*[Relacja/Inne] Gitara klasyczna (Renova-Model-free)

Zakończone relacje i galerie gotowych modeli.

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Syzyf
x 2

*[Relacja/Inne] Gitara klasyczna (Renova-Model-free)

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Syzyf »

Witam w mojej drugiej relacji.
W zasadzie przyrzekłem sobie, że zanim nie skończę Wodnika, to nie biorę się za nic innego. Jednak nie mogłem się oprzeć, gdy zobaczyłem ten model. Będę go sobie robił powoli - w wolnych chwilach.

Gitara klasyczna.

Model został zaprojektowany i udostępniony przez założyciela firmy Renova-Model (wydawcę słynnego Kraza 255B) znanego na forum jako Poste. Ze swojej strony bardzo dziękuję Autorowi za udostępnienie tej gitarki :D .
Model jest świetnie opracowany i pozornie łatwy ponieważ części do wycięcia zajmują tylko 1 arkusz A-4. Ale jak wiadomo: co zaprojektuje Poste, nigdy nie jest proste ;-) .
Do tego są znakomite rysunki, szablony do zrobienia drutów itp.
Gitara jest w skali 1:5 i będzie miała ok. 19 cm długości.
Są tam także 3 inne malowania gitary, tzw skórki.
Ja będę robił wersję podstawową, czyli w naturalnym kolorze drewna. Model będzie wykonany w standardzie, ograniczę się jedynie do retuszu farbkami akrylowymi.

Arkusz z częściami wydrukowałem na drukarce atramentowej na kartce z bloku technicznego, a następnie zaimpregnowałem 3 warstwami Pattexu rozprowadzając klej kawałkiem tekturki. Udało się to zrobić nie rozmazując wydruku.

Sklejanie zacząłem od gryfu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Teraz zacząłem rozmyślać jak to skleić.
Aby jednak nie tracić przedłużającej się :lol: wolnej chwili - metodą dzięciolenia wyciąłem górną i dolną część pudła rezonansowego.
Obrazek Obrazek Obrazek
C.d.n.
Ostatnio zmieniony czw paź 13 2005, 15:21 przez Syzyf, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje modele: archiwum
Awatar użytkownika
kojotl

Post autor: kojotl »

Heh, fajna sprawa. Nie wiedziałem, że można gdzieś dostać model gitary. Z niecierpliwością będę czekał na to co z tego wyjdzie. Powodzenia!
Awatar użytkownika
Romeks

Post autor: Romeks »

Witam
:spoko:
Ciekawe czy da sie zestroic :)
....
Znajac dokladnosc Twojego wykonania zapewne tak... :)
Pozdrawiam
ak

Post autor: ak »

heh strunę E, tą najcieńszą chyba z pajęczyny zrobisz :)
tez pierwszy raz widzę model instrumentu muzycznego
ethernity

Post autor: ethernity »

Syzyf- czy udałoby się zrobić te struny z oryginalnych strun? Ciekawe czy na takiej gitarce daloby sie zagrać? :lol: :lol:
Awatar użytkownika
KHOT

Post autor: KHOT »

ethernity pisze:Syzyf- czy udałoby się zrobić te struny z oryginalnych strun? Ciekawe czy na takiej gitarce daloby sie zagrać? :lol: :lol:
...jasssne, a dolna E będzie grubości gryfu... :lol:

...gdyby był porządny naciąg, a gitara odpowiednio przeliczona, to dałoby się wydobywać nawet składne dźwięki... :D
W planach: samochód -> żona -> dziecko -> dom -> emeryturka -> urna... ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
Madolo

Post autor: Madolo »

KHOT pisze:
ethernity pisze:Syzyf- czy udałoby się zrobić te struny z oryginalnych strun? Ciekawe czy na takiej gitarce daloby sie zagrać? :lol: :lol:
...jasssne, a dolna E będzie grubości gryfu... :lol:

...gdyby był porządny naciąg, a gitara odpowiednio przeliczona, to dałoby się wydobywać nawet składne dźwięki... :D
I naśladować E.Claptona :D nie mówiąc o Santanie.... :)
Ale, widziałem różne modele lecz TAKIEGO CZEGOŚ :shock: :shock: :shock: ...fajna rzecz.....
Ino patrzeć jak pokarzą się "Stradivaldius"(nie wiem jak to się pisze), Yamaha.... :D

PS. "KHOT" - z regułu "najbrubsza" struna "E" jest NAJWYŻEJ.
Czasem zdarza się, że "leworęczni" gitarzyści muszą sobie "przekonstrułować" układ strun albo pozostać przy"standarcie" - taka dygresja :D. Chyba, że faktycznie chodzi Ci o dolne "E", grubości gryfu :D ale sądzącpo fotkach "stawiał bym" na nić pajęczą lub " Babie Lato" :D
Pozdrawiam z Grecji
Awatar użytkownika
KHOT

Post autor: KHOT »

...oczywiście chodzi mi o "dolne E" - > niskieE -> o niższym brzmieniu ->niższej częstości :D

...a co do górnego, to w moim el, na wysokości jedynki stosunek gryfu do struny jest 43,9:0,2 -> w klasyku będzie trochę mniejszy rozstrzał, ale i tak pajęcza nić... :D

...pozdrawiam...
W planach: samochód -> żona -> dziecko -> dom -> emeryturka -> urna... ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
Rutek63
x 1

Post autor: Rutek63 »

Wiadomo wszystkim, Syzyf zdolnym jest modelarzem, humorystą-pisarzem
Pokazał jak pomieszać kolory, rozwinąć stożek, budować okręty stare
Dowiódł, że fotografem jest, po trosze stolarzem, malarzem
Ale że magikiem, nikt nie przypuszczał wcale, aż zamienił “Emilię” w gitarę. :D

W razie czego, zrzucam wszystko na karb przeciw bólowych prochów ;-) .

Pozdrawiam!
Piotr
Obraz jest wart tysiąca słów. Model wart jest miliona.
Awatar użytkownika
Syzyf
x 2

Post autor: Syzyf »

He, he wiersze o mnie piszą. Dzięki Piotrze :D :D :D .
Jednak teza o zamianie Emilii na gitarę wzbudziła we mnie refleksję, więc postanowiłem „pociągnąć” ten wątek i dopisałem ciąg dalszy.

I poszła w świat wielki ta dziwna wiadomość
Że pojawił się bardzo uzdolniony jegomość
Cudotwórca, który
W gitary zamieni wasze żony, córy.
Lecą chłopy, tłum chętnych do Syzyfa wali
Już nie będą słuchać, teraz będą grali!
Od tej pory na świecie już nie słychać kłótni
Każdy sobie brzdąka na gitarze, lutni...
;-)

Dziękuję wszystkim za pierwsze „gorące” opinie. Widzę, że temat wzbudził zainteresowanie. Relacji z budowy instrumentów muzycznych do tej pory też nie widziałem. Tym większe brawa dla Postego za wyczucie tematu.
W dużej liczbie uwag przewijał się temat strun. Oczywiście struny będą. W prawdziwej gitarze struny mogą być metalowe albo nylonowe. Ja zdecyduję się na metalowe. W wycinance są one wszystkie takie same (0,2 mm średnicy). W rzeczywistości struny różnią się grubością. Ponieważ też mam gitarę, więc zmierzyłem średnice strun. Oto one (od najgrubszej w mm): 1,2-1,0-0,8-0,6-0,4-0,3. Czyli rozpiętość w skali 1:5 powinna być: od 0,24 do 0,06 mm średnicy. To bardzo cieniutkie druciki.

Wasze uwagi na temat strun, pytania, czy taka gitarka będzie grała uświadomiły mi jedno - każdy niemodelarz, który dostanie ten model do ręki będzie chciał od razu wypróbować, czy da się na tym zagrać „Schody do nieba” :-? . Będzie to skutkować niechybnym zniszczeniem instrumentu. Trzeba więc go umieścić za jakąś szybką w celu ochrony przed Claptonami :lol: .
A tak swoją drogą, ten model to świetny materiał na prezent. Efektowny i nie trzeba się urobić po łokcie. Chociaż, jeśli ktoś się uprze... :D

Wracając do relacji. Ponieważ będzie to relacja dość krótka, więc do obrzydliwości będę się rozwodził nad każdym szczegółem budowy. Niektórzy tego nie lubią, ale trudno. Gryf skleiłem przy użyciu środka pomocniczego w postaci nitki. O mało nie przedobrzyłem z klejem (za dużo), ale udało się ją usunąć.
Spasowanie elementów na razie jest świetne. Jak widać do podklejania używam tekturki z pudełka po pizzy (0,5 mm grubości). Do klejenia używam rozcieńczonego (przeterminowanego :cool: ) Pattexu.
Teraz będę robił progi metalowe na gryfie w liczbie 20 sztuk.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony pt paź 14 2005, 12:23 przez Syzyf, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje modele: archiwum
ODPOWIEDZ