Witam.
Na forum Kartonwork zaglądam regularnie już od kilku miesięcy.Nie buduję tak pięknych,dużych modeli gdyż dotychczas zajmowałem się skalą micro pancerki i wogóle wszystkiego co na kołach.Temat morski jest mi w zasadzie obcy, mimo to trochę z zazdrości trochę dla sprawdzenia się postanowiłem zbudować model okrętu.Szukałem czegoś odpowiedniego dla siebie.Nie dużego, nieskomplikowanego -aby na początek się nie zrazić.Wszelkie wycinanki nie wchodziły w rachubę gdyż jak mi się wydaje to jest chyba wyższa szkoła jazdy.Poszukałem w internecie jakichś modeli za free.
Znalazłem coś co mnie zaintrygowało.
Wybór mój padł na torpedowca Kaiserliche Marine V108 którego model można znaleść na http://www.digitalnavy.com/V108new/index.html .
Jednostka (jak i inne bliźniacze okręty) zbudowana w Szczecinie dla Holendrów, w 1914 roku zajęta przez Niemców, w których służbie była do 1918 roku.Po podziale łupów wojennych w 1918 roku wraz z V107 przekazana Polsce.V108 jako ORP Kaszub i V107 jako ORP Mazur służyły pod polską banderą kilka lat.ORP Mazur doczekał 1939 roku niestety ORP Kaszub nie miał tyle szczęścia.
Upsss...Trochę się rozpisałem, ale już piszę o co mi chodzi.
Poszukuję materiałów na temat tych dwóch jednostek.O Mazurze coś niecoś znalałem w sieci, niestety o Kaszubie tylko jedną fotkę i to przedstawiającą podniesienie jego wraku.Może jest ktoś kto posiada materiały fotograficzne bądź najlepiej plany ww jednostek pływających pod banderą czy to niemiecką czy też polską.
Pozdrawiam
Na pierwszy raz, stary ORP Kaszub, ale gdzie materiały...
Moderator: kartonwork
Wielkie dzięki za zainteresowanie i pomoc.
Mój mail : marekchudzinski@op.pl
Sprawdz swoją skrzynkę powinienes dostać dwa maile.qad2 pisze:Wielkie dzięki za zainteresowanie i pomoc.