[R] Tiger ausf. H1 w skali 1:200
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Elo
Trochę zaniedbałem relację (szkoła), ale żeby wątek całkowicie nie stracił terminu ważności pokazuję aktualny stan prac. Robię trochę-bardzo nie pokolei więc takie przeplatanie i bieganie a to od lufy do karabinu to znowu do gąsek może być uciążliwe, lecz jakoś nie za bardzo wychodzi mi trzymanie kolejności prac (zresztą nie mam instrukcji :-D ) . Tak więc pomiędzy pracami nad kolejnymi wersjami gąsiennic i luf powstały pierwsze kółka. Średnica koła to 4mm, a składa się ono z 3 elementów.
Najpierw podstawy lini produkcyjnej...
...następnie kropla lepiszcza i kółko gotowe
Narazie wsio, co następny się zobaczy ....
Trochę zaniedbałem relację (szkoła), ale żeby wątek całkowicie nie stracił terminu ważności pokazuję aktualny stan prac. Robię trochę-bardzo nie pokolei więc takie przeplatanie i bieganie a to od lufy do karabinu to znowu do gąsek może być uciążliwe, lecz jakoś nie za bardzo wychodzi mi trzymanie kolejności prac (zresztą nie mam instrukcji :-D ) . Tak więc pomiędzy pracami nad kolejnymi wersjami gąsiennic i luf powstały pierwsze kółka. Średnica koła to 4mm, a składa się ono z 3 elementów.
Najpierw podstawy lini produkcyjnej...
...następnie kropla lepiszcza i kółko gotowe
Narazie wsio, co następny się zobaczy ....
My name is Button, James Button...
- Wujek Andrzej
- x 2
- Wujek Andrzej
- x 2
... mądry Polak po szkodzie Rutku .
Jak męczyłem swój papierowy czołg w 1:200 to zdarzało się wycinać jakiś kawałek długo i mozolnie . Jak już ten kawałek był gotowy można było wreszcie ... odetchnąć z ulgą . Po tym westchnieniu ulgi wiadomo było że element jest gotowy ... tylko nie wiadomo gdzie ...
... Kubuś : kto wolno idzie dalej zajdzie więc się nie tłumacz . Nadal mnie intrygujesz .
Wujek pozdrawia .
Jak męczyłem swój papierowy czołg w 1:200 to zdarzało się wycinać jakiś kawałek długo i mozolnie . Jak już ten kawałek był gotowy można było wreszcie ... odetchnąć z ulgą . Po tym westchnieniu ulgi wiadomo było że element jest gotowy ... tylko nie wiadomo gdzie ...
... Kubuś : kto wolno idzie dalej zajdzie więc się nie tłumacz . Nadal mnie intrygujesz .
Wujek pozdrawia .
wtedy staram się oddychać nochalem.
Maseczka by sie przydała przy gąsienniczkach, te to lubią sobie polatać .
Co do pośpiechu to rzeczywiscie, gdy sie człowiek śpieszy to sie diabeł cieszy
Okejory, można by rzec, ze następny etap prac zostaje zamknięty- Kółka nośnie (?) ukończone. No dobra, przyznam się że źle policzyłem i o dwa rządki (8 kółek) wyszło za mało, ale to się zaraz dorobi. Niemniej jednak uznaję, że tę "partię" zakończyłem.
Ot, takie zdjęcie rodzinne :
Teraz kolej (jak się nic nie zmieni) na koła napinające i popędowę (prawdopodobnie).
Maseczka by sie przydała przy gąsienniczkach, te to lubią sobie polatać .
Co do pośpiechu to rzeczywiscie, gdy sie człowiek śpieszy to sie diabeł cieszy
Okejory, można by rzec, ze następny etap prac zostaje zamknięty- Kółka nośnie (?) ukończone. No dobra, przyznam się że źle policzyłem i o dwa rządki (8 kółek) wyszło za mało, ale to się zaraz dorobi. Niemniej jednak uznaję, że tę "partię" zakończyłem.
Ot, takie zdjęcie rodzinne :
Teraz kolej (jak się nic nie zmieni) na koła napinające i popędowę (prawdopodobnie).
Teraz, dłubię sobie przy kołach popędowych. Dosyć trudny element bo pole manewru ogranicza się do kilku mm. Strasznie główkuje aby to miało ręce i nogi. Ale walcze .
Te obrazek ukazuje bazę do ostatecznego wyglądu koła. Część na kapselku, bo nie mogłem nigdzie znaleźć grosza
P.S. pszaszam za średnią jakość zdjęcia ale dziwne światło było, bo burzowe.
- Wujek Andrzej
- x 2
... przyszedł już ten czas Kuba .
Dotychczas zrobiłem to "zaocznie" , teraz oficjalnie mianuję Cię Wujkowym Następcą ... ... w typowo czołgowej skali kartonowej 1:200 .
Życzę powodzenia precyzji i cierpliwości .
Wujek pozdrawia Świątecznie .
P.s. Przesyłkę którą odebrałeś traktuj jako jajeczny prezent "na zajączka" i pamiętaj ... nic mi nie jesteś winien .
Dotychczas zrobiłem to "zaocznie" , teraz oficjalnie mianuję Cię Wujkowym Następcą ... ... w typowo czołgowej skali kartonowej 1:200 .
Życzę powodzenia precyzji i cierpliwości .
Wujek pozdrawia Świątecznie .
P.s. Przesyłkę którą odebrałeś traktuj jako jajeczny prezent "na zajączka" i pamiętaj ... nic mi nie jesteś winien .