Fly Model 143 "Kruzensztern"- budowa
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
<Kuba> muszę Ci to wytłumaczyć po chłopsku. Sztaksle to są trójkątne żagle rozpinane na sztagach ( sztag lina umocowana do masztu i skierowana w linii symetrii statku w stronę dziobu). A wiec tak, 4 żagle z przodu statku i po dwa żagle pomiędzy masztami. Bezan jest ostatnim masztem i tam też będą rozwinięte trzy żagle gaflowe. Myślę że to jest jasne
www.roinok.vip.interia.pl
powrót do żagli
powrót do żagli
Dalszy ciąg wieszania szmatek.
Na pierwszy ogień poszły sztaksle foka.
Sztagi tak mocno ciągną bukszpryt że jeden z watersztagów( watersztagi to naciągi w dolnej części bukszprytu) został oderwany. Będę to musiał później naprawić.
Poniżej szoty sztaksli po prawej i lewej stronie
Mocowanie szotów do kołkownicy. Na kołkownicy będą jeszcze buchty ale to w późniejszym terminie.
Górna część sztaksli i lin fałowych.
Na pierwszy ogień poszły sztaksle foka.
Sztagi tak mocno ciągną bukszpryt że jeden z watersztagów( watersztagi to naciągi w dolnej części bukszprytu) został oderwany. Będę to musiał później naprawić.
Poniżej szoty sztaksli po prawej i lewej stronie
Mocowanie szotów do kołkownicy. Na kołkownicy będą jeszcze buchty ale to w późniejszym terminie.
Górna część sztaksli i lin fałowych.
powrót do żagli
powrót do żagli
Kopciu! do wielkich na tym forum też mi trochę brakuje, a co do Davida Coperfielda, jak bym miał jego zdolności to zapewne bym już tym żaglowcem pływał.
Metalmic! Zachodzi taka obawa, wystarczy poluzować fały i sztaksle same się zsuwają. . Co do Twojego pytania to sztaksle zaczepione są szeklami na sztagach. Od góry naciąga je fał , od dołu hals, a do tyłu naciąga szot. Dla jasności wyjaśniam to na fotkach. Myślę że nic nie pomyliłem.
Metalmic! Zachodzi taka obawa, wystarczy poluzować fały i sztaksle same się zsuwają. . Co do Twojego pytania to sztaksle zaczepione są szeklami na sztagach. Od góry naciąga je fał , od dołu hals, a do tyłu naciąga szot. Dla jasności wyjaśniam to na fotkach. Myślę że nic nie pomyliłem.
powrót do żagli
powrót do żagli
Szot to szot a kontrafal to kontrafal, trudno tu sie pomylic:):):) Piekny okret zbudowałes. I tym bardziej mi sie podoba gdyz sam zamierzam zbudowac Pogorie i twoj watek naprawde mi w tym pomoze. Moze sie kiedys poscigaja w "mini Cutty Sark tall ship races 1:100" :D
Mam tez takie pytanko a propos zagli. Z czego sa zrobione? Jesli juz to pisales i nie doczytalem to prosze przypomnij:)
Pozdrawiam serdecznie.
Mam tez takie pytanko a propos zagli. Z czego sa zrobione? Jesli juz to pisales i nie doczytalem to prosze przypomnij:)
Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo się cieszę że wątek się przydaje.
O materiale na żagle gdzieś pisałem ale i mnie nie chce się szukać, więc odpowiem.
Najlepszy materiał to cienkie bawełniane płótno, zwane batystem. Jednak batyst batystowi nie równy. Szukałem wszędzie, sprowadziłem nawet z Łodzi ale i ten mi nie odpowiadał. Wreszcie znalazłem w domowej szafie batystową bluzeczkę żony.... i zrobiłem z niej żagle. Materiał miał nawet odpowiedni kremowy kolor tak że nie musiałem barwić.
O materiale na żagle gdzieś pisałem ale i mnie nie chce się szukać, więc odpowiem.
Najlepszy materiał to cienkie bawełniane płótno, zwane batystem. Jednak batyst batystowi nie równy. Szukałem wszędzie, sprowadziłem nawet z Łodzi ale i ten mi nie odpowiadał. Wreszcie znalazłem w domowej szafie batystową bluzeczkę żony.... i zrobiłem z niej żagle. Materiał miał nawet odpowiedni kremowy kolor tak że nie musiałem barwić.
powrót do żagli
powrót do żagli