Platforma kolejowa dla czołgu 7tp
Moderatorzy: kartonwork, kierownik
Platforma kolejowa dla czołgu 7tp
Sklejam obecnie model czołgu 7tp z MM, jednowieżowy. Chciałbym do modelu wykonać kawałek(przepraszam za kolokwializm) dioramy, mam nawet kandydata na scenkę rodzajową, jest widoczny na czwartym zdjęciu w poniższym linku:
http://www.1939.pl/uzbrojenie/polskie/p ... aleria.htm
Teraz moje pytanie : czy ktoś z was może/potrafi zidentyfikować platformę kolejową na którą ów czołg usiłuje wjechać.
Każda merytoryczna informacja mile widziana.
http://www.1939.pl/uzbrojenie/polskie/p ... aleria.htm
Teraz moje pytanie : czy ktoś z was może/potrafi zidentyfikować platformę kolejową na którą ów czołg usiłuje wjechać.
Każda merytoryczna informacja mile widziana.
Kto ma żródło, ten ma wiedzę.
Platforma kolejowa dla czołgu 7TP.
Model prowadnicy szynowej , bo na taką jak mi się wydaje na podstawie oceny zamieszczonego przez Ciebie zdjęcia wjeżdża czołg został wydany przez GPM nr. 2/2002. razem z Renault R-17. W skrócie : czołg po wjechaniu na prowadnicę był łączony za pomocą urządzenia z nią i stanowił drezynę napędzana przez silnik czołgu. Poszukaj też w wyszukiwarce :polskie pociągi pancerne.Tam coś powinno być na ten ten temat.
A ja przez przypadek znalazłem coś takiego http://jadarhobby.home.pl/product_info. ... ts_id=6711 . Może to nie jest dokładnie to, ale zawsze coś
Witam
Mam na imię Andrzej, jestem nowy na forum.
Jeżeli jeszcze można to chciałbym odpowiedzieć Ryszardowi, że nie jest to niestety prowadnica dla czołgu R-17, wydana przz GPM. Jest to rożniąca się platforma dla 7TP i C7P. Zdjęcia obu prowadnic można znaleść: dla R-17 w pozycji Magnuskiego - Pociąg Pancerny "Śmiały" , a dla 7TP w numerze Militariow - Czołg lekki 7TP, rownież Magnuskiego.
Pozdrawiam
Mam na imię Andrzej, jestem nowy na forum.
Jeżeli jeszcze można to chciałbym odpowiedzieć Ryszardowi, że nie jest to niestety prowadnica dla czołgu R-17, wydana przz GPM. Jest to rożniąca się platforma dla 7TP i C7P. Zdjęcia obu prowadnic można znaleść: dla R-17 w pozycji Magnuskiego - Pociąg Pancerny "Śmiały" , a dla 7TP w numerze Militariow - Czołg lekki 7TP, rownież Magnuskiego.
Pozdrawiam
I tu sie mylisz Andrzej.
Na zlecenie WP w zakładach Cegielskiego w Poznaniu powstały 4 [albo nawet5] projektów "transporterów szynowych". Wedle pierwotnych założeń miały być one dostosowane do konkretnych typów czołgów/pojazdów [R-17/7TP/C7P/9TP], jednak ktoś w Cegielskim pomyślał, i zaproponował aby zbudować platformy uniwersalne.
Co też zrobiono. Różnice jakie sa widoczne wynikają z faktu, ze część platform miała konkretnego odbiorcę - np. kompanie saperskie, czy drużyny kolejowo-drogowe.
I jest jeszcze jedna sprawa te platformy pomimo tego, ze były niby produkowane seryjnie bardzo się różniły - bo była to niemalże manufaktura - robiono je najczęściej ręcznie, bez szablonów, planów szczegółowych itp.
Na zlecenie WP w zakładach Cegielskiego w Poznaniu powstały 4 [albo nawet5] projektów "transporterów szynowych". Wedle pierwotnych założeń miały być one dostosowane do konkretnych typów czołgów/pojazdów [R-17/7TP/C7P/9TP], jednak ktoś w Cegielskim pomyślał, i zaproponował aby zbudować platformy uniwersalne.
Co też zrobiono. Różnice jakie sa widoczne wynikają z faktu, ze część platform miała konkretnego odbiorcę - np. kompanie saperskie, czy drużyny kolejowo-drogowe.
I jest jeszcze jedna sprawa te platformy pomimo tego, ze były niby produkowane seryjnie bardzo się różniły - bo była to niemalże manufaktura - robiono je najczęściej ręcznie, bez szablonów, planów szczegółowych itp.