A fe.. Wujku takie niesmaczne , młodziaki w moim wieku też ten film pamiętają.
A pro po uzupełniania załomków i szczelin to rozumiem że szczelina nazywasz to co dla mnie sklejacza jest raczej mikroszczeliną .
FORD Tfc Modelik - pytania ?
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
- Wujek Andrzej
- x 2
Qniu ... zawsze zazdrościłem Ci ilości koń-czyn . Co cztery to nie dwie !
"Tamto" , Piterski , smaczne nie było . A co do szczelin i mikroszczelin to zwał jak zwał . Chodzi o to że jak "klapkę" jakąś przykleić na płasko do płaskiej powierzchni jakiegoś pancerza i ten układ pomalować następnie wprost matem lub półmatem ... to bądź pewny że klapka ta na całym obwodzie otoczona będzie talkową mączką .
Jeśli łączenie po obwodzie klapki zostanie "uszczelnione" wcześniej lakierem bezbarwnym (lub klejem) podobnego efektu się ustrzegniemy.
"Tamto" , Piterski , smaczne nie było . A co do szczelin i mikroszczelin to zwał jak zwał . Chodzi o to że jak "klapkę" jakąś przykleić na płasko do płaskiej powierzchni jakiegoś pancerza i ten układ pomalować następnie wprost matem lub półmatem ... to bądź pewny że klapka ta na całym obwodzie otoczona będzie talkową mączką .
Jeśli łączenie po obwodzie klapki zostanie "uszczelnione" wcześniej lakierem bezbarwnym (lub klejem) podobnego efektu się ustrzegniemy.
- Budowlaniec
Właśnie zakupiłem sobie tem modelik. Czy zwykły blok techniczny ma grubość 0,25 mm? Jeszcze odnośnie igieł. Jak ją przeciąć nie narażając się na zgniecenia? Do nitów jaki nr igły byłby najlepszy? No i odnośnie klejenia, czy dawać punktowo w małych ilościach BCG czy może starać się delikatnie też w małych ilościach jakoś rozsmarować? Tak sobie go przegladąm i doszedłem do wniosku, że modelarz ze mnie żaden, bo nie jest on dla mnie taki prosty jak w wujkowej relacji. Przy okazji, zakupiłem Pactrę do retuszu, ciekawe jak sie sprawdzi. Pozdrawiam.
Igieł się nie przecina, tylko przepiłowuje. Ja używam do tego iglaka. Aby naostrzyć końcówkę wystarczy delikatnie potraktować końcówkę igły małym wiertełkiem (można to zrobić w palcach). Igłę przyciąć na dł. 5-10 mm. Za długa może się giąć przy wycinaniu. Srednicę igły trzeba dobrać do wielkości nitów
Pactra się sprawdzi Co do kleju to chyba Wujek jest lepszy w tej materii.
Pactra się sprawdzi Co do kleju to chyba Wujek jest lepszy w tej materii.