Zaiste powiadam Ci: rozwiń swą wypowiedź, bowiem nie wszyscy w myślach Twych umiejętność czytania posiadają. ;)grzegorz pisze:
Polatajmy samolotem
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
- Sebastian B.
Młodybm u mojego fizyka masz kosę masa i ciężar to dwie różne rzeczy. o ile masy do ciągu porównywać nie można o tyle ciężar jak najbardziej masa to M czyli po prostu to co waży dane ciało a ciężar czyli Q to siła z jaką ta masa naciska wzorek Q=M*g. g to oczywiście przyspieszenie grawitacyjne i teraz co za tym idzie. Gdy samolot leci normalnie mamy następujące siły :P Ciąg sprawiający że samolot leci do przodu. samolot spowalnia oczywiście opór powietrza unosi go siła nośna a w dół ciągnie CIĘŻAR. gdy zmienimy ustawienie samolotu na tzw. balistyczne czyli siła nośna odpada mamy następujący rozkład wektorów samolot przesuwa się do przodu dzięki Pędowi. jest spowalniany poprzez opór (oczywiście znacznie większy niż gdy samolot leci normalnie stąd duża strata prędkości) w dół ciągnie go CIĘŻAR i równoważy go albo przewyższa siła ciągu (oczywiście w przypadku tych 2 konstrukcji) heh fizyka z sorem Sobczakiem na coś się przydała.
teraz zostanę objechany że nie powinienem tego pisać itd :P
teraz zostanę objechany że nie powinienem tego pisać itd :P
Mama Just killed the man...
put the gun against his head...
push the triggle....
now he's dead...
push the triggle....
now he's dead...
ops... to przemęczenie od kilku dni czytam jedno a widze drugie....przepraszam Młodegobm kosa nie należy się tobie a oczywiście kierownikowi (ajjj teraz mnie ukamienujecie...)
przepraszam jeszcze raz i bądzcie dla mnie litościwi
przepraszam jeszcze raz i bądzcie dla mnie litościwi
Mama Just killed the man...
push the triggle....
now he's dead...
push the triggle....
now he's dead...
Oj Macieju bardzo duzy skrot myslowy, mozna owszem te dwie sily porownac, bo jak juz napisalem sa to sily :]Maciej pisze:Ale gdyby porównać siłę ciągu z siłą... ciążęnia to może byś zaakceptował pewien "skrót myślowy"
Ale nadal ma sie to nijak w tej sprawie.
Chodzilo o to, ze sila ciagu silnikow jest wieksza od cierzaru samolotu, a nie od masy czy sily ciazenia (jest to uogulnienie)
wybaczcie staremu kierownikowi - edukację kończył był sporo lat temu i ze starego łba wyleciało ... a użyte tu sformułowanie zapamiętał jednak żywcem z dość dawnego numeru "Skrzydlatej Polski"hide pisze: kosa nie należy się tobie a oczywiście kierownikowi
Nawiasem mówiąc: jest tam jeszcze jeden "byczek": siła ciągu musi przewyższyć ciężar samolotu, nie tylko płatowca (a tak z reguły określa się kadłub bez silnika)