Relacja z budowy U.S.S. "SARATOGA CVA60" fly model
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
hm moze i tak jest ale moim zdaniem (może sie myle) szpachle samochodowe sa zrobione na bazie żywic a ta by zastygnąc potrzebuje utwardzacza czyli stanie sie twarda. Choc i szpachlowki stosowane w pracach wykonczeniowych w budownictwie także bywaja twarde(z autopsji) kupilem szpachle "PUFAS" i jest tak diabelnie twarda że do obróbki używam papieru 60 i to idzie z oporami.
"Moim Honorem Jest Wierność"
Trój Kolorowa Krew
Trój Kolorowa Krew
Szpachle chemoutwardzalne składaja sie z wypelniaczy( sa to kulki o odpowiedniej srednicy) i masy ktora ten wypelniacz zwiaze ze soba ( najczesciej stosowana jest zywica). Zywica jest w bardzo malej ilosci dodawana do granulatu poniewaz zastygajac zmniejsza swoja objetosc (siada tworzac wglebienie). W trakcie szlifowania papier scierny wyrywa kulki z zywicy i dlatego im drobniejsze kulki tym powierzchnia gladsza. Twardosc szpachli jest uzalezniona od ilosci zywicy. Kiedys mialem wyschnieta szpachle bo puszka byla zle zamknieta i zamiast dodac rozpuszczalnika dodalem zywicy. Po wymieszaniu jej z utwardzaczem i nalozeniu na powierzchnie rozprowadzila sie wspaniale ale gdy wyschla mozna bylo ja szlifowac tylko szlifierka kontową.
Nie wiem czy to sie Wam kiedys przyda ale czlowiek uczy sie cale zycie:-)
Nie wiem czy to sie Wam kiedys przyda ale czlowiek uczy sie cale zycie:-)
Pozdrawiam Witek
-------------------------------
Samoloty, Okrety, Pojazdy
Samoloty, Okrety, Pojazdy
Kadłub można powiedzieć wyszlifowany i przygotowany do pierwszej próby położenia podkładu by sprawdzić gdzie ewentualnie jeszcze wyszpachlować, jednak nie stanie się to prędzej niż w przerwie między świętami a nowym rokiem bo wtedy będe mial dużo czasu. A tym czasem od jutra może będe coś robić przy hangarach. Zdjęcia wkrótce.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Cześć,
dla podkręcenia atmosfery - na tej stronie: http://www.kartonmodellbau.com/ można zobaczyć w dziale galerie zbudowaną Saratogę wraz z małymi Phantomami, Skyhawkami i Corsairami. Robi wrażenie.
Pozdrawiam,
TAD
dla podkręcenia atmosfery - na tej stronie: http://www.kartonmodellbau.com/ można zobaczyć w dziale galerie zbudowaną Saratogę wraz z małymi Phantomami, Skyhawkami i Corsairami. Robi wrażenie.
Pozdrawiam,
TAD
- Hasio Maszkietnik
Oj robi wrażenie robi i to niemożliwe, wierzcie mi zdjęcia nie oddają tego co się widzi w rzeczywistości mimo to że mam dopiero tyle ile mam, to każdy kto przychodzi czy do mnie czy do moich rodziców to na każdym ten model robi niemożliwe wrażenie swą wielkością. Model zajmuje połowe szafy w pokoju.