Fly Model 143 "Kruzensztern"- budowa

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Roinok

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Roinok »

I jeszcze parę fotek z kompletem masztów.
Zgodnie z ustaleniami, pracowite skrzaty wędrują do Ewy. Na pewno przyspieszą budowę żaglowca Santa Maria.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
www.roinok.vip.interia.pl
powrót do żagli
Awatar użytkownika
Sebastian B.

Post autor: Sebastian B. »

Naprawde cudowny model !!! robi wrażenie :spoko: Mam nadzieje że emocjonalnie dorosnę kiedyś do budowy żaglowca bo jak narazie cierpliwości by mi nie starczyło , tymbardziej podziwiam !!!
Teoretyk ostatnio...
Awatar użytkownika
Pablo

Post autor: Pablo »

Krasnoludki czy nie ;-), to model po prostu robi wrażenie :shock:
Awatar użytkownika
jhradca
x 21

Post autor: jhradca »

Moja żona choć nie chciala łazić po Kruzenszternie to jednak wierci mi dziurę w brzuchu o taki piękny model żaglowca. Jak widzę taką jakość wykonania oraz olinowanie to mam obawy przed szybkim rozpoczęciem budowy. Chyba poczekam do 50-ki. Mając trochę doświadczenia (no chyba ze dwa-trzy modele to uda mi się zrobić w okresie 10 lat:lol: ) pewnie się zdecyduję choć jakieś zleconko dla krasnali napewno będę miał. A może okręcik na sprzedaż ;-) :!:
Awatar użytkownika
Roinok

Post autor: Roinok »

Dzisiaj przedstawiam montaż wind fałowych i przebieg olinowania.
Wg terminologii żeglarskiej fał jest to lina służąca do podnoszenia ruchomych rej i gafli oraz do stawiania niektórych żagli nie mających rej ani gafli.
W Kruzenszternie na masztach rejowych tj Fok, Grot I , Grot II , są po trzy reje ruchome. Są to marsel górny ( trzecia reja od dołu), bramsel górny ( piąta reja od dołu) i bombramsel (szósta reja od dołu). Dwie pierwsze wymienione reje są podnoszone przez windy fałowe, ostatnia poprzez talie potrójnych bloczków.

Obrazek

Fał marsla górnego przebiega od windy umieszczonej po prawej stronie masztu do bloczka zwrotnego umieszczonego w górnej części masztu po wyżej salingu i dalej do rej.

Obrazek
Obrazek

Fał bramsla górnego przebiega od windy umieszczonej po lewej stronie masztu do bloczka zwrotnego umieszczonego na stendze w środkowej jej części i dalej do rej.

Obrazek

Fał bombramsla zaczepiony jest na lewej burcie i biegnie do bloczku z liną ( nie znam jej nazwy)która przechodzi przez bloczek zwrotny na szczycie stengi i dalej do rej. Zaś fał od bloczku biegnie do prawej burty gdzie jest zakończony talią potrójnych bloczków.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
www.roinok.vip.interia.pl
powrót do żagli
Herne

Post autor: Herne »

Jezus Maria, mam zawał!!!
Awatar użytkownika
irimi

Post autor: irimi »

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Kolego Roinok, czy ty nie masz sumienia tak się nad nami znęcać? O słodko godzino! (jednak bierki nie były dla mnie złym zajęciem) :mrgreen:
Cierpliwość łyżką dół wykopie.

"It's not a race, it's a journey..." RUSH, Out of the cradle
rowin
x 85

Post autor: rowin »

kolega roinok myśli, że jest cwany, bo napstrykał kilka fotek kruzenszterna jak ten stał w Szczecinie, zmienił tło na takie, aby wyglądało jak ściana, powstawiał trochę kartonowych szczegółów w PhotoShopie i pokazuje jako model zrobiony przez niego...

całe szczęście, że my modelarze mamy bystre oko..

:)

a tak na poważnie to efekt piorunujący, jestem pod ogromnym wrażeniem i muszę przyznać, że napracowałeś się przy nim...piękna robota, gratuluję
Awatar użytkownika
QN
x 166

Post autor: QN »

Za każdym razem jak tu zagladam to widzę jak wiele można zrobić, gdy ma się zapał i cierpliwość.....
Szacunek
b_milek
x 2

Post autor: b_milek »

to przepiękna praca i niesamowity model, mam nadzieję że jak zacznę HMS VICTORY to będę mógł liczyć na pomoc tychże już doświadczonych modelarzy, którzy wykonali już w życiu jakiś piękny okręt żaglowy :D
ODPOWIEDZ