, bo w kabinie naprawde pokazales klase, ale fotki zupelnie tego nie oddaja ...
eee ... tego ... ... dopiero teraz przeczytalem cos tam naskrobal drobnym druczkiem - zapomnij o komentarzu powyzej
eee ... tego ... ... dopiero teraz przeczytalem cos tam naskrobal drobnym druczkiem - zapomnij o komentarzu powyzej
- Artur Domański