FORD Tfc Modelik - pytania ?

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Piterski
x 10

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Piterski »

A fe.. Wujku takie niesmaczne :food: , młodziaki w moim wieku też ten film pamiętają.

A pro po uzupełniania załomków i szczelin to rozumiem że szczelina nazywasz to co dla mnie sklejacza jest raczej mikroszczeliną :mrgreen: .
W budowie: Halny;
Awatar użytkownika
Wujek Andrzej
x 2

Post autor: Wujek Andrzej »

Qniu ... zawsze zazdrościłem Ci ilości koń-czyn . Co cztery to nie dwie !

"Tamto" , Piterski , smaczne nie było . A co do szczelin i mikroszczelin to zwał jak zwał . Chodzi o to że jak "klapkę" jakąś przykleić na płasko do płaskiej powierzchni jakiegoś pancerza i ten układ pomalować następnie wprost matem lub półmatem ... to bądź pewny że klapka ta na całym obwodzie otoczona będzie talkową mączką .
Jeśli łączenie po obwodzie klapki zostanie "uszczelnione" wcześniej lakierem bezbarwnym (lub klejem) podobnego efektu się ustrzegniemy.
Awatar użytkownika
Hellios
x 1

Post autor: Hellios »

Eh Wujaszku na "nocnym" zdjęciu widać kilka ciekawych rzeczy i to wcale nietylko na pierwszym planie :D Kiedy nas Wujaszku uraczysz dokończeniem któregoś ze starych tematów, he ??
Awatar użytkownika
Budowlaniec

Post autor: Budowlaniec »

Właśnie zakupiłem sobie tem modelik. Czy zwykły blok techniczny ma grubość 0,25 mm? Jeszcze odnośnie igieł. Jak ją przeciąć nie narażając się na zgniecenia? Do nitów jaki nr igły byłby najlepszy? No i odnośnie klejenia, czy dawać punktowo w małych ilościach BCG czy może starać się delikatnie też w małych ilościach jakoś rozsmarować? Tak sobie go przegladąm i doszedłem do wniosku, że modelarz ze mnie żaden, bo nie jest on dla mnie taki prosty jak w wujkowej relacji. Przy okazji, zakupiłem Pactrę do retuszu, ciekawe jak sie sprawdzi. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
QN
x 166

Post autor: QN »

Igieł się nie przecina, tylko przepiłowuje. Ja używam do tego iglaka. Aby naostrzyć końcówkę wystarczy delikatnie potraktować końcówkę igły małym wiertełkiem (można to zrobić w palcach). Igłę przyciąć na dł. 5-10 mm. Za długa może się giąć przy wycinaniu. Srednicę igły trzeba dobrać do wielkości nitów :)
Pactra się sprawdzi :) Co do kleju to chyba Wujek jest lepszy w tej materii.
ODPOWIEDZ