[relacja] MAS...
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
- Sebastian B.
[relacja] MAS...
Pod nóż poszedł MałoModelarzowy kuter torpedowy Mas , miałem przy nim odetchąć ...
Chciałem go skleić w standarcie ale albo ja coś robie nie tak albo ten model... W każdym razie wyszły problemy ze spasowaniem części , przycinanie , pasowanie i nerwówka . Jedna zepsuta część i po standarcie zostało wspomnienie . Szkielet wymagał wzmocnienia , wykonałem to metodą prezentowaną przez Kojaka na Konradusie .
Kadłub wzmocniony i oklejony . Punktowo "pospawany" superglutem , czyli przygotowanie do pełnej waloryzacji . Teraz poleci po kolei superglut , szpachla , farba i tak do skutku . Na dzień dzisiejszy wygląda to tak ;
W tym momencie opcja standart przestała wchodzić w grę
Chciałem go skleić w standarcie ale albo ja coś robie nie tak albo ten model... W każdym razie wyszły problemy ze spasowaniem części , przycinanie , pasowanie i nerwówka . Jedna zepsuta część i po standarcie zostało wspomnienie . Szkielet wymagał wzmocnienia , wykonałem to metodą prezentowaną przez Kojaka na Konradusie .
Kadłub wzmocniony i oklejony . Punktowo "pospawany" superglutem , czyli przygotowanie do pełnej waloryzacji . Teraz poleci po kolei superglut , szpachla , farba i tak do skutku . Na dzień dzisiejszy wygląda to tak ;
W tym momencie opcja standart przestała wchodzić w grę
Teoretyk ostatnio...
- Sebastian B.
Ssebitro, jakbyś przestawił balans bieli w swoim aparacie na oświetlenie sztuczne (symbol żarówki), to te zdjęcia nie byłyby takie żółte.
Schmitt, Ty tak specjalnie piszesz (wienc, wzioł, czeńści...), czy to Twoj naturalny styl pisania?
Schmitt, Ty tak specjalnie piszesz (wienc, wzioł, czeńści...), czy to Twoj naturalny styl pisania?
-Dziadku, ruskie w kosmos poleciały!
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
-To co mi d... zawracasz!?
ZŁO SQUAD
-Wszystkie?
-Nie, dwóch tylko.
-To co mi d... zawracasz!?
ZŁO SQUAD
-
- Sebastian B.
Mam dokładnie te same odczucia do tego modelu co Schmmitt , jeszcze nic mi nie spasowało , ale to chyba moja wina . Dalsza budowa odbywa się już na podstawie planów .
Laszik była ustawiona taka opcja , to bardzo stary aparat , posiada matryce ledwo 0,3 Megapiksela . Robie co moge ale to już jego szczyt możliwości
Laszik była ustawiona taka opcja , to bardzo stary aparat , posiada matryce ledwo 0,3 Megapiksela . Robie co moge ale to już jego szczyt możliwości
Teoretyk ostatnio...
- Sebastian B.
Dziś kadłub otrzymał odbojnice , czy jak to się zwie . Elementy zostały wycięte z tektury 0,8 mm , przyklejone na swoje miejsce po czym obficie nasączone super glutem . Po wyschnięciu taki element obrabia się jak plastik . Teraz czas na szpachlowanie ubytków i malowanie całości .
Teoretyk ostatnio...
- Sebastian B.
- Sebastian B.
Gotowy kadłub został wstępnie pomalowany , na zielono bo akurat tej farby mam w nadmiarze . Po wyschnięciu lakieru nawijam na kawałek twardego klocka papier ścierny i zaczyna się równanie powieszchni . Odrazu wychodzą wszelkie niedociągnięcia które należy zaszpachlować, wyszlifować , pomalować po czym znów szlifując drobnoziarnistym papierem ściernym sprawdzić czy efekt jest zadowalający . Proces żmudny ale uzyskane efekty będą doskonałe .
Teoretyk ostatnio...