Fly Model 143 "Kruzensztern"- budowa
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
-
Reje poddawane są zabiegom malowania. Mają być żółte, a wiadomo że żółty bardzo źle kryje więc trochę to potrwa.
W miedzy czasie szukam rozwiązania sprawy żagli. Wszystkie rejowe żagle chcę zrobić zwinięte. Poniżej moje wypociny. Żagiel z gordingami przyklejony do patyczka.
Zastanawiam się też czy barwić żagle.
Proszę kolegów o wszelkie uwagi w sprawie zwijania żagli, oraz odnośnie barwienia.
W miedzy czasie szukam rozwiązania sprawy żagli. Wszystkie rejowe żagle chcę zrobić zwinięte. Poniżej moje wypociny. Żagiel z gordingami przyklejony do patyczka.
Zastanawiam się też czy barwić żagle.
Proszę kolegów o wszelkie uwagi w sprawie zwijania żagli, oraz odnośnie barwienia.
www.roinok.vip.interia.pl
powrót do żagli
powrót do żagli
NO WŁAŚNIE !!!! Dlatego, mam prośbę do kolegi : proszę coś schrzanić.karol-lodz pisze:TAAAA NOOO EEE TEGO ŻE TEN TEGO SUPER!!!!
ROINOK pisze:Proszę kolegów o wszelkie uwagi w sprawie zwijania żagli, oraz odnośnie barwienia.
To jest żart czy pytanie retoryczne ?
A na poważnie, w sprawie zwijania żagli, to trzeba je trochę zmniejszyć żeby objętość materiału po zwinięciu byłą zbliżona do tego co jest na prawdziwym okręcie. Kwestia grubości materiału w skali. W zależności od grubości materiału jaki zdobędę obcinam od 30 do 50 % długości, niestety doświadczalnie.
Kto ma żródło, ten ma wiedzę.
W taki sam sposób próbuje postępować.Ryszard pisze:W zależności od grubości materiału jaki zdobędę obcinam od 30 do 50 % długości, niestety doświadczalnie.
To efekt makro. Materiał zastosowany to batyst (płótno bawełniane z reguły na chusteczki) z wielkim trudem udało mi się je zdobyć.Tempest pisze:Materiał na żagle chyba trochę zbyt grubymi nićmi
szyty jest albo mi się tylko wydaje.
Spróbuje jeszcze eksperymentować z innymi materiałami
powrót do żagli
powrót do żagli
Z materiałem cińszym niż batyst pewnie będzie problem. Ja znalazłem jakiś cieńszy, ale był za bardzo prześwitujący (nie pamiętam nazwy).
Rzuciłem okiem na Kruzenszterna w googlach i on zdaje się ma żagle białe, więc może nie trzeba ich farbować. A jeśli już to raczej może tradycyjnie herbatką. Ja próbowałem wyciągiem z łupin cebuli, ale na niektórych pojawiły się jakieś wykwity bakteryjne, więc nie polecam tego sposobu.
Widziałem też na zdjęciu, że żagle zrefowane są układane na rejach a nie pod nimi. Ale może chcesz zrobić takie "w trakcie" refowania, więc jest OK.
Zresztą cały model jest OK
Rzuciłem okiem na Kruzenszterna w googlach i on zdaje się ma żagle białe, więc może nie trzeba ich farbować. A jeśli już to raczej może tradycyjnie herbatką. Ja próbowałem wyciągiem z łupin cebuli, ale na niektórych pojawiły się jakieś wykwity bakteryjne, więc nie polecam tego sposobu.
Widziałem też na zdjęciu, że żagle zrefowane są układane na rejach a nie pod nimi. Ale może chcesz zrobić takie "w trakcie" refowania, więc jest OK.
Zresztą cały model jest OK
Moje modele: archiwum
Chodziło mi o batyst, ponieważ batyst batystowi jest nie równy. Ostatnio przeglądałem garderobę żony i natrafiłem na batystową bluzeczkę. Jest koloru lekko kremowego. Teraz tylko muszę ją przekonać żeby mi ją odstąpiła.Ryszard pisze: Jak znajdziesz materiał lepszy od batystu to bardzo proszę się pochwalić
Właśnie chcę zrobić w trakcie refowania. Masz rację Syzyf zrefowane układane są na rejach.Syzyf pisze:Widziałem też na zdjęciu, że żagle zrefowane są układane na rejach a nie pod nimi. Ale może chcesz zrobić takie "w trakcie" refowania, więc jest OK.
powrót do żagli
powrót do żagli