Piotr K pisze:.. a zapomniałem o samym demontażu z obudowy HDD (istny horror - dlatego częściej przerabia się silniczki z napędu CD). Należy jeszcze dodać , że do sterowania tak przerobionego cuda musisz użyć regulatora trójfazowego.
ja tam żeby wyciągnąć silniczek z HDD urzyłem tylko 1 narzędzia był to taki średni młotek no i częściowo śrubokręt. a silniczek daje rade po przymocowaniu mu odpowiedniego śmigiełka to sam się do góry unosi ssebitro bardzo fajna stronka!!! teraz to już wszystkie znaki na niebie i ziemi mowią mi że mam zacząć budować takie cacko chyba nie pojde spać jak nie wymyśle co
Tomasz D. pisze:Całkiem niezły pomysł na łódeczkę RC - przede wszystkim pojemny kadłub, a to duża zaleta, czy dysponujesz już jakimiś planami ?
mam plany a raczej z netu ściągnołem darmowy papierowy model do wydruku i sklejania jak ktoś chce to mogę mu wysłać.
mi też się wydaje że na model RC od podstaw to się nadaje wyśmienicie...
Jungu-model w miarę prosty, więc dobry na początek tyle tylko ,że ma napęd na dwie śruby.W takim przypadku trzeba dwóch silników albo jakąś przekładnię żeby na dwie śruby śmigało .
Jeszcze jedno, Herbaciany próbowałeś już może łączyć wał z silnikiem ? pytam bo sam do różnych prób używam tego zestawu wał+śruba tylko nie udało mi się kupić złączki kardana o średnicy tego wału , nie moge dostać takiej małej więc łącze to na minimalnie większej a to powoduje czasem takie dziwne wibracje