Kamienica w stylu przemysłowym. Skala"O".
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
- Wujek Andrzej
- x 2
Naprawdę imponujący widok ... nacieszyć oczu nie można .
Nie umniejszając roli Marty / tu ukłon i pozdrowienia / determinacja którą Rutku opisujesz , przynajmniej w części , wynika z tego co napisałem wcześniej .
Zacytowałbym jeszcze tylko słowa które gdzieś kiedyś ktoś mądry wypowiedział :
" Jeśli znajdziesz pracę którą będziesz kochał to już nigdy w życiu ... nie będziesz musiał pracować " .
Nie każdemu jest to dane a w Twoim przypadku ... widoczne .
Pozdrowienia z daleka . Wujek .
Nie umniejszając roli Marty / tu ukłon i pozdrowienia / determinacja którą Rutku opisujesz , przynajmniej w części , wynika z tego co napisałem wcześniej .
Zacytowałbym jeszcze tylko słowa które gdzieś kiedyś ktoś mądry wypowiedział :
" Jeśli znajdziesz pracę którą będziesz kochał to już nigdy w życiu ... nie będziesz musiał pracować " .
Nie każdemu jest to dane a w Twoim przypadku ... widoczne .
Pozdrowienia z daleka . Wujek .
Parafraza słów zacytowanych przez Wujka ("jeśli nie będziesz musiał pracować, to szybko to pokochasz") też się sprawdza .
W zasadzie oprócz totalnych słów pochwalnych nic innego nie przychodzi mi do głowy, oprócz jednego: czy znasz harmonogram budowy tej kamienicy, jakiś przwidywany termin zakończenia budowy tej prawdziwej (to znaczy nie tej Twojej )?
Fajnie było by zobaczyć za jakiś czas zdjęcia oryginału i skrytykować błędy w wykończeniu elewacji .
W zasadzie oprócz totalnych słów pochwalnych nic innego nie przychodzi mi do głowy, oprócz jednego: czy znasz harmonogram budowy tej kamienicy, jakiś przwidywany termin zakończenia budowy tej prawdziwej (to znaczy nie tej Twojej )?
Fajnie było by zobaczyć za jakiś czas zdjęcia oryginału i skrytykować błędy w wykończeniu elewacji .
Moje modele: archiwum
Wujku Andrzeju, Cieszę się bardzo, że mój model stał się powodem radości dla Twoich oczu. Tym bardziej, że nie jest to chyba tak łatwe do osiągnięcia.
Chciałbym aby te słowa okazały się proroctwem. Na razie jest to pierwszy projekt tego typu, istnieje jednak szansa, że zaowocuje on w przyszłości ciekawą ... “niepracą”.Wujek Andrzej pisze:" Jeśli znajdziesz pracę którą będziesz kochał to już nigdy w życiu ... nie będziesz musiał pracować "
Pozdrowienia od nas ... dla Wujka
Obraz jest wart tysiąca słów. Model wart jest miliona.
Z miłością różnie bywa. Jeżeli nie jest odwzajemniona to trzeba uważać, bo można zostać samotnym – bezrobotnym.Syzyf pisze:Parafraza słów zacytowanych przez Wujka ("jeśli nie będziesz musiał pracować, to szybko to pokochasz") też się sprawdza .
Syzyf, dzięki za totalne pochwalne. Właśnie wczoraj, “wszechmogąca komisja”zatwierdziła ostatecznie projekt budowy. Tym samym zakończył się pewien etap budowy modelu, a rozpoczął pierwszy etap praktycznych przygotowań do budowy prawdziwej (absolutnie nie mojej ) kamienicy. Czas trwania budowy jest przewidziany na około półtora roku. Oczywiście bardzo chętnie zamieszczę zdjęcia z postępów w budowie.
Syzyf pisze:Fajnie było by zobaczyć za jakiś czas zdjęcia oryginału i skrytykować błędy w wykończeniu elewacji .
Zapomniałeś dopisać na końcu zdania słowo: modelu, bo dopiero wtedy będzie widać jak bardzo jest uproszczony w porównaniu z prawdziwą fasadą
Pozdrawiam!
Piotr
BAARDZO EFEKTOWNY! Gratuluję!!!
No, to oryginał już jest. Teraz budowlańcy zabiorą się do modelu w skali 25:1 i mogą go trochę zwaloryzować np. dodać wnętrze. Proszę zatem o kilka zdjęć z budowy tego modelu
Co zamierzasz wybudować następną razą?
(tylko nie pisz, że nie będzie nastepnej razy, boś nie Kwinto, chociaż ręce masz równie sprawne )
No, to oryginał już jest. Teraz budowlańcy zabiorą się do modelu w skali 25:1 i mogą go trochę zwaloryzować np. dodać wnętrze. Proszę zatem o kilka zdjęć z budowy tego modelu
Co zamierzasz wybudować następną razą?
(tylko nie pisz, że nie będzie nastepnej razy, boś nie Kwinto, chociaż ręce masz równie sprawne )
Jarku, dzięki za gratulacje.
Spokojna głowa, zdjęcia będą we właściwym czasie. Kiedy budowlańcy będą już na takim etapie żeby można było coś pokazać, to na pewno pstryknę temu modelikowi kilka zdjęć. Tym czasem mojemu oryginałowi brakuje jeszcze ścian wewnętrznych i kilku drobiazgów o które poprosiła komisja.jhradca pisze:No, to oryginał już jest. Teraz budowlańcy zabiorą się do modelu w skali 25:1 i mogą go trochę zwaloryzować np. dodać wnętrze. Proszę zatem o kilka zdjęć z budowy tego modelu
Natomiast relacji brakuje opisu wszystkiego co powstało od października ubiegłego roku aż do obecnej chwili. Składa się na to: wykończenie obu tarasów oraz dachu. Budowa maszynowni windy - znajdująca się na dachu. Szczegóły frontowej ściany nadbudówki. Podział budynku na poszczególne kondygnacje. Wykończenie arkad wewnętrznymi łukami. I w końcu barierki foto-trawione, oraz proces ich “produkcji”, który skończyłem niespełna tydzień temu.
Po powrocie do pracowni z modelu zostały zdemontowane dach i poziom szóstego piętra oraz front nadbudówki (wszystkie te części były przyklejone tylko punktowo). Dalszy ciąg prac rozpocząłem od wyposażenia fasady nadbudówki we wszystkie brakujące elementy . Kilka kolejnych zdjęć prezentuje zarówno ich wygląd jak i pracę przy nich.
Na trzecim zdjęciu w pierwszym rzędzie widać jak bardzo elastycznym drewnem jest basswood. Oczywiście wzdłuż słoi.
Jarku, wykorzystywać ręce jak Kwinto trochę bym się bał , ale jakiś model na pewno będzie. Mam w planie dokończyć budowę “Emilii”. Miałem nadzieję, że podpatrzę jej budowę na forum, zwłaszcza u pewnego zdolnego modelarza- gitarzysty, a tu niestety ... tymczasowo “figa z makiem”.jhradca pisze:Co zamierzasz wybudować następną razą?
Pozdrawiam!
Piotr
Tematem dzisiejszego odcinka jest praca związana z uzupełnieniem arkad w brakujące elementy wykończeniowe. Każdy rząd zdjęć poświęcony jest osobnemu elementowi. Sześć ostatnich zdjęć obrazuje proces pogrubienia rzędu arkad do właściwego rozmiaru, plus widok na cały model od rufy , po zdjęciu tylnej fasady.
24 zdjęcia ... miałem chyba dzisiaj zbyt dużo wolnego czasu.
Pozdrawiam!
Piotr
- herbaciany
Herbaciany, dzięki za zainteresowanie moim “pudłem”.herbaciany pisze: mam ochotę z lipowym drewnem się przeprosić
Nigdy nie miałem okazji oglądać zdjęć Twoich drewnianych bajkowych modeli. Z tym większym zainteresowaniem obejrzę efekty przeprosin.
A może gdybyś miał kiedyś odrobinę wolnego czasu, to wstaw proszę, tutaj albo u siebie chociaż jedno zdjęcie jako przykład. Myślę, że nikt się nie obrazi. Ja osobiście jestem bardzo ciekaw, ponieważ słyszałem na temat Twojej pracy w drewnie same komplementy.
Pozdrawiam!
Piotr
- herbaciany